Popboks - MODERAN ŽIVOT - Raymond Depardon (Fest 09) - Kroz šljivike i livade [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.02.2009. 15:52 · 2

MODERAN ŽIVOT - Raymond Depardon (Fest 09)

Kroz šljivike i livade

Smena godišnjih doba i oslanjanje isključivo na mikrokosmos pojedinih domaćinstava (bez analize uzroka izumiranja sela), doprinose da Moderan život pre deluje kao odavanje počasti seljacima (uramljivanje slika koje bi inače potonule u zaborav), nego kao problemski i istraživački nastrojen dokumentarac

Kristina Đuković

Ocena:
8


8/10

Originalni naziv: La vie moderne
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 88 min
Proizvodnja: Francuska, 2008.

U dokumentarcu Moderan život Rejmond Depardon obilazi nekoliko seoskih imanja u Francuskoj sa idejom da prikaže izumiranje seoskog života. Iako se ovaj dokumentarac bavi temom koja nije toliko aktuelna, Depardon ne pokušava da je na silu učini bitnom šireći njene razmere do vašeg kućnog praga. Umesto globalizacije problema i agitovanja, on bira intimniji pristup slučajnog prolaznika koji pokušava da zabeleži slike sveta koji izumire, ali i melanholične i na momente komične portrete seljaka.

Depardon se najčešće vraća porodici Jean Roy koju čine dvojica braće čiji unuk se oženio devojkom iz grada koja je sa sobom dovela ćerku iz prvog braka, ali i nove načine koji očigledno smetaju ujacima. Tenzija i zbunjenost dvojice staraca i načini na koji se svaki od njih sa time nosi, izbijaju iz uglavnom šturih odgovora na rediteljeva pitanja.

Zatvorenost jednih i strahopoštovanje prema kameri drugih, te ponos koji pojedinim seljacima ne da dâ otvoreno govore o prodaji stoke, od ovih junaka čini idealne modele za Depardona. Budući da je prevashodno fotograf i novinar, te da seljacima pristupa nenametljivo, bez pritiska da se samoanaliziraju, portretisanje je upravo najviši domet Modernog života. Dugi kadrovi u kojima, kao na fotografijama, gotovo nepomično sede starci i starice, u isti mah stvara utisak svečanosti, dostojanstva i prisnosti gledaoca sa prizorom. Tako gledalac stiče utisak da i sam sedi za tim stolovima, sa ovim ljudima.

Usled takvog pristupa, i odbijanja ovih ljudi da govore više od onoga što su pitani, sa elementarnom uljudnošću, skromnošću i samopoštovanjem sa kojima nose sve – od svesti o bliskom kraju života, smrti krave, prodaji ovaca do propasti velikog plana o poljoprivrednom gazdinstvu – ovaj film pronalazi put do gledaoca kroz mala vrata.

Otuda tragika ostaje prigušena, dok u prvi plan dolaze detalji: karakterne odlike seljaka, ljubav prema stoci, opaske o smrti i životu. Način na koji se odgovorima i ponašanjem opiru da idu na ruku analizi ili studiji, radije dočekujući kamermana kao gosta u kući kome nude doručak, stvara simpatičan kontrapunkt između umetničkih pretenzija reditelja i seljaka koji naprosto žive svoj život. Tako na pitanja o strahu od smrti koje Depardon postavlja najstarijem ujaku, koji poslednjim snagama izvodi stado na ispašu, seljak se okreće prema kameri i kaže: „Pa, i tebe će jednom nestati“.

Povezani tekstovi – Fest 09:

 



Komentari

  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 01.03.2009. 01.26.52
    i onda sam dosao kuci i gledao kvadraturu kruga, a posle toga neku emisiju J. Memedovica
  • Gravatar for parksb
    parksb (gost) | 01.03.2009. 17.28.18
    Dobar film!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi