Popboks - LETU ŠTUKE NA BG-PREMIJERI - Ne zna primitivizam… šta je to kapitalizam [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 11.04.2009. 18:04 · 3

LETU ŠTUKE NA BG-PREMIJERI

Ne zna primitivizam… šta je to kapitalizam

Može li koncert benda koji napuni Dom omladine bez besomučne medijske podrške ili grebanja o minuli rad biti loš? Naravno da ne! Zato se već na početku znalo da nas očekuje koncert za pamćenje

Vladimir Sudar

Mesto: Dom omladine Beograda
Vreme: Petak, 10. april
Produkcija: Long Play

Društvo je od prvog tona stavilo do znanja zašto je, evo, petu godinu regionalna rokenrol atrakcija. Kada bi bivša Juga imala razvijeniju scenu, Letu Štuke bi bila jedna od najboljih mejnstrim grupa. Danas, oni su samo veliki rok bend (šta god to značilo u ovom sistemu bez sistema) u Bosni, i Hrvatskoj, a ako ima boga, od sinoć i u Srbiji.

Vožnjom kroz oba albuma – Letu štuke (2005) i Proteni i ugljikohidrati (2008), sarajevske Štuke su dobre i za skakanje (Gorile u magli, Fina gradska raja) i stiskanje (Poljubi je dok spava, Tuga i Tesla - posvećena Džoniju Štuliću).

Publika je horski otpevala gotovo sav repertoar. Sa bendom koji prvi put svira u Beogradu!

Odličnu svirku nije moglo da pokvari ni ne baš najbolje ozvučenje, zbog kojeg se razumeo otprilike svaki treći stih Dine Šarana.

A Šaran je sa stejdžom „na ti“. Kada je najavio snimanje spota za pesmu Mali, pozvao je publiku da skače „da bi ispalo da smo popularni ovdje”, a pesmu je završio povikom: "Idemo, Beograde, rušimo ograde!"

Iako je Darko Rundek (gostujući vokal u pesmi Sunce sa debi albuma) izostao, doprinos koncertu dali su specijalni glumački gosti - Sergej Trifunović i Srđan Žika Todorović.

Sergej se bendu priključio negde na polovini koncerta otpevavši sa Šaranom jedinu pesmu iz praistorijskog perioda - Kao na zapad. Inače, Štuke su krajem 80-ih bili jedan od najpopularnijih sarajevskih demo-bendova, a iz tog doba danas izvode samo Kao na zapad. "Nadam se da neću pokvariti ovu divnu pesmu koju nismo vežbali. Pevaćemo je iz duše", rekao je penjući se na stejdž.

A Žika, kog su sačekalo burnije ovacije, se palica dohvatio nešto kasnije, umesto bubnjara Đanije Pervana, osnivača Rundekovog Cargo Orkestra, u pesmi Glave u oblacima.

Jedan od najjačih delova koncerta bilo je izvođenje njihove najpoznatije pesme Minimalizam: kad se monolog Bate Stojkovića iz Balkanskog špijuna sreo sa “svi vide, niko da prizna, koja to gazi nas čizma” uz završetak pokličem: “Ustajte, vi, zemaljsko roblje”.

I finalu je Šaran ispunjavao želje devojčicama iz prvih redova, potom je usledilo prvo izvođenje laganice Zagrljaj i repriza hitova Pero papacoder, u žestokom ska-ritmu, i balade Bella Donna.

Link: Foto galerija



Komentari

  • Gravatar for iwo
    iwo (gost) | 11.04.2009. 22.55.16
    samo napred shtuke, bre
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 12.04.2009. 01.57.43
    Minimalizam...odlicna stvar
  • Gravatar for Milos Rajic
    Milos Rajic (gost) | 15.04.2009. 09.25.31
    Vidi se ko su najveci fanovi Stuka, Lesa, Nesho i ja(crna majica)! :-)))
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji