Popboks - MARTYRS – Pascal Laugier - Mučiti, mučiti i samo mučiti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.03.2009. 21:00 · 15

MARTYRS – Pascal Laugier

Mučiti, mučiti i samo mučiti

Iz zemlje Jovanke Orleanke i Markiza de Sada stiže najbolji horor 2008. godine, ali ovaj izvanredan, slojevit i potresan film preporučuje se samo gledaocima sa jakim živcima

Dejan Ognjanović

Ocena:
9


9/10

Originalni naslov: Martyrs
Scenario: Pascal Laugier
Uloge: Morjana Alaoui, Mylene Jampanoi, Catherine Begin, Robert Toupin
Žanr: horor
Trajanje: 95 min.
Proizvodnja: Francuska, 2008.

Francuski horor Martyrs sjedinjava izvornu Lenjinovu mudrost o (m)učenju sa američkom izrekom "No pain – no gain!" ("Ko ne pati, ništa neće znati!"), i tako postaje najžešći (pa time i najbolji) horor film iz 2008. godine. Za tu titulu ozbiljan kandidat donedavno je bio Pusti pravog unutra, ali kako u njemu dominira drama, a strave ima na kašičicu, može se reći da su Mučenice najbolje što je 2008. ponudila na polju pravog plašenja i šokova.

Martyrs govori o devojčici koja pobegne iz zatočeništva nepoznatim sadistima i odraste u psihički izmučenu ženu opsednutu pitanjima "ko?" i "zašto?" Kada, nakon 15 godina, otkrije odgovor na prvo pitanje, njena dvocevka smesta zbriše nekadašnje mučitelje, a na njenoj nerazdvojnoj prijateljici ostaje da otkrije ono prokleto – zašto. Ona će saznati mnogo više nego što je prijatno, na tragu biblijskog upozorenja: "Ko uvećava znanje, uvećava bol".

Ovaj film ne treba mešati sa američkim predstavnicima tzv. "pornića mučnića" (torture porn) kakvi su Slagalica strave i Hostel: iako im preuzima ponešto od ikonografije, reditelj Pascal Laugier izbegava njihov infantilni pristup nasilju kao vizuelnoj egzibiciji za zabavu dokonih tinejdžera, i motivu mučenja prilazi ozbiljnije i ambicioznije. Njegova intonacija je pesimistička, obojena nihilizmom koji krasi najbolje nove francuske horore, kao što su Krvava romansa (rodonačelnik renesanse francuskog horora) i Inside (nemilosrdni nihil-splatter), pa čak i nešto slabiji Frontier(s). Dok Amerikanci danas trivijalizuju tekovine svojih brutalnih horora iz 70-ih, svodeći ih na površni, bezazleni ZAM (zabava miliona), Francuzi se javljaju kao dosledni nastavljači Hoopera, Cravena i Carpentera.

Iz ovoga sledi da Martyrs, za razliku od Pusti pravog unutra, ne nudi srceparajuće pouke u stilu: "Ljubav je jača od svega". Ako nam je Alfredson, blefiranjem maskirajući rupe u zapletu, prodao svoju teen vampirsku dramu, Laugier nas ne štedi i ne vara, već pruža čist filmski destilat ogoljenog, bezizlaznog košmara.

Tematski, on dosledno proučava bol i njegov uticaj na telo i psihu, iznoseći priču o žrtvama koje, čak i ako prežive, ostaju robovi duboko urezanih ožiljaka. Reditelj postiže nešto retko viđeno: njegove najstravičnije scene su, istovremeno, duboko potresne i tužne. Dok u novijim američkim torture pornićima gledalac navija za mučitelje, iščekujući što slikovitiju scenu sakaćenja nevažnih epizodista, Laugier pruža dramu sa likovima s kojima saučestvujemo tako da svaki rez na njihovoj koži osećamo i na svojoj.

Čak i ako stavimo na stranu psihološke, intelektualne pa, pred kraj, i metafizičke aspekte zapleta, ono što Martyrs čini posebnim jeste odavno neviđena rediteljska veština da se gledalac postavi usred žestokih zbivanja i postigne furioznost i uključenost u njih bez jeftinih trikova kvazidokumentarnog mlataranja kamerom koja trči uz stepenice i niz njih (kao u inače solidnom španskom filmu REC, npr.). Pascal Laugier u blender stavlja Daria Argenta, The Texas Chainsaw Massacre, Hostel, Krvavu romansu, 120 dana Sodome i priču Užas Clivea Barkera, ali krajnji rezultat su transcendencija i apoteoza tih uzora i stvaranje jednog sasvim novog, ubedljivog, žestoko uznemirujućeg, iskreno šokantnog i skoro religioznog iskustva.

Njegov rimejk Barkerovog Hellraisera (u pripremi) obećava, napokon, jednu reimaginaciju koju vredi nestrpljivo očekivati. Pascal Laugier zna šta je pravi užas, i kako se on izaziva u gledaocu. Ova pomalo zaboravljena alhemija vraća "h" u "horor": Martyrs će vas podsetiti da horor znači – užas! A kako je Clive Barker već napisao: "Nema tog ushićenja koje se može meriti s užasom". Martyrs će vas užasnuti na neočekivane načine, a najveći šok biće – duboka humanost koja ga prožima.



Komentari

  • Gravatar for mucenik
    mucenik (gost) | 13.03.2009. 23.12.52
    slazem se, odlican film. mada moram priznati da ima jednu VLIKU gresku u kontinuitetu.
  • Gravatar for qqq
    qqq (gost) | 14.03.2009. 13.22.57
    Stvarno sam mislio da me nista na polju hororra ne moze potresti, ali ovaj film je nesto sto je to ucinio. Ja bolji horror nisam gledao zadnjih godina, a da ima podjednako i psiholoske, kao i brutalno-bizarne elemente.Niko nije postedjen, bez obzira na godine i nevinost.Dosta realisticno Svaka cast.
  • Gravatar for zombi
    zombi (gost) | 15.03.2009. 00.55.15
    mučeniče, hoćeš li nam otkriti tu VLIKU gresku u kontinuitetu ili da umremo u neizvesnosti i neznanju?
  • Gravatar for @zombi
    @zombi (gost) | 15.03.2009. 16.48.45
    vidiš da te muči
  • Gravatar for qqq
    qqq (gost) | 15.03.2009. 16.48.59
    Ta VLIKA greska u kontinuitetu je pruzeta sa jednog domaceg bloga ili se radi o osobi koja je i pravila recenziju na blogu, u sta cisto sumnjam.
  • Gravatar for "...radi o osobi koja je i pravila recen
    "...radi o osobi koja je i pravila recen (gost) | 15.03.2009. 22.03.06
    "keep doubting!"
  • Gravatar for n
    n (gost) | 21.03.2009. 09.00.26
    Film je totalna bolestina, jedino se mogu sloziti da ima brutalno bizarne elemente.
  • Gravatar for dex
    dex (gost) | 09.04.2009. 23.18.02
    odgledah danas film, jezivo, al tako i treba...
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 29.04.2009. 22.26.07
    Ja konto po ovim vasim kom i po recenziji da je to filmcina, a ono PIP. Smor, nidje straha. Čak sam uspio i da zaspim, iako sam film gledo u 3 popodne a usto sam u pola 12. Eto kakav je film. SMORČUGA:
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 10.06.2009. 13.59.38
    dobar film
  • Gravatar for Ivi
    Ivi (gost) | 30.10.2009. 12.00.04
    Jbt kakav film! Jedan od onih koji se dugo,dugo pamte. Ako neko posle ovoga nije bio šokiran onda treba da se duboko zamisli.
  • Gravatar for Velikomucenik
    Velikomucenik (gost) | 11.07.2013. 02.27.20
    ovaj film je na mene ostavio poseban utisak: izguvio sam funciju leve noge, vilica mi se grci vec evo cetrnaesti dan,postao sam impotentan i majka me ne prepoznaje...
  • Gravatar for Д
    Д (gost) | 11.07.2013. 09.22.25
    Дечија радост за све Бивисе и Батхеде овог света...
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 11.07.2013. 13.23.48
    Odlican film.
  • Gravatar for Умпф
    Умпф (gost) | 11.07.2013. 13.32.44
    Слобода је ропство Рат је мир Незнање је моћ Тортура је хуманост
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi