Popboks - SPALITI NAKON ČITANJA – Ethan i Joel Coen - Špijunske igre [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 23.03.2009. 19:19 · 3

SPALITI NAKON ČITANJA – Ethan i Joel Coen

Špijunske igre

Parodirajući žanr špijunskog filma, braća Coen uspela su da naprave odličnu analizu sveprisutne paranoje u Americi i usput napomenu: "Ovo je naša verzija filmova o Jasonu Bourneu, ali bez eksplozija"

Dejan Stojiljković

Ocena:
7


7/10
 

Originalni naslov: Burn After Reading
Scenario: Ethan i Joel Coen
Uloge: George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Brad Pitt, David Rasche, J.K. Simmons
Žanr: komedija, triler, parodija
Proizvodnja: SAD, 2008.
Trajanje: 96 minuta

Prvi film nakon nagrađivanog Nema zemlje za starce braća Coen smeštaju u paranoičnu atmosferu savremenog američkog društva izvlačeći iz nje najurnebesnije moguće zaplete. U takvoj situaciji uopšte nije čudno što bezazleni fajl iz nečijeg kompjutera može biti zamenjen za vrhunsku državnu tajnu a slučajni prolaznici za špijune stranih službi na zadatku.

Gradeći crnohumornu priču, Ethan i Joel progovaraju o ozbiljnoj temi, kao i o njenim posledicama. Što je još važnije, oni pažnju fokusiraju na običnog čoveka koji je, paradoksalno, i najveća žrtva te paranoje. Priča o instruktorki fitnesa (Frances McDormand) koja dolazi do memoara službenika CIA (John Malkovich) isteranog sa posla zbog alkoholizma i zatim pokušava da ga ucenjuje, lagano prerasta u sumanutu jurnjavu koju režiseri vode znalački ali i sa određenom dozom rutine. Međutim, taj manirizam i neambicioznost nimalo ne smetaju, naprotiv.

Spaliti nakon čitanja je pre svega priča o onoj "običnoj" Americi koja je puna alkosa, preljubnika, foliranata, napaljenih ludaka i – idiota. A šta se sve može desiti kad neko takav dođe u situaciju da odlučuje o državnim "tajnama" daje autorima neiscrpan materijal za improvizaciju. Shodno tome, svakako najveća parodija na političku svest prosečnog Amerikanca leži u činjenici da glavni junaci pokušavaju da prodaju "državnu tajnu" Rusima. Ono drugo parodiranje, vezano za špijunske filmove, pre svega one iz serijala o Jamesu Bondu i Jasonu Borneu, nije urađeno predvidljivo i napadno (kako se to radi u niskobužetnim parodijama sa humorom na prvu loptu) već sofisticirano i elegantno.

Od glumačkih ostvarenja koja su odrađena korektno i ništa više od toga (Clooney, Malkovich, McDormand, Swinton) vredi pomenuti epizodu Brada Pitta, koji je zaista sjajan kao Chad Feldheimer, priglupi asistent u fitnes centru i nesrećni "sajdkik" McDormandove. Neko paranoičan (a možda i zlonameran?) primetiće kako izrazi lica koje pravi tokom filma slučajno (ili ne?) podsećaju na one koji su bili zaštitni znak bivšeg američkog predsednika George W. Busha tokom njegovih javnih nastupa, naročito posle 11. septembra... Za svaku pohvalu je ideja da se u ulozi CIA glavešina pojave David Rasche (koji nam je poznat kao tumač naslovne uloge u popularnoj seriji iz 80-ih Sledž Hamer) i veteran J. K. Simmons, kome ovakve uloge savršeno leže.

Spaliti nakon čitanja nije do kraja ni triler, niti komedija, već stoji negde na sredini između ova dva žanra čije elemente braća Coen koriste veoma znalački. Na tragu njihovih ranijih ostvarenja poput Velikog Lebovskog, Gangsterske petorke i Razvedi me, zavedi me, ovaj film možda neće zauzimati značajno mesto u njihovoj karijeri, ali je svakako reč o veoma uspelom ostvarenju koje na više nivoa govori o problemima savremene Amerike a opet uspeva u onome što je osnovna namena filma – da zabavi gledaoca.



Komentari

  • Gravatar for Nikola M.
    Nikola M. (gost) | 24.03.2009. 15.15.46
    Dzejson Born je zakon za bracu Koen!
  • Gravatar for tuljan
    tuljan (gost) | 24.03.2009. 16.46.47
    pitova najbolja uloga u poslednjih par godina:)))
  • Gravatar for od aljaske do meksika
    od aljaske do meksika (gost) | 25.03.2009. 02.30.15
    ... pit i to je amerika. johny je ipak mnogo ispred
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi