Popboks - Anton [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 20.03.2009. 15:32 · 7

Anton

Legendarni Brejker o davnom albumu Stonesa, bliskom koncertu MC5, skandinavskim šumama i jadranskim ostrvima, o fudbalu i padobranu...

Popboks

Koji je tvoj i Canetov omiljeni zajednički album?

Nemoguće je da ljudi sviraju zajedno, a da nemaju ista muzička interesovanja. Svako ima svoj ukus, ali bendovi iz 60-ih, nešto od punka, ritam-i-bluza. Ubeđen sam da je prvi album Stonesa ploča za obojicu. To je ploča koja mi je veoma simptomatična: Stonesi su još bili klinci i tad nisu znali da prave svoje pesme, ali se tu najpre čuje velika želja i velika energija. I oni su to odsvirali na svoj način.

Tuđi koncert za pamćenje?

Ima ih više, ali evo pre neko veče smo pričali o odličnom koncerta Wayna Kramera pre neku godinu. To je za mene primer nečeg vrlo iskrenog, jakog, čistog, zdravog – svaki dobar epitet bih tu stavio.

Postoji li pesma za koju bi voleo da si je ti snimio?

Ima toliko puno muzike kojoj se divim. Tako bih ja to rekao. To bi verovatno bilo sve ono što volim da slušam, s obzirom da je uticalo na ono što sviram, na moj način razmišljanja i sklapanja.

Kojom pesmom obično završite koncert?

Pomalo je prešlo u praksu da to bude Ulični hodač. Ali, to je prvi deo koncerta, potom sledi bis ako ga publika zaista želi. Obično se ne zna šta je na samom kraju.

Film za sva vremena?

Volim Jarmuschove filmove. I zbog priče i zbog Neila Younga. Mrtav čovek - to je poezija pretkana u sliku i muziku. Da sad ne nabrajamo klasike kao što je Andrej Rubljov. Nadam se da svi znamo o čemu se tu radi.

Knjiga i pisac?

Mogu da pričam o nekim novijim stvarima koje me u poslednje vreme... pronađu. Postoji jedan skandinavski pisac, mislim da je po profesiji psiholog ili tako nešto. Zove se Ton Telehen, mislim da su i kod nas u nekom jakom malom tiražu izdate njegove tri knjige za decu. To su priče nalik basnama koje se dešavaju u šumi. Toplo preporučujem.

Pa onda Saint-Exupéry i Zemlja ljudi. To je isto fantastična knjiga koja baš objašnjava kroz tehniku i Saint-Exupéryjev avanturistički duh dolazi do suštine: povezanošću ljudi.

Hobi?

Nemam ništa što bi moglo da se nazove hobijem. Volim da šetam. Krenem, pa pustim misli. I samo posmatram. A i zdravo je, u svakom slučaju.

Putovanje za koje bi voleo da se ponovi?

Najlepša putovanja su odlasci na Mljet, tamo smo putovali generacijski. Druženje u nekom lepom okruženju – tako se toga sećam.

Pratiš li sport i za koga navijaš? Ideš li na utakmice?

Idem na utakmice za decu uzrasta 9-12 godina, jer moj sin trenira fudbal. Tu još postoji igra - nepatvorena, neopterećena slavom, novcem... U stvari, jako mi je zanimljivo i da pratim i onu drugu utakmicu, na tribinama, među roditeljima. Onda paralelno pratiš dve tekme.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Uh, znam toliko divnih ljudi, zašto bih neke druge?

Ko je tvoj alter-ego?

To pripada mladalačkom dobu. Ali, ima likova s kojim se poistovetim. Možda starac Zosima iz Braće Karamazova. On je uvek spreman da oprosti svakome i ima vremena za svakog.

Šta voliš da misliš o sebi?

Ne volim da mislim uopšte. To je za mene ideal življenja - ne razmišljati o sebi. Mir i ispunjenje. A ruka božja neka odluči o okolnostima.

Šta bi probao, a još nisi?

Skok padobranom kad bih imao dovoljno hrabrosti.

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenio?

To je lepo pitanje, a i često je. Beograd je grad u kom se rađaju pesnici, a isto tako i udvorice. Beograd koji volim je Beograd hrabrih, Beograd druženja, sve ona mesta koja su odisala životom, gde smo se skupljali, gde smo razmenjivali ideje, živeli zajedno i delili ono što smo imali. Koliko god se ovaj grad promenio, to je ono što ću uvek da nosim u sebi.

Ne mislim da su Beograd ove nove zgradurine, staklenare ili samo zakrpljene fasade.



Komentari

  • Gravatar for duci
    duci (gost) | 20.03.2009. 20.26.50
    beogradski stonesi jos prase
  • Gravatar for noname
    noname (gost) | 20.03.2009. 21.53.37
    "Ne volim da mislim uopšte. To je za mene ideal življenja - ne razmišljati o sebi. Mir i ispunjenje." Svaka čast!
  • Gravatar for matilda
    matilda (gost) | 21.03.2009. 08.53.46
    brate kakav cert sinoc!
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 21.03.2009. 10.34.07
    najbolji gitarista kod nas... lepi, iskreni odgovoti... energija sinoc, ona prava!
  • Gravatar for toon tellegen
    toon tellegen (gost) | 23.03.2009. 11.55.37
    je holandski, a ne skandinavski pisac.
  • Gravatar for partibrejkersi su...
    partibrejkersi su... (gost) | 25.03.2009. 15.26.54
    ...srpski Strokesi!
  • Gravatar for dejan
    dejan (gost) | 27.01.2010. 14.38.55
    Čovek Original. Unikat.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.