Popboks - FROST/NIXON – Ron Howard (FEST 09) - Pitanja/odgovori [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.02.2009. 10:13 · 3

FROST/NIXON – Ron Howard (FEST 09)

Pitanja/odgovori

Drama Rona Howarda od premijere nailazi samo na hvalospeve. Sa punim pravom: Frost/Nixon nadovezuje se na tematski slične filmove, ali kvalitetom izrade uspeva da izbori posebno mesto pod suncem

Đorđe Bajić

Ocena:
8


8/10
 

Scenario: Petre Morgan (po svojoj pozorišnoj predstavi)
Uloge: Frank Langella, Michael Sheen,  Rebecca Hall, Oliver Platt, Sam Rockwell
Žanr: istorijska drama
Trajanje: 122 min.
Proizvodnja: SAD, 2008.

Richard Nixon, američki predsednik s najlošijom reputacijom u vlastitoj zemlji, bio je već više puta predmet interesovanja nimalo bliskih filmskih stvaralaca kao što su Oliver Stone (Nixon, 1995) ili Anderw Fleming (Dick, 1999). Tragikomična figura, koja u mnogo čemu podseća na Miloševića, postala je sinonim za državnika koji se s visova obožavanja sunovratio u kaljugu osporavanja.

Najnoviji film o Nixonu fokusiran je na čuveni intervju koji je novinar-plejboj David Frost vodio sa tada već bivšim predsednikom. Odrekavši se epskog zahvata, Frost/Nixon usredsređen je na ljudski fakotor i nudi kamernu priču ispripovedanu iz kvazidokumentarističke vizure.

Režija je poverena jednom od najcenjenijih holivudskih rutinera Ronu Howardu, čoveku koji je potpisao filmove kao što su Apolo 13 (1995), Blistavi um (2001) i Da Vinčijev kod (2006). Howardova režija je precizna i odmerena, vizuelno i narativno film deluje bogato i zaokruženo.

Glumačka ekipa je izvanredna, predvođena veteranom Frankom Langellom (koji je za interpretaciju Nixona nominovan za Oskara) i Englezom Michaelom Sheenom (najširoj publici poznat po ulozi vukodlaka Luciana u trilogiji Podzemni svet). Njih dvojica su pokretačka snaga filma i njihov glumački talenat uspeva da nadomesti manjkavosti koje svedene duo-drame neizostavno nose.

Kamernost, koja ovde predstavlja i nužnost i svestan autorski izbor, može da odbije i umanji empatični potencijal priče. Frost/Nixon se zato i obraća verziranom gledaocu, i nema spora da je prvenstveno upućen američkoj publici dužeg pamćenja i istraživačkog duha. Ali, s druge strane, potpuno je jasno otkud i vaskrsli interes za Nixona u danima sunovrata jer Howard uspeva da jasno predoči implikacije i reference, gotovo rimovanje sa događajima iz najskorije američke prošlosti.

Bez obzira na to što se odigrala pre više od tri decenije, priča o Niksonu nije izgubila na aktuelnosti, naprotiv. Frost/Nixon može poslužiti i kao inspiracija/model domaćim filmmejkerima. Naša skorašnja istorija puna je đavola koji čekaju da budu isterani. I mi svog Nixona za trku imamo.

Povezani tekstovi – Fest 09:



Komentari

  • Gravatar for Madonna
    Madonna (gost) | 24.02.2009. 13.21.02
    Da je pravde, ovaj film bi dobio oskara.
  • Gravatar for Vlada
    Vlada (gost) | 24.02.2009. 15.41.18
    Dobar film indeed.
  • Gravatar for Nikola, Novi Beograd
    Nikola, Novi Beograd (gost) | 25.02.2009. 08.32.09
    Film je fantastican! Stvarno steta da nije nagradjen....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi