Popboks - MASTODON - Crack The Skye [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 08.04.2009. 12:35 · 15

MASTODON

Crack The Skye

(Reprise)

Rusko carstvo, astralna putovanja i teorije Stephena Hawkinga o crnim rupama – američkom metal kvartetu zaista ne manjka inspiracije

Danilo Nikodinovski

Ocena:
8


8/10
 

Pojedini slušaoci su se žalili da su nakon slušanja albuma Leviathan (2004) i Blood Mountain (2006) zaticali sebe s gusarskom kapom na glavi, povezom preko jednog oka i papagajem na ramenu. Ponekad i s kukom umesto noge.

MASTODON - Crack The Skye

Mastodon su jedan od najzanimljivijih metal bendova današnjice upravo zbog činjenice što su rock, hardcore, sludge i prog ujedinili metalom, uzimajući najvažnije elemente iz svakog žanra i gradeći jedinstven hibrid.
 
Kritika nikad nije bila preterano naklonjena prog rocku, pa se mora priznati da je potrebno dosta hrabrosti da se napravi konceptualan prog album u 21. veku. Tim pre što je osnova Mastodona manje u rocku a više u metalu, još jednom „omiljenom“ žanru kritike.

Četvorki iz Atlante konceptualni albumi nisu nepoznanica: Leviathan (2004) je baziran na Mobi Diku, a Blood Mountain (2006) na mitološkim stvorenjima. Imaginacija im je, dakle, uvek bila jača strana, a fizički obračun gitariste Brenta Hindsa sa basistom System of a Downa, nakon koga je Hinds završio u bolnici s povredama mozga, poslužio je kao inspiracija za album za novi album.

Glavne teme albuma Crack The Skye su Raspućinovo ubistvo, Rusko carstvo i sekte opsednute komunikacijom sa kosmosom i duhovima. Da sve ne bi završilo u pukoj pretencioznosti, tu je i istančan smisao za humor bradonja s juga koji teraju praistorijske slonove na stampeda. Ko bi inače u spotu za prvi singl pevao o Vikinzima, jetiju, a gromovima iz gitare spalio pripadnike ekspedicije i ostatak benda?

Produkcijski pomak je na novom albumu veliki. Brendan O’Brien (RATM, Pearl Jam, AC/DC, Bruce Springsteen) je uspeo diskretno da spakuje slojevitu strukturu progresivnih aranžmana u rock okvir. Gitarske harmonije i melodije pozajmljene sa Ride The Lightning potpomognute južnjačkim rifovima u maniru Corrosion Of Conformity, metalni Neil Peart za bubnjem i pećinski Ozzy Osbourne, samo delimično opisuju šta Mastodon muzički predstavlja.

O’Brien pokazuje da je majstor za detalje, a to je element koji bendu ovde najviše ide naruku. Napredak se ogleda i u vokalima – manje dranja a više pevačkih deonica sigurno će bendu obezbediti još novih fanova, ali će i razočarati deo najokorelijih, koji su Mastodon zavoleli zbog albuma Remission (2002) i sludge/hardcore hitova kao što je Crusher Destroyer.

Zanimljivo je i da je kolega iz kolosalnih Neurosis Scott Kelly gostovao u naslovnoj pesmi i time ionako raznovrsnim vokalima i opštoj psihodeličnoj atmosferi dodao još jednu, karakterističnu boju. Vokoderom obojenim vokalom u Quintessence napravljen je mali omaž bendu Cynic, takođe veoma uticajnom u svetu metala.

Međutim, iako su Divinations i Oblivion snažne pesme, Crack The Skye nema pravi hit kao što su to bili Blood And Thunder ili The Wolf Is Loose – pesme s masivnim rifom. Ovog puta je sve podređeno konceptu ploče, pa je tako za slušaoca poželjnije da albumu pristupi u jednom dahu. Od sedam kompozicija, svirački vrhunac je dostignut u četvorodelnoj The Czar, i u The Last Baron, koja zatvara album, a koje predstavljaju prave prog epove.

Crack The Skye je sigurno jedan od najambicioznijih i ujedno i najuspelijih metal/hard rock albuma u sezoni. Mastodon ostaje najvažniji noviji metal bend, i uz Enslaved i Gojira i nešto najsvežije što metal trenutno ima da ponudi. S tom razlikom što u odnosu na Norvežane i Francuze Ameri imaju i kredibilitet i pesme za najširi auditorijum.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Krang
    Krang (gost) | 08.04.2009. 11.42.11
    Dobra recenzija odlicnog albuma. Mogao si da pomenes da je glavna inspiracija, ipak, samoubistvo sestre bubnjara. Uostalom, njeno ime se nalazi u nazivu albuma. Uz De-loused mozda i najbitniji prog album ove decenije.
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 08.04.2009. 11.50.45
    Bravo za recenzenta, bolji album nisam odavno cula, neverovatno ali se slazem sa svim konstatacijama osim za hit... Divinations i Oblivion.. bez premca!!! Ne znam sta su hitovi ako ne to, mada ceo album bas razbija, mesec dana ga slusam neprekidno skoro! Topla preporuka!!
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 08.04.2009. 11.57.29
    Album godine, za sada. Svaki put iznenade, a ovaj put su nadmašili sebe.
  • Gravatar for Profesionalni komentator
    Profesionalni komentator (gost) | 08.04.2009. 11.57.52
    Hm, priznajem da imam određenu dozu skepse prema metalu, ali me je ova recenzija ponukala da "kupim" album na rapidshare-u!
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 08.04.2009. 11.58.55
    Tesko da postoji bolji metal band trenutno i verovatno je Mastodonc'na najbolja pojava u poslednjih 10 godina.
  • Gravatar for Kentoje
    Kentoje (gost) | 08.04.2009. 12.03.37
    Odlicna recenzija, bracala. Svidja mi se kraj, Mastodon, Enslaved i Gojira svakako jesu najzanimljiviji bendovi u danasnjem metalu, s tim sto su Mastodon daleko najuspesniji, mada to, izmedju ostalog, ima veze i s tim sto su Ameri. The Czar je prestrasna.
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 08.04.2009. 12.33.08
    povucen pozitivnim recenzijama za prethodne albume, ulozio sam vremena i zivaca i moram priznati, nakon pocetnog odusevljnja sa blood mountain se razocaro. Mastodon nije ono sto se prica, i metal nema buducnost u svakavim math i prog izdancima vec u povratku jednostavnom Black Sabbath rifu. Otkud ideja recenzentu da je prog i koncepctualne albume kritika odbacivala? Za takve i slicne izjave trebao bi da se pozove na neku izjavu ili podatak...
  • Gravatar for gagi
    gagi (gost) | 08.04.2009. 14.53.41
    Uz Mars Volta jedan od najboljih bendova trenutno. Bilo bi lepo videti ih na EXIT-u, npr.
  • Gravatar for alex
    alex (gost) | 08.04.2009. 17.27.48
    Album je strava!
  • Gravatar for megalodon
    megalodon (gost) | 09.04.2009. 10.28.17
    fino fino, taman sam pomislio da cete da namazete i ovaj album, kao i sve dobre albume do sad, ali eto! slozismo se bar jednom! :) Mastodon je ubedljivo NAJBOLJI bend trenutno. Na albumu zaista nema potencijalnih hitova kao na prethodnim, ali to nije bitno, jer album izuva. 'Crack the skye' je za Mastodon otprilike sto i 'Animals' za PF. Hvala im sto mi daju nadu u muziku!
  • Gravatar for Rados
    Rados (gost) | 09.04.2009. 11.33.44
    Odličan album ... još da ih vidimo u Srbiji :)
  • Gravatar for mailman
    mailman (gost) | 09.04.2009. 11.58.15
    ISIS - Wavering Rediant definitivno najbolji album ove godine!!!!!!!!!!!!!!!
  • Gravatar for Tomislav Žegura
    Tomislav Žegura (gost) | 09.04.2009. 21.39.20
    Strašan album ,evo upravo ga slušam i odlična recenzija povrh svega :) Ono što bih ja dodao je zanimljiv paradoks oko tretiranja Mastodona kao modernog benda (što i jeste) , a način shvatanja i snimanja muzike je veoma old school , što članovi ovog benda više puta potvrđuju u intervjuima. Na mnogo načina ovaj album me podsjeća na posljednji Maidenov opus A matter of life and death, ne toliko u muzičkom smislu ,ali više u maloprije pomenutom načinu shvatanja muzike ( u smislu da album ne ide utabanim pop stazama i ne zadovoljava prosječnog headbang konzumenta već treba odvojiti vrijeme i zagrijati slušalice...)kao i prirodnog snimanja zvuka , ovdje ne možemo čuti nabudženu kompjuterizovanu produkciju već bend koji svira !!!
  • Gravatar for Sloba
    Sloba (gost) | 09.04.2009. 22.28.13
    Odlična recenzija, nego - gusari valjda imaju kuke umesto šaka, a ne nogu :) I kako bre nema hitova, šta su Oblivion i Divinations? Album godine.
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 12.04.2009. 20.45.44
    @gagi na exitu moze bend da svira samo ako je proslo minimum 10 godina nakon svog vrhunaca, tako da nemoj ocekivati Mastodon u novom sadu pre 2020.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.