Popboks - RÖYKSOPP - Junior [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.04.2009. 12:55 · 6

RÖYKSOPP

Junior

(Wall of Sound)

Norveški duo uz pomoć švedskih dama i svoje sunarodnice “prolećnim albumom” nastavlja electro odiseju

Vladimir Ninčić

Ocena:
6


6/10
 

Za razliku od većine kolega sa scene, Torbjørn Brundtland i Svein Berge do sada nisu štancovali albume čim im sine jedna dobra ideja, već su pažljivo i strpljivo oblikovali celinu, što je proces koji kod njih traje četiri godine.

Melody A.M. (2001) i The Understanding (2005) su, premda potpuno različite, zaista bile kompletne ploče, a ne samo skupovi singlova i hitova. Zbog sistematičnog načina komponovanja i predane realizacije, preciznog odabira gostujućih vokala i, u krajnjoj liniji, podneblja s koga potiču, od dueta koji čini Röyksopp se sa izvesnom verovatnoćom uvek može očekivati dobar materijal.

ROYKSOPP - Junior

Electro pop je u Skandinaviji trenutno u velikoj ekspanziji, s nesumnjivim centrom u Geteborgu, gde bendovi poput Air France, Studio, The Embassy, Sally Shapiro ili The Tough Alliance originalnim pristupom stvaraju plesna sazvučja koja muče kritičare, terajući ih da njihovu muzku usled nedostatka prikladnijih odrednica opisuju koristeći se terminima “Balearic”, “neo italo disco” ili “beach pop”. Tajming ponovnog oglašavanja momaka sa samog severa Norveške, koji danas žive i rade u Bergenu, stoga je besprekoran, jer se oni svojim euforičnim pasažima, atmosferičnim teksturama i nordijskim senzibilitetom savršeno uklapaju u muzičku priču trenutka.    

Značajan deo Röyksoppovog identiteta oduvek su činila gostovanja pevačica. I ovog puta su se Torbjørn i Svein, pored starosedelaca Anneli Drecker (Bel Canto) i Karin Dreijer Andersson (The Knife), odlučili za još dve Šveđanke – već etabliranu Robyn i mladu kantautorku u usponu Lykke Li. Njihove uloge su, doduše, ograničene na po jednu pesmu, ali i to je bilo dovoljno da se zaključi kako kombinacija sa prodornom Robyn u prljavoj podijumskoj bombi The Girl And The Robot u potpunosti funkcioniše, dok se bez Lykke i moglo, budući da je numera Miss It So Much u kojoj gostuje verovatno najslabiji momenat izdanja, mada to nije njena krivica.

Bljesak Juniora nastavlja se i u prvim susretima sa dovitljivom Anneli i enigmatičnom Karin, koja se otprilike u ovo vreme oglašava intrigantnim solo projektom Fever Ray. This Must Be It je pravi nastavak bisera prethodnika What Else Is There? u kome Norvežani uz pomoć upečatljive i izuzetno ekspresivne Karin kreiraju osećaj hipnotišuće melanholije i lepote koja oslikva ambijent njihovog rodnog Tromza, najsevernijeg studentskog grada na svetu i prestonice polarne svetlosti.

Generalno posmatrano Junior, ipak, slabo opravdava status “prolećnog albuma” koji su Torbjørn i Svein nagoveštavali, označavajući ga kao direktnu i neposrednu eksploziju energije, za razliku od čulne i eksperimentalnije dopune Senior, koja bi trebalo da se pojavi na jesen.

Njihova zamisao je, zapravo, bila da Junior po tradicionalnoj strukturi poletnih pesama parira prethodnoj ploči The Undestanding, dok bi Senior kompleksnijom atmosferom trebalo da se oslanja na prvenac Melody A.M.

Međutim, albumom dominiraju pesme koje se teško mogu okarakterisati kao prolećne i tu se dolazi do glavnog problema – odluke da se za tako kratko vreme izdaju dva tematski suprotstavljena izdanja, što je ovde dovelo do razvodnjavanja pojedinih (isforsiranih) upbeat pesama. Luckasti prvi singl Happy Up There može efektno da se nosi sa ovom etiketom, ali on, iako se nalazi na samom početku, ne reprezentuje verno ton albuma. 

Vreme će pokazati da li je od Juniora i Seniora mogla da se napravi jedna masivna legura i da li je ova odluka uopšte bila pametna, pošto su njome Norvežani, barem zasad, prekinuli doslednost u ujednačenosti kvaliteta. Ako je, pak, ovo izdanje ikakva naznaka, jesen bi mogla biti sasvim posebna. 

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Mila
    Mila (gost) | 07.04.2009. 12.10.33
    Ako se ovo uporedi sa Melody AM dodje se do zakljucka da su se Royksopp pretvorili u neki cheesy pop. Dobre pesme mogu da se nadju tu i tamo (ta sa Robyn je stvarno odlicna), ali za mene su oni generalno jako nazadovali. Postena recenzija, iako je album malo precenjen.
  • Gravatar for mrvica
    mrvica (gost) | 07.04.2009. 13.24.04
    album ne da je precenjen nego... ja sam ih do skora ubrajala u odlican bend...
  • Gravatar for ivanmilke
    ivanmilke (gost) | 07.04.2009. 14.31.29
    Album je vrlo dobar, nekako je logichan na tragu ranijih, ali sad su nam vec poznati pa nikad nece biti kao Melody AM. Ima novih momentata sa vokalom i dosta popastijom strukturom, dobri su semplovi skrechovi loopovi sve ukusno nishta neochekivano dodushe synth pop, vocal-vocoder, shumovi noise FX po meni su dobili 5-
  • Gravatar for @ Mila
    @ Mila (gost) | 07.04.2009. 21.02.39
    Slazem se u potpunosti sa tobom! Slusam ga vec mesec dana i nikako da se naviknem.... prva 2 su se uvukla pod kozu veoma brzo! ...nisu bas trokirali kao Gus Gus pre 2 godine, ali mislim da je 6-ica (prelazna ocena!:) u ovom slucaju vise nego adekvatna! Bravo za recenzenta! (sa kojim se po prvi put slazem!:))))
  • Gravatar for Aurora
    Aurora (gost) | 11.04.2009. 21.17.49
    Ali zbog čega uvek mora da se nešto s nečim (ranijim) poredi?! Bendovima kao što je Röyksopp nije bitan ni rejting, niti prethodna dostignuća (ovde mislim na Melody AM). Isprobavaju nove stvari i čini mi se da ih je baš briga za prethodno, kako i treba. ALBUM JE ODLIČAN, A RECENZIJA PRECENJENA.
  • Gravatar for b
    b (gost) | 13.04.2009. 20.12.44
    potpuno se slažem sa aurorom. brilijantan album. s tim da je meni pesma gde peva lykke li jedna od najdražiš, za razliku od recenzenta. ali to je u redu :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.