Popboks - ALEKSANDAR: BITKA NA NEVI – Igor Kalenov (Fest 09) - Lep, a glup [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.03.2009. 14:00 · 2

ALEKSANDAR: BITKA NA NEVI – Igor Kalenov (Fest 09)

Lep, a glup

Prijateljski savet svim čitaocima: sve filmove čiji naslov počinje imenom Aleksandar zaobilaziti u širokom luku!

Sofija Vuković

Ocena:
1


1/10
 

Naslov originala: Александр. Невская битва
Scenario: Vladimir Vardunas
Uloge: Anton Pampušnjij, Svetlana Bakulina, Igor Botvin, Julia Galkina, Pavel Trubiner, Sergej Lisov, Bogdan Stupka, Andrej Fedortsov, Aleksander Orlov, Dmitrij Bikovski
Žanr: istorijski spektakl
Trajanje: 110 minuta
Produkcija: Rusija, 2008.

Aleksandar Nevski je jedna od najpopularnijih ličnosti u ruskoj istoriji. Istraživanje za TV emisiju Ime Rusije iz 2008. godine pokazalo je da ga ruski narod smatra svojim najvećim herojem. O njemu je već snimljen legendarni Aleksandar Nevski iz 1938, koji bi, valjda, autorima ovog i bilo kog budućeg filma na tu temu trebalo da služi kao neki reper. Kako se onda uopšte desilo da neko snimi i na međunarodne festivale pusti ovakav užas?

Aleksandar Nevski kakvog nam Vardunas i Kalenov predstavljaju je lep, mlad i zabrinut za svoju kneževinu uklještenu između katolika na zapadu i Mongola na istoku. On uz to mora da se nosi i sa stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima koji mu rade o glavi, mada u nekom trenutku pogrešno za to optuži najboljeg prijatelja, koji je, gle čuda, zaljubljen u njegovu ženu. Međutim, sve to mnogo interesantnije zvuči nego što je realizovano.

Svi ti silni konflikti ne predstavljaju nikakav problem za Aleksandra, koji ih sve rešava kao od šale, tako da ni u jednom trenutku nema napetosti. Likovi su jednodimenzionalni, naivno napisani (Šveđani imaju ožiljke po licu, čisto da se zna ko su „loši momci“) i začinjeni patetičnim pokušajima glume, a pošto su ih autori previše umešali, i svi imaju neku svoju agendu, tok radnje se, usled nefokusiranosti, svodi na nabacavanje loše povezanih scena.

Ono što je u tom mnoštvu mana najgore jeste nevešto zakamuflirana kritika „zlog“ katoličkog zapada naspram čiste i pravoslavne majčice Rusije, a upadljivo je ironično to što je ovakva poenta isporučena u formi najgoreg holivudskog „all american“ spektakla, samo sa obrnutim ulogama. Pri tome im ne pomaže činjenica da je za potrebe snimanja projekta tog kalibra ipak potreban za nijansu veći budžet (bolji efekti, više statista...), tako da umesto grandioznog epa (što je autorima, pretpostavljam, bio cilj) dobijamo nešto što više liči na televizijski film rađen za potrebe obrazovnog programa.

Kalenovljev Aleksandar, dakle, prati tradiciju svog holivudskog imenjaka iz Troje: oba filma si pompezni pseudoistorijski epovi prožeti političkim intrigama i romansom, koji ne uspevaju da dorastu predlošku na osnovu koga su nastali. Spolja nalickano i lepo – iznutra prazno i glupo. Kako se ovakav film našao na repertoaru Festa, ostaje misterija.

Povezani tekstovi – Fest 09:



Komentari

  • Gravatar for helmut
    helmut (gost) | 09.03.2009. 21.57.53
    u vezi sa prijateljskim savetom gore: a sta sa alexander platz - rainer werner fassbinder-a?
  • Gravatar for Sergio
    Sergio (gost) | 10.03.2009. 15.33.28
    A šta sa Aleksandrom Nevskim Ejzenštajna?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi