Popboks - ČOVEK NA ŽICI – James Marsh (Beldocs 09) - Čovek nije ptica [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.04.2009. 23:14 · 4

ČOVEK NA ŽICI – James Marsh (Beldocs 09)

Čovek nije ptica

Nalik Beogradskom fantomu, ovo je kombinacija dokumentarnog i igranog filma, pri čemu su igrani delovi rekonstrukcija događaja. I s tom razlikom što je reditelj Oskarom nagrađenog dokumentarca na raspolaganju imao bogatu arhivsku građu

Kristina Đuković

Ocena:
8


8/10
 

Originalni naslov: Man on wire
Uloge: Philippe Petit, Annie Allix, Jean-Louis Blondeau, Ardis Campbell, David Demato, David Forman, David Roland Frank, Barry Greenhouse, Aaron Haskell, Jean Francois Heckel, Paul McGill, Jim Moore, Alan Welner
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 94 min.
Proizvodnja: Velika Britanija, SAD, 2008.

Čak i mimo formalnih sličnosti, Beogradski fantom i Čovek na žici korespondiraju i preko svojih glavnih junaka: Philippe Petit i Vlada Vasiljević, kršili su javni red i mir na gotovo artistički način. U oba slučaja, istupanje u javni prostor prevazilazi uobičajene, koristoljubive ili kriminalne motive i postiže efekat uzbuđenja.

U oba slučaja, očigledna politička panorama spram koje ovi junaci ispisuju svoje putanje ostavljena je po strani. U slučaju Beogradskog fantoma, Todorović ne insistira na očiglednoj političkoj implikaciji – uznemiravanje mirnih beogradskih noći “kad si mogao da spavaš u parku”. James Marsh ne pominje terorizam, niti 11. septembar, kada su srušene dve kule u Njujorku, iako se glavnica Čoveka na žici vrti oko Petitovog prelaska preko žice razapete između dve kule.

U oba filma čin narušavanja javnog mira predočen je isključivo kao individualni, avanturistički i anarhistički čin. Otuda su ove neupražnjene implikacije daleko jače, jer se ne objavljuju kao poznati scenario, pa avetinjski natkriljuju priču.

Početak Čoveka na žici, rekonstruisane scene dobro isplaniranog infiltriranja Petita i njegove ekipe u severnu kulu, odvija se bez ikakvog objašnjenja o kakvoj je akciji reč. Otuda je prva asocijacija – priprema terorističkog napada. Ovako zacementiran i uslovljen rečnik slika potom nudi sasvim drugo značenje akcije – priprema za opasni performans.

Više puta tokom filma naglašava se značaj i lepota anarhističkog čina koji nikome ne nanosi štetu. Iznenađenje kao opasnost. Sloboda samog ovog čina i ogroman trud koji se ulaže (pripreme za prelazak su trajale šest godina) nalik su lepoti stvaranja koje nema svoju svrhu, pa samim tim postaje pravi odraz slobode i drskosti. Činjenje nečeg suvišnog u svetu podređenom logici i koristi.

Strastvenost pripovedača koja, u Petitovom slučaju, prelazi u prave igrokaze koji osvežavaju za dokumentarce uobičajenu formu intervjua, praćena je inspirativnom i čarobnom Marshovom rekonstrukcijom događaja. Kombinacija crno-bele slike, nemog filma i stilizovane rekonstrukcije stvara bajkovit utisak.

Naposletku, Čovek na žici sagledava i intimnu stranu Petitove priče koja njegovom poduhvatu dodaje novu, tamniju dimenziju Hemingvejevih junaka koji, stremeći ka snežnim vrhovima Kilimandžara, odlaze suviše daleko da bi se vratili. Tako i Petit, doslovno i preneseno, “gubi tlo pod nogama”.



Komentari

  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 15.04.2009. 00.43.50
    ...ma vidim ja da je Beogradski fantom trebao da dobije Oskara,nego nisu oni tamo culi za njega...
  • Gravatar for @ Pedja
    @ Pedja (gost) | 15.04.2009. 13.17.15
    hahahaha, sto jes jes! do godine, kad snimimo beogradskog mandraka.
  • Gravatar for U tami disko kluba
    U tami disko kluba (gost) | 15.04.2009. 15.15.07
    Ma, znate šta? Ludilo od filam. Ono, baš, pravo ludilo. Neviđeno. U, jeeee...
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 19.04.2009. 20.14.48
    makavejev, jel?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi