Popboks - HERCULES AND LOVE AFFAIR - Hercules and Love Affair [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.02.2009. 12:42 · 4

HERCULES AND LOVE AFFAIR

Hercules and Love Affair

(DFA)

Sutra objavljujemo prikaz novog albuma Antony and the Johnsonsa. Kao zagrevanje neka posluži podsećanje na prošlogodišnju Antonyjevu plesnu avanturu sa bendom njujorškog DJ-a Andy Butlera

Ivana Andrić

Ocena:
6


6/10
 

Hercules and Love Affair postoje od 2004, i do sada su objavili tri singla i istoimeni debi album. Po onome što donosi pred auditorijum, ova njujorška četvorka (Andrew Butler, Nomi Ruiz, Kim Ann Foxman i Antony Hegarty) je relativno nova pojava, a delom – valjano retro. 

HERCULES AND LOVE AFFAIR

Oslanjaju se na kombinaciju disco zvuka i estetike 80-ih, a na momente čujemo i house, što Hercules and Love Affair, opet, pomera malo u 90-te. A oni, iako tesno skopčani sa erama u kojima su disco i house bili underground (uzgred, i gotovo isključiva zabava gej populacije), ostaju tu gde su, u današnjici.  

To je umnogome skopčano sa izdavačem, koji je prevashodno orijentisan na oživljavanje njujorške underground scene s kraja 70-ih i početka 80-ih. Kod bendova iza kojih su stali čuju se odjeci Blondie, Talking Headsa, ESG ili Liquid, Liquid. Sve to sada dobija novo obličje – zvuk je teži, brži, glasniji, jači u odnosu na duhovne pretke. LCD Soundsystem i Rupture su u tom smislu prepoznatljivi po svojevrsnoj mešavini rock i disco idioma. Kod Herculesa, međutim, zvuk je nešto slabiji, nežniji, „diskastiji“...     

Ime sastava i albuma nije slučajno – glavni autor je Andy Butler, oduševljeni student istorije a očigledno i mitologije. Odatle dolazi Herkulovo ime, Herkulova tema i Atina (pesme), kao i upućivanje na grčke mitove, njihovu višeznačnost i hedonističku razuzdanost. Muzika ovog benda ima nešto od snage i strastvenosti koje srećemo u pričama o jednom od najvećih antičkih junaka.

A ima i dosta snage koja dolazi od glasa Antonyja Hegartyja, u svim pesmama u kojima se on čuje. I dok Antony donosi osobenu draž bendu, i bend baca sasvim novo svetlo na njega, pokazujući, pored ostalog, da se on sasvim dobro uklapa i u neke drugačije zvuke i stilove u odnosu na matični bend.  

HERCULES AND LOVE AFFAIR

Album otvara Time Will, čudan amalgam balade i disco zvuka. Ova pesma je napravljena u gotovo istom maniru kao i naredna Hercules Theme. Čini se da bi junak albuma koji toliko toga motiviše („The strongest man in all the land – Little boy Hercules“) za nijansu bolje uvukao slušaoca u celu priču. No, i tu gde je, Hercules Theme je, sa dinamikom, opijajućim gudačkim i duvačkim pasažima i vokalima, koji mogu da izazovu vrtoglavicu, veoma ubedljiv.

Blind je energična, na momente disonantna numera, a u celini predstavlja skladno poigravanje ritmom, perkusijom i duvačkim pasažima. Ipak, čini se da je njena ključna snaga u misli spakovanoj u tekst, u tako jednostavno opisanoj promeni perspektive koja gotovo univerzalno prati odrastanje (Butler je objasnio da je u pitanju odrastanje dečaka gay orijentacije): "As a child I knew that the stars could only get brighter, and we would get closer, leaving this darkness far behind. Now that I'm older, the stars should light upon my face, but when I find myself alone... I feel like I am blind“. 

Blind

Introspektivna i tužna Iris ostaje u njenoj senci. Potpuno drugačija od ostatka albuma, možda i najinteresantnija zbog osećaja nedorečenosti koji donosi, Easy pokazuje druge pravce kojima bi Hercules mogli da krenu. This Is My Love je prelaz od tog najsporijeg dela albuma do živahnije završnice koju čine Raise Me Up i True False/Fake Real

Za debi album ovo je više nego dovoljno. Uz njega se, bez sumnje, odlično može raditi ono za šta je uglavnom i napravljen – opušteno plesati i njihati se; i sačekati da se Hercules and Love Affair ponovo oglase, a  na to nećemo još dugo čekati. Andy Butler je najavio da već ima nove pesme, opisvši ih kao minimalnije i pod uticajem trancea i Briana Enoa.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for 6??????
    6?????? (gost) | 12.02.2009. 12.56.58
    People are you nuts?! Pa ovo je gotivnije od Massive Attack-a, Tricky-ja i Roni Size-a zajedno! (ne poredim muzicki, vec po euforiji koju bi trebalo da izazove, a svakako izaziva!) Medjutim, Ivana draga, ako ti je ovo nedoreceno, daj nam onda pravu stvar da cujemo pa da procenimo i to doreceno! Trebala si da napravis paralelu sa necim dorecenim! (mozda Boney M ili ABBA??? Dzizs!) I jos nesto! Samo probajte da ocrnite novog Antony-ja!!!
  • Gravatar for Pino Paladino
    Pino Paladino (gost) | 13.02.2009. 17.08.02
    Ma hajte, molim vas. Anthony Hegerty na ploci bukvalno zvuci kao neka zvucna greska, kao da se zatekao slucajno u studiju i uleteo u njihov termin. Kazem kao, posto znam da je Butler picanio plocu skoro 3 godine, i ne bi je izdao verovatno jos sledece 3 da ga gazda DFA nije na to nagovorio. Cudan neki kalem, Anthony i Butler, ocigledno se nije primio. Nema uopste mesta nekom preteranom lozenju, Posle 4 meseca za zaborav. I to je mnogo.
  • Gravatar for Hercules & The Johnsons
    Hercules & The Johnsons (gost) | 14.02.2009. 14.43.52
    Hajpovanje Antony-segmenta ploče istoj samo odmaže.
  • Gravatar for svemirko
    svemirko (gost) | 28.03.2009. 18.16.09
    obozavam da slusam blind po citav dan!!!!!super text!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.