Popboks - ZONA MRTVIH – Milan Konjević & Milan Todorović - Mi o žanru, a zombi pred vratima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.03.2009. 12:24 · 17

ZONA MRTVIH – Milan Konjević & Milan Todorović

Mi o žanru, a zombi pred vratima

Srbija. Tranzicija u toku. Vojne vežbe sa NATO snagama. Biohemijska pošast u Pančevu. I nema prenemaganja uz pivo ispred dragstora. Puške, katane u ruke, spasi se kako znaš i umeš. Sve pršti od pucnjave i krvi. U Zoni mrtvih se radi. Mora se. Novo je vreme, a i ovo je žanr

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10
 

Scenario: Milan Konjević
Uloge: Ken Foree, Kristina Klebe, Emilio Roso, Miodrag Krstović, Vukota Brajović, Steve Agnew, Marko Janjić, Ariadna Cabrol
Žanr: akcioni horor
Trajanje: 95 minuta
Proizvodnja: Srbija/Italija/Španija

Najzad je jedna nova srpska bioskopska sezona otpočela prevratničkim filmom. Prevrat se ogleda u žanrovskoj čistoti i definisanosti – Zona mrtvih Milana Konjevića i Milana Todorovića uliva veru da je zaokret u srpskom filmu ipak izvodljiv, i to na više nivoa.

Zona mrtvih je čudna sorta, profilisan i kultivisan žanrovski film. I to u sredini koja je, uprkos sveprisutnoj ideji žanrovskog promišljanja filma među delom uticajnih pedagoga i kritičara, dobacila tek do paražanra, kome klizi većina ovdašnjih ostvarenja.

Za razumevanje i vrednovanje ovakve Zone mrtvih, koja nije bez uočljivih mana (brojna opšta mesta, početnički engleski, izvesne nelogičnosti i ishitrenosti), neophodno je poimanje konteksta u kom je nekim čudom nastala, prkoseći ovdašnjoj skepsi prema ideji ortodoksnog srpskog žanrovskog filma.

Dakle, Zona mrtvih je u samom prapočetku koncipirana kao horor ostvarenje; preciznije rečeno, horor iz zombi podžanra. Sami autori bi verovatno mogli detaljnjije da objasne koliko je napora i volje potrebno da se napravi film u sadašnjoj Srbiji bez ikakve ukorenjenosti u tradiciji i oslonjenosti na slavne prethodnike, ali nije potrebno mnogo mašte da se dokuči odogovor na to pitanje.

Dalje, Zona mrtvih je akcioni horor, ostvarenje koje efekat strave pretpostavlja željenoj dinamičnosti i spektakularnosti akcionih sekvenci. Da sumiramo, Zona mrtvih je akcioni horor nastao u Srbiji (sa diskretnim budžetom, skromnom državnom pomoći i za samo pet sedmica snimanja) na temu borbe raznorodnih individua (misteriozni zatvorenik, razuzdana mladež, FBI agentica, lokalni policajci, samoprozvani mesija, sluđeni profesor) da izvuku živu glavu iz najezde zombija, najezde kao posledice biohemijske katastrofe u Pančevu.

U ovu avanturu se krenulo od pukog fanovskog pregalaštva koje je vremenom preraslo u uverenje da je izvodljivo napraviti zabavan film s pucnjavom, krvoprolićem, nemrtvima..., a koga nas neće biti sramota.

Film je izazvao različite reakcije kod nas (od ushićenosti do jetkog osporavanja), a već je izvesna distribucija na nekoliko relevantnih ino-tržišta (za sada barem u DVD formatu, u Španiji i bioskop).

Engleski jezik, bez obzira na manjkavosti u izvedbi u konkretnom slučaju, u dobroj meri je doprineo da u krajnjem zbiru Zona mrtvih postigne cilj kome su nesumnjivo težili i sami autori – utisak bučnog akcionog B naslova iz zlatne VHS ere, a koji se, nekim čudom, igrom sudbine ili greškom, obreo u prvim danima srpske bioskopske 2009. godine. Za portfolio film, film koji javnosti i mogućim ulagačima obznanjuje preference, kapacitete i namere rediteljskog dvojca, više no dovoljno.

Zona mrtvih, iako opterećena nizom slabosti, jeste uspeli eksces koji pokazuje da šarm, vera, predanost i srčanost ipak nisu prazni argumenti. A i treperavo svetlo ipak razgoni tamu.



Komentari

  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 07.03.2009. 12.52.35
    Citajuc izmedj redova: film je toliko los???
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 07.03.2009. 13.25.48
    Veoma los film, cak i za ovaj zanr koji naginje trashu. Ali posto je "prvi srpski zombi" svi se pravimo da je super.
  • Gravatar for majesty`s secret servant
    majesty`s secret servant (gost) | 07.03.2009. 14.00.04
    Zona mrtvih kao fenomen zasluzuje punu podrsku, a kada se tome doda da je film nadmasio sva ocekivanja, i da je strepnja bila veca od nade, ovo je vrlo realna procena njegovog dometa.
  • Gravatar for Tera Patrik
    Tera Patrik (gost) | 07.03.2009. 14.30.31
    Vrh film. Totalno lood!Meni je bilo extra.
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 07.03.2009. 17.14.51
    Ne treba biti kritičar pa shvatiti da je ZM apsolutni promašaj. Da li je ovaj "film" žanrovski ili ne je potpuno nebitno. Bitno je da je "scenario" nepostojeći, "gluma" ispod nivoa latino-sapunica a poseban promašaj je očajan engleski akcenat, koji je (eto šta ne bih znao da nisam gledao ZM), inače, maternji jezik u Srbiji.
  • Gravatar for porastao sam i postao kengur
    porastao sam i postao kengur (gost) | 07.03.2009. 17.23.18
    Kad će već jednom srpski reditelji da se okanu pokušaja da snime američki film u Srbiji i da se ugledaju na naše klasike, a kad snime film koji razume našu sredinu i svet će to ceniti. I publika kod nas, i festivali, i strana kritika, pa i čitaoci Popboksa kažu - "Turneja" je pravi put. Jesu li sad svi oni budale a ove junoše koji su se tek ispilili jedini pametni?
  • Gravatar for zlombi
    zlombi (gost) | 07.03.2009. 18.34.03
    vrlo je gledljiv i zabavan film,ne gledajte u domu sindikata uzasno je platno,Tuck i Delta obavezno!!!
  • Gravatar for Mario
    Mario (gost) | 07.03.2009. 18.55.13
    Morate shvatiti da ovaj film nije namenjen širokoj publici u srbiji kao Ivkova slava i sl. Njega će gledati ljubitelji žanra širom sveta i verujem da će većina biti zadovoljna zabavom koju pruža. Mane filma su brojne i bolno očigledne, ali smatram da je film uspeo tj. tek će uspeti.
  • Gravatar for Tor
    Tor (gost) | 07.03.2009. 18.58.23
    Zašto mešati Turneju, jedan umetnički film, i Zonu mrtvih, žanrovski film koji nema umetničke pretenzije. Jedno ne isključuje drugo. Treba da postoji i jedno i drugo.
  • Gravatar for I...
    I... (gost) | 07.03.2009. 23.05.22
    Obzirom da je prvi srpski film zasluzuje paznju, ali treba napomenuti da osim odlicne maske, ovaj film skrpi na svakom nivou.
  • Gravatar for Joka
    Joka (gost) | 08.03.2009. 08.58.32
    Film je zabavan to je najbitnije. Dosadni "umetnicki" filmovi me ne interesuju. Samo akcija.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 08.03.2009. 12.35.39
    Film je na ivici da bude parodija zombi horora, pun je glupih klishea. Cela sala je vrishtala od smeha nekim opaskama tipa "Eat this!!". Razumem da se nema para za specijalne efekte i nabudzene scene ali u chemu je problem da se napishe bolji scenario?
  • Gravatar for XP
    XP (gost) | 08.03.2009. 16.54.39
    pa, prvi macici se bacaju u vodu :)
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 09.03.2009. 10.00.06
    Sramota je za Srbiju da se jedan ovakav pokusaj nadje na Festu. Ako su hteli da naprave komediju, ispalo je lose. Sve u svemu, zali Boze dva sata...
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 09.03.2009. 13.34.54
    Meni je zanimljivo da čujem da se film dopada klincima. A kakav god da je, pokazuje da su neke tehničke stvari itekako izvodive u Srbiji, i vesnik su dolaska stranih produkcija, makar to bile B i C produkcije. Valjalo bi tu priliku iskoristiti za stvaranje kvalitetnih niskobudžetnih filmova. Ovi visokobudžetni će ionako slabije da se snimaju zbog krize.
  • Gravatar for zombi
    zombi (gost) | 09.03.2009. 18.20.25
    sramota me je kad pomislim da će mnogim strancima prvi susret sa 'srpskim' hororom da bude ovaj nemušti, traljavi, nenadahnuti proizvod. ne samo zato što on teško da ima šta da im ponudi što oni nisu već videli urađeno mnogo maštovitije i tehnički bolje i zabavnije, nego i zato što će stvoriti negativnu predrasudu: posle OVOGA, teško da će se još neki put oprobati da pogledaju neki srpski horor, pa makar on bio i dobar.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 12.03.2009. 18.55.12
    @porastao sam i postao kengur - "Turneja" je pravi put?! Ne znam koja publika, kritika i festivali (pa i posetioci PB) su reper za ovako frapantan zakljucak. Markovic je sa "projektom" zakasnio bar 10 godina, a i pristup je "deja vu". Ja bih rekao - "Klopka" je pravi put!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi