Popboks - PJ HARVEY & JOHN PARISH - A Woman a Man Walked By [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.04.2009. 13:12 · 9

PJ HARVEY & JOHN PARISH

A Woman a Man Walked By

(Island/Multimedia)

Samo godinu i po nakon jezivog i briljantnog albuma White Chalk, PJ Harvey objavljuje novu uvrnutu ploču. Ovoga puta je tu i stari saradnik i bliski prijatelj John Parish

Milan Vukelić

Ocena:
7


7/10
 

Kada bi PJ Harvey ponudili da pravi reklamu za žvake, ona bi i od toga napravila neko malo čudo. Već je vidim kako sva luda vrišti iz petnih žila, da joj se lepo vide savršeno beli očnjaci: „Žvaći me! Žvaći me!! Žvaći, pičko jedna!!!“

Mislite da ne bi psovala? Okej, možda to ne bi prošlo kod orbita, ali čekajte da je čujete u naslovnoj pesmi s nove ploče, koju potpisuje sa svojim starim prijateljem Johnom Parishem. A Man a Woman Walked By/ The Crow Knows Where All The Children Go je svakako najupečatljivija pesma, storitelerska eskapada o nekakvom bedniku na kojeg je PJ naletela, utrvdivši da ima „lily livered little parts“ i „chicken liver balls“ poručujući mu: „Stick it up your fucking ass!“. 

PJ HARVEY & JOHN PARISH

Njen stari znanac Nick Cave pre nekoliko godina imao onu zver od pesme No Pussy Blues (Grinderman), a ovo bi mogao biti njen ženski ekvivalent, nešto kao No Balls Blues. Čisto da se zna da s Polly nema zajebavanja, ako je ikome ikad nešto tako palo na pamet. Žena ima, kako bi u Lici rekli, „četvrtana muda“.

Ostale pesme nisu toliko direktne, i potrebno je strpljenje da biste se probili kroz paučinu Parisheve genijalne i pomerene muzike i isto takvih stihova PJ Harvey. Taman tamo gde bi svako drugi cepnuo neki zicer-rif, Parish spušta loptu i u igru uvodi klavir i bendžo.

Isto tako, nikad od PJ nećete čuti kako se u nekoga zaljubila i tačka; uvek će tu biti neki prilično gadan i nepremostiv bug. Jedina kantautorka koja danas može da uradi suprotno a da to ne deluje smešno je Lucinda Williams, što je lepo demonstrirala na poslednjem albumu.

Ali, ipak je Lucinda jedna u suštini vedra kalifornijska rockerka, a PJ u pesmi Leaving California ovoj sunčanoj državi posvećuje stihove: „How could I believe that I could live and breathe in you?“ Kao da kaže: „Šta mi uopšte bi da pomislim da bih mogla biti srećna? Odoh ja kući“.

Pri tome, kod PJ Harvey nema kukanja i samosažaljenja. Bilo da govori iz perspektive majke koja je izgubila sina (The Chair), ljubavnika koji spavaju okrenuti zidu (Passionless, Pointless) ili vojnika koji gazi preko lica mrtvih žena (The Soldier), ona nam samo prikazuje (svoj) život takav kakav je, ostavljajući nam da s njim radimo šta znamo.

Pošto ja ponekad sa ovim svojim ne znam šta bih tačno, priznajem da me ne raduje posebno kad neko zapne da me na to podseća. Ali malo šta me raduje kao kada to neko radi ovako kao PJ Harvey i John Parish na albumu A Woman a Man Walked By.

I bez svega pobrojanog, da su u prvih devet pesama njih dvoje čitali vesti, poslednja stvar bi i tome dala smisao. Ploču, naime, zatvara pravi mali dragulj, jedva dvominutna Cracks in the Canvas, nakon koje sav onaj haos i mrak koji joj prethodi dolazi na svoje mesto. „Kako da se nosimo s danima posle nečije smrti?“, pita se Polly na početku ove pesme. Slede stihovi koje ne vredi prepričavati:

I’m looking for an answer
Me and a million others
Disbelievers
Deserted lovers.
Dear God,
You better not let me down this time.
Cracks in the canvas
Look like roads
That never end

Povezano:

 



Komentari

  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 09.04.2009. 13.05.14
    ...vec sada jedan od albuma godine!!!
  • Gravatar for Surf
    Surf (gost) | 09.04.2009. 16.29.30
    Kakva bi ovo smorčina od albuma bila bez Džona Periša...
  • Gravatar for matilda
    matilda (gost) | 09.04.2009. 20.08.17
    odlichna je ova stvar Black Hearted... a spot je kao iz ITa
  • Gravatar for meni draza...
    meni draza... (gost) | 09.04.2009. 21.24.39
    ...bez Parish-a.
  • Gravatar for Hsub
    Hsub (gost) | 11.04.2009. 10.02.13
    Odlican album!!!
  • Gravatar for Dragan
    Dragan (gost) | 11.04.2009. 16.47.11
    dobar album i cudna kritika...
  • Gravatar for mikro zlo
    mikro zlo (gost) | 14.04.2009. 16.42.15
    ne stigoh lepo i skroz da preslusam album, ali posle ovakve recenzije, hitam! :)
  • Gravatar for tijana
    tijana (gost) | 21.04.2009. 15.58.11
    super zabavna recenzija, ako polly sad ne opravda očekivanja...
  • Gravatar for Catrin
    Catrin (gost) | 22.06.2009. 12.21.52
    Sjajan album; odlični aranžmani, energija, iskrenost, promišljenost. Album godine! I zaslužio je veću ocjenu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.