Popboks - POBESNELI MAKS - Nova Australija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 17.03.2009. 16:22 · 7

POBESNELI MAKS

Nova Australija

Georgea Millera ćemo morati tretirati kao studenta Novog Holivuda koji je odlično nabubao lekcije, ali ih nije baš najbolje razumeo

Džuboks

Nebojša Pajkić

Nedavno je stigla vest kako se snima novi nastavak Pobesnelog Maksa, bez Mela Gibsona, a iz Džuboksove arhive vadimo članak o prvom nastavku ovog čuvenog drumskog epa



Komentari

  • Gravatar for sasa
    sasa (gost) | 18.03.2009. 07.05.39
    moj omiljeni film iz klinackih dana.u svakom slucaju samo sa mel gibsonom.ne znam na sta ce liciti nastavak ,bez gibsona,kao muziciranje bez dirigenta.
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 18.03.2009. 10.51.17
    Cenim ja Pajkića, ali ovaj tekst je samo još jedan od onih u kome on tretira "Novi Holivud" kao skup izvesnih filmskih postupaka (koji su, po njemu, kanon kojeg se Miler, valjda, MORA držati) a ne kao ono što "Novi Holivud" stvarno jeste: naknadno ustanovljeni termin za manje-više prijateljsku ekipu režisera-autora koja je krajem šezdesetih stupila na američku scenu (kao odgovor na propali studijski sistem) i vladala tom scenom tokom sedamdesetih. Svaki je od tih režisera imao svoj svetonazor i senzibilitet, kao što je i Džordž Miler - čovek iz Americi vrlo udaljene Australije - imao svoj. Ko je pročitao "Easy Riders Raging Bulls" (hoće li to konačno neko da prevede na srpski, jer onaj naknadno snimljeni dokumentarac nedovoljno je štivo) biće mu jasno da od kanona nema mnogo čega. Jedini zajednički sadržalac svim tim ljudima bila je težnja da, kao režiseri, daju autorske stavove, (pri čemu su neki od njih - Lukas i Spilberg - autorstvo svodili na nezavisno pravljenje filmova koji će biti prihvatljivi za uzrast od 7 do 77 i donositi ogromne profite). Među njima je bilo i onih koji su sopstvenu autorsku poetiku zasnivali na korišćenju žanrovskih obrazaca i davanju omaža svojim idolima. Govorim, naravno, o Džonu Karpenteru i Volteru Hilu, Džonu Milijusu, koji su stvarno genijalci i moji idoli, ali oni jednostavno NISU ista škola kao Martin Skorseze, Frensis Ford Kopola, Piter Bogdanovič, Bob Rafelson, Voren Biti, Robert Altman... Kad se pročita "Easy Riders and Raging Bulls" da se uočiti golema razlika između onog što je bilo na licu mesta i onog što je bila Pajkićeva percepcija "Novog Holivuda" (videti zbornik "Svetlost u tami"). Ovaj Pajkićev tekst o "Pobesnelom Maksu" je zanimljiv, referencama bogat, ali je ideološki previše opterećen i jednodimenzionalnim tumačenjem pomenutih referenci ponekad odlazi do apsurda. Na primer, kritikuje se korišćenje (po Pajkiću) zastarele ikonografije motociklista-nomada u "Pobesnelom Maksu" i iz toga izvlači zaključak da su motociklisti u filmu "bezopasni" (?), "komični" (?) pa prema tome "neozbiljni neprijatelji", te da su kao takvi "vrlo slabo pokriće kako za visoku akcionu koreografiju, tako i za nasilničku žestinu glavnoga junaka". Uf!
  • Gravatar for Dilan Dog
    Dilan Dog (gost) | 18.03.2009. 15.27.37
    Nebojšu Pajkića ćemo na osnovu ovog teksta morati tretirati kao studenta Novog Holivuda koji je odlično nabubao lekcije, ali ih nije baš najbolje razumeo
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 21.03.2009. 13.45.35
    Ma, Pajkićevska škola je unela svež vazduh u srpsku filmsku kritiku, koja je bila zastarela, sa prevaziđenom podelom na "žanrovske" i "autorske" filmove, pri čemu su ti "žanrovski" filmovi morali obavezno da budu loši ma koliko da su bili dobri. Pajkićevska škola bila je odgovor na ovu besmislicu, i pokrenula je revoluciju koja je u SFRJ zaista morala da se desi. Zbornik "Svetlost u tami" kruna je tih napora. Ali, mora se ukazati na dečje bolesti. I mora se ići dalje. Mora se ići dalje.
  • Gravatar for Elijah
    Elijah (gost) | 21.07.2009. 09.00.31
    Pobesneli mi je jedan od omiljenih filmova.......Nastavak treba da se zove Road Avenger,ali bez Gibsona :'( Ma dajte Melu da omrsa malo i eto ga opet u Maxu!
  • Gravatar for IGOR
    IGOR (gost) | 23.08.2009. 21.54.32
    odlicno jedva cekam celo drustvos se lozilo kada je izasao bio sam u 4-5 razredu O.S. kod nas samo je jedan lik imao taj film i video rekorder, pa je bukvalno bio red za gledanje tog filma a nisi mogao da ga nadjes u video klubu. To je bio haos
  • Gravatar for
    DraganChe | 12.05.2013. 02.22.41
    Ako može Bruce Willis da igra u Die hard 5, može vala i Mel Gibson u Mad Max IV... ali neće. Maxa će igrati Tom Hardy.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora