Popboks - ELITNA JEDINICA – José Padilha - Krotitelji haosa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.04.2009. 14:00 · 8

ELITNA JEDINICA – José Padilha

Krotitelji haosa

Brutalan, adrenalinski akcioni triler o elitnoj jedinici brazilskih vojnih policajaca (sličnoj našim JSO ili SAI). U odnosu na ovaj film holivudski akcijaši tipa S.W.A.T  ili Mornaričke foke deluju kao crtaći o uzgajanju hrizantema

Dejan Stojiljković

Ocena:
9


9/10
 

Originalni naslov: Tropa De Elite
Scenario: Bráulio Mantovani, José Padilha, Rodrigo Pimentel
Uloge: Wagner Moura, Caio Junqueira, André Ramiro, Maria Ribeiro
Žanr: drama, akcija, kriminalistički
Trajanje: 118 minuta
Proizvodnja: Brazil, 2007.

U uvodnim kadrovima filma naratori nam predstavljaju Rio de Žaneiro kao grad na ivici haosa u kome caruju narko-dileri naoružani poput omanje vojske. Krhki privid reda i mira održava činjenica da su policija i kriminalci sklopili dogovor i da uhodani mehanizam mita i korupcije funkcioniše taman toliko da se "biznis" odvija bez problema.

Ali, kada stvari iskoče iz koloseka i nasilje eksplodira, slabo naoružani policajci nevoljni su da polože život u borbi s brutalnim gospodarima favela. Nevični borbi u uličnoj džungli gde čak i klinci nose automatske puške, oni ustupaju mesto elitnoj jedinici poznatoj kao BOPE (u prevodu: Bataljon za specijalne policijske operacije).  

Ubilačka efikasnost odlično uvežbanih specijalaca obučenih u crne uniforme gledaoca prosto ostavlja bez daha. Bondovska "licenca za ubijanje" ovde je dovedena na viši nivo.  Grb pripadnika BOPE sačinjavaju lobanja, bodež i dva ukrštena pištolja, a oni sami hladnokrvno su precizni u čišćenju gangsterskih uporišta: ubijaju bez imalo zadrške, a do vitalnih informacija često dolaze mučenjem ispitanika.

Nije, dakle, čudo što je ovaj film izazvao kontroverze u Brazilu još pre pojavljivanja. Indikativno je da je film nastao prema knjizi Elita de tropa, koju je napisao Luiz Eduardo Soares u saradnji sa dva bivša pripadnika BOPE – Andréom Batistom i Rodrigom Pimentelom. Scenario je napisao Bráulio Mantovani, autor fenomenalnog Božjeg grada (koji se takođe na fascinantan način bavi Rio de Žaneirom samo iz drugačije vizure), tako da su zajednički motivi uočljivi, pre svega u vezi sa fragmentarnom strukturom i načinom pripovedanja.

Radnja filma prati Nascimenta, kapetana BOPE-a, koji nakon rođenja prvog deteta želi da svoje mesto prepusti nekom mlađem. U najuži izbor za njegovu zamenu ulaze dva kadeta, Matis i Neto, potpuno različiti po karakteru i životnoj priči. Film se zatim račva u dve paralelne radnje: s jedne strane je Nascimentovo uverljivo i naturalističko komadovanje akcijama, a s druge Matiasovo i Netovo sazrevanje kroz zajedničko htenje da postanu deo BOPE-a.

Elitna jedinica je film koji govori o tome kako brutalna vremena zahtevaju brutalne mere. Autori maltene nijednog trenutka ne osuđuje akcije pripadnika BOPE-a, što bi u okvirima neke druge kinematografije i nekog drugog društva bilo skandalozno. Uzmimo za primer samo događaje iz naše bliske prošlosti...

Eskalacija kriminala, zatrovanost brazilskog društva korupcijom i nedostatak svesti o dobru i zlu toliki su da čak i najbrutalniji potezi specijalaca u crnom deluju kao nešto i te kako logično. Jednostavno, kada se jedno društvo suoči sa degradacijom i zlom u njegovom vrhunskom obliku, onda zakoni prestaju da važe, a konvencionalno shvatanje pravde i njeno sprovođenje menjaju se iz korena. To sa sobom povlači i drugu vrstu degradacije, a ona se tiče obesmišljavanja bilo kakve ideje o državi i redu koji država sprovodi.

Ovaj sjajni film osvojio je Zlatnog medveda na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu i jedan je od najpopularnijih filmova u istoriji brazilske kinematografije. Istovremeno, on je potresno svedočanstvo o borbi protiv kriminala, inteligentno ali i bolno promišljanje o tome kuda ide savremeno društvo, bilo da je ono brazilsko, američko ili srpsko...



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 01.04.2009. 14.53.57
    teško precenjeno. šestica maksimum. sa dramaturškim propustima koje ima ovo je samo skup dobro snimljenih akcionih scena. da je domaći film rekao bih dajte mu osmicu ali ovako nemam obzira. :)
  • Gravatar for dim bou
    dim bou (gost) | 01.04.2009. 18.40.14
    petica, max. mozda sestica. promaseno.
  • Gravatar for mio
    mio (gost) | 01.04.2009. 19.04.58
    djape, da ti nisi - kojim slucajem, profesor scenarija na fdu?
  • Gravatar for @mio
    @mio (gost) | 01.04.2009. 20.32.21
    nisam ali znam da prepoznam rupetinu, tj. zakrpu u scenariju kad je vidim. ako treba narator da mi posle sat vremena filma kaze da su glavni likovi "prijatelji od detinjstva" da bi ad hoc stvorio motivaciju za kasniji razvoj lika, onda je to promasena prica.
  • Gravatar for @mio II deo, drugi autor
    @mio II deo, drugi autor (gost) | 02.04.2009. 11.50.14
    to ti je naš djape :)
  • Gravatar for Nizina
    Nizina (gost) | 02.04.2009. 13.05.08
    Film je sjajan, a nek neko od ovih teoretksih kritičara nađe jedan film koji ovako brutalno sirovo opisuje akutni aktuelni problem kroz pregršt akcije i ne dolazi iz Amerike, a da u njemu nema svemiraca, strip junaka ili niskobudžetskih trikova, zombija u Pančevu i ostalih marifetluka...
  • Gravatar for s_kid
    s_kid (gost) | 03.04.2009. 09.26.25
    Film je sve vreme napet, dobra akcija, zivopisno... Ja inace izbegavam akcije zbog nerealnih herojstava i slicnog, ali ovaj film mi je bas drzao paznju, odlicno sam se zabavio i usput zainteresovao za funksionisanje favela toliko da sam kasnije wikipedisao i wikitravelovao o tome :) Odlican soundtrack inace...
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 07.04.2009. 21.59.07
    Ste culli za grad bogova ili grad ljudi mozda?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi