Popboks - ČITAČ – Stephen Daldry (FEST 09) - Presipanje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.02.2009. 15:59 · 4

ČITAČ – Stephen Daldry (FEST 09)

Presipanje

Da bi se u Americi snimali tzv. evropski filmovi, potrebno je toliko para i umeća da napori reditelja i scenariste nisu dovoljni, nego treba i tuce svakovrsnih producenata svestrano pedigriranih, npr. kao Minghella i Polack!

Vladislava Vojnović

Ocena:
8


8/10
 

Naslov originala: The Reader
Scenario: David Hare po istoimenom romanu Benrharda Schlinka
Uloge: David Kross, Kate Winslet, Ralph Fiennes, Bruno Ganz
Žanr: drama
Trajanje: 124 min.
Proizvodnja: SAD, Nemačka

Bernhard Schlink je savremeni nemački pisac, po primarnom zanimanju pravnik (sudija i profesor prava), talentovan, delikatan i inteligentan. Njegova „ozbiljna“ dela - priče Bekstva od ljubavi i romani Čitač, Povratak kući i Vikend prevedene su i na srpski, ali „neozbiljni“ krimi romani koji mora da su i bolji – nažalost nisu. I, bilo je samo pitanje vremena kad će nešto Schlinkovo osvanuti u filmskom obliku. Posle uspešnog i relativno jeftinog prvenca Floriana Henckela von Donnersmarcka Životi drugih, bilo je logično na tom mestu se nadati istovrsnom novom nemačkom filmu.

No, „prekom preče, naokolo bliže“ – po Schlinkovom romanu američki scenario napisao je David Hare pisac predstave Pogled u nebo koja se igra u Zvezdara Teatru i, između ostalog, scenarista Kobne veze Louisa Mallea. Iskusan tandem Hare-Daldry (Sati) uradio je veliki posao. Takoreći, Hare i Daldry uradili su posao čitača za svu onu nepismenu bioskopsku publiku kojoj knjige ne padaju na pamet, a filmovi se, srećom, još podrazumevaju. Precizno i pažljivo, pročitan nam je Čitač, bez preskakanja, bez ulepšavanja i bez objašnjavanja. Koliko pismeni imaju od romana, toliko nepismeni imaju od filma.

A o čemu nam se u romanu zapravo pripoveda? Osim o glavnoj temi uništene generacije nemačke dece čiji su roditelji učestvovali u Drugom svetskom ratu ili u vezi sa njim žmirili, predočava nam se i kako su nepismenost i njene metafore opasni jer dovode čoveka pred svršene činove loših izbora, zgodnih za ustoličavanje totalitarizma na vlasti. Obe ove teme, na svoj način, a u naše vreme, značajne su za ceo svet. A nama, može biti, i nešto više zbog bliske ratne prošlosti i još bliže sadašnje nepismenosti.

U romanu i filmu eksplicitno se pominje alfa i omega promišljanja zločinačkog ratnog delanja i dejstva tog delanja na buduće generacije – Pitanje krivice Karla Jaspersa. Jaspers razlikuju četiri vrste odgovornosti i krivica proizašlih iz njih: krivična, politička, moralna i metafizička. Schlink, pa sa njim i Daldry, raspravlja o sve četiri na beletristički način. Ne brinite, neće vam biti dosadno jer se i ovde, kao često kroz istoriju ove vrste književnosti i filma, pribegava oprobanom lukavstvu da se intelektualni delovi kombinuju sa seksom ne bi li se lakše progutali.

I dok se Daldry priprema da ne napusti uspešni okvir Drugog svetskog rata i njegovih odjeka, te da opet snima po takvom romanu (Neverovatne avanture Kavaliera i Kleja, Michaela Chabona), Čitač, nominovan za pet glavnih Oskara, eto, otvorio je i naš Fest. U tome je puno pomogao i Festov ovogodišnji glavni (engleski) pacijent Ralph Fiennes koji se, kanda, pojavljuje u ulozi svojevrsnog lekara da svojom nepreglednom svetskom slavom poleči ovu domaću neslavno naherenu filmsku manifestaciju.

Povezani tekstovi:

Vodič kroz Fest 09 - preporuke

Istorija Festa kroz slogane



Komentari

  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 21.02.2009. 15.30.31
    sasvim objektivna i fina kritika. Kao sto je i film. Pozdrav
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 27.02.2009. 23.26.35
    recenzija jeste relativno objektivna. glavni (inace fantasticni) akteri - Winslet, Kross & Fiennes zasluzuju daleko vecu paznju. skrenuo bih paznju i na sledece-odomaceni prevod "citac" mi ne deluje adekvatno. odise hladnocom, udaljenoscu... mislim da bi "pripovedac" bio puno adekvatniji.
  • Gravatar for IWOOOOO
    IWOOOOO (gost) | 05.11.2009. 18.56.18
    FILM ZA SLADOKUSCE.
  • Gravatar for Milena
    Milena (gost) | 03.03.2011. 11.12.06
    Simo, slazem se sa "novim" naslovom u potpunosti :) Film je izvrstan, kritika sjajna!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi