Popboks - PERO DEFFORMERO U SKC-u - U zdravlju i veselju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 26.04.2009. 15:39 · 5

PERO DEFFORMERO U SKC-u

U zdravlju i veselju

Grupa koja ne zna za granice dobrog ili lošeg ukusa priredila je postapokaliptično poselo sa elementima kafanske depresije i oduševila publiku

Dušan Mladenović

Mesto: Velika sala beogradskog SKC-a
Vreme: Subota, 26. april 2009. 

Sinoćni događaj se odlično nadovezao na koncert Leta 3. Iako se i Riječani bave donekle sličnom ideologijom, ne idu daleko u parodiranju/omažiranju narodnjačkog mentaliteta koliko Pero Defformero. Da bi na kraju i sami postali maltene iskreniji od predmeta parodiranja.

Koncertna promocija albuma Undergrand započela je predgrupom Burning Circle iz Rume. Bendu se ne može poreći virtuozno umeće pravljenja domaće kopije Dreamtheatera, ali je upitno koja je svrha predstavljanja grupe koja taj proces ozbiljno doživljava, pred grupom koja istu muziku svira sa naglašenim zajebantskim tonom.

Najoriginalniji deo njihovog nastupa je bilo to što im je pevač istovremeno bio i bubnjar (osim kad u meatloafovskom stilu ustaje i pokazuje prstom u neodređenom pravcu) i imao dovoljno daha da održi nivo podjednako uspešnog lupanja u bubanj i pevanja na ovom polusatnom nastupu. Bilo bi šteta ne osvrnuti se i na simpatičan naslov numere kojom su završili nastup – Gabriel Principle, pesma koja prosto vapi da bude deo proširenog soundtracka Svetog Georgija.

U 22:30 h na binu se penju članovi glavnog benda, svi u crnim pantalonama i košuljama (Saša Friš – gitara, Nenad Kovačević – bas, i Slobodan Stanojević - bubnjevi) i čekaju se prvi zvuci gitare da pred publiku izađe zvezda večeri (svi znamo da je na narodnjačkim koncertima pevač jedina zvezda) Goran Biševac Biške.

Na stejdž izlazi uz pesmu Ferrari i u pratnji dve upečatljive mlade dame. Devojke svojim manga/gothic/lolita odeždama, elegantno raščupanim frizurama i svedenom šminkom mame uzdahe što Bišketa, što muškog dela publike. Ali još deluju premlado za da bi uplovile u bračne vode.

Slede romantični hitovi: Ostavljen sam ja, Silvana, svadbarsko tugaljiva Preko brega, repersko-dizelaška-sa-beogradskog-asfalta Kako da ti kažem brate, Kraljica i Na dan kad si pošla za toga čoveka.

Velika sala SKC-a je tokom nastupa predgrupe bila uverljivo poluprazna, ali sa početkom spektakla se elegantno popunila, mada se ne može baš reći da je bila dupke puna.

Nešto kasnije Biške najavljuje pesmu domaćeg kantautora koji nije Vlado Georgijev i svi sa radošću pozdravljaju jednu od najboljih pesama sa Balašević tribute albuma – Jaroslava. Razneženu atmosferu u stopu prati Purpur, koja se neočekivano završava uz stihove verovatno aktuelnih narodnjačkih hitova koji idu otprilike ovako: „Glavobolja od vina, u sobi punoj dima, sinoć sam bila sa tobom pijana“ i „Ala, ala, ala to ne valja“.

I tu nastaje problem. Prvi redovi sačinjeni od friško nastalih metalaca počinju da se grle i da u glas pevaju tekstove koji nisu parodija i koje ti opasni metalci sa svim svojim kosama i majicama omiljenih bendova, kao, ne bi ni smeli da znaju. Slika ugojenih, znojavih i zagrljenih metalaca koji pevaju sve ono protiv čega bi trebalo da su, istovremeno je upečatljiv i tužan prizor. Jasno je, naravno, zašto Pero Defformero to radi, ali ovakva reakcija publike zaista ne ostavlja posmatrače hladnokrvnim.

Elvisovsko-pavarotijevsko teatralno kreveljenje i koketiranje sa publikom putem facijalne mimike koje je neraskidivi deo Bišketovog nastupa nailazi na ovacije, a njegove krilatice između stihova („Come On! Here We Go! Can’t Touch This!...“) donose osmehe na lica čak i onima koji stoje namrgođeni i prekrštenih ruku.

Na binu se opet penje jedna od dve devojke sa početka nastupa, kao ilustracija za jedan od najvećih hitova benda: Gothica lepotica, tj. Gotičarka, kako se pesma zove na novom albumu. Plava devojka sa najlon čarapama, kratkom suknjom, tetovažom u dnu leđa i bujnim grudima u crnom dekolteu, putem svog bezizražajnog lica daje do znanja kako je ona zapravo dama u nevolji koja čeka princa na belom konju. Neki prinčevi su zaista i pokušali da je spasu, ali ih je obezbeđenje hitro skidalo sa ograde ispred bine.

Posle Oka tvoga plam sledi muzička podloga Child in time uz tekstualni omaž Svetlani Ražnatović i pesmi koja govori o povišenoj temperaturi tela. Sledi Odlaziš, pa opet slična kombinacija kao od pre dve pesme: muzika Lennyja Kravitza i tekst Hali Gali Halida Ne pitaj me kako živim.

Ređaju se zatim: Tužno gledam, Kauboj iz Bosne, i potresno iskrena priča o pogrešnoj ljubavi – Žalim, draga, ispalo je sranje (što si više mrtva, volim te sve manje).

Prikladnom najavom za kraj započinje Došli smo do kraja puta, posle koje se na traženje publike bend vraća i opet izvodi Silvanu. Usledila je i druga ponovljena pesma Gotičarka, ali tek pošto je manji deo publike već otišao iz sale, i to bez poziva na bis.

Koncert se završio u zdravlju i veselju, bez žrtava i glava razbijenih u kafanskoj tuči.

Upravo zbog beskompromisnog spajanja kafanskog pevačkog i progresivnog metalskog iskustva, Pero Defformero nema priliku da bude opšteprihvaćen od strane širokih masa (kao što je bio sa slučaj sa Letom 3 i njihovom obradom Šabana Šaulića), jer su za dizelaše suviše metalci, a za metalce suviše narodnjaci.

Publika je, stoga, delimično sačinjena od određenog broja mladih metalaca kojima je turbo folk još uvek bliska stvar, i od, nažalost, malog broja (globalnije gledano) ljudi koji umeju da cene genijalnost spajanja ova dva žanra, naizgled tako udaljena, a zapravo toliko bliska.



Komentari

  • Gravatar for Rac-Q
    Rac-Q (gost) | 27.04.2009. 08.46.32
    "ova dva žanra, naizgled tako udaljena, a zapravo toliko bliska" potpisujem navedeno.... Oba žanra u meni izazivaju identičnu reakciju...
  • Gravatar for dex
    dex (gost) | 27.04.2009. 11.51.00
    motorhead i seka aleksic imaju toliko zajednickog...
  • Gravatar for Nemanja Medic
    Nemanja Medic (gost) | 27.04.2009. 18.04.22
    Burning circle ,jasno i kratko ,mislim da su jedan od najboljih i najprespektivnijih bendova sto se tice prog-metal muzike,momci su iskreni i vole to sto rade,ako zelite da ih podrzite trazite ih na myspace-u i preslusajte njihove demo snimke.Sve najbolje od srca vam zeli NEMUS.
  • Gravatar for Judas
    Judas (gost) | 03.05.2009. 23.37.05
    Ma , nema ovdje vajde , mislim metal (kao i druge vrste muzike) slušam 20 god i nikad ga nisam izjednačavao sa narodnjacima i ta teza jednostavno ne stoji ,ali sa pojavama kao Pero Deformero stvari mogu izgledati drugačije . A suština je da sam se u svom životu na ovim prostorima nagledao rokera, metalaca , modernih hip hopera, rasti i drugih u situacijama kada malo maske padnu , pojavljuju se narodnjaci , srbende ,rvatine i ostale balkanske ingeniozne tvorevine , i ima ih ,vjerujte više nego što mislimo , a Pero nije Let 3 , a još manje Rambo Amadeus da išta suvislo parodira , ali on puni SKC bolje od Moonspella, dont happy, be worry....
  • Gravatar for Sinisa
    Sinisa (gost) | 27.09.2010. 15.26.43
    Usudio bih se reci da vecina ljubitelja muzike koji svrstavaju sebe kao smrtnog poklonika jednog pravca,svesno ne daju sebi proliku da upiju i jos neke umetnicke izraze koji im se nude. A zar to samosvrstavanje nije odraz nemogucnosti slusaoca da odvoji ideologiju jednog muzickog pravca od sustine onoga sto muzika nudi.A to je POBUDJIVANJE,a ne samo prazne price samoumisljenih kriticara. Ono sto radi PERO DEFFORMERO je odlican spoj i zabave i dobre metal muzike.Ako nekom fanaticnom metalcu smeta perovo odelo,neka malo obrati paznju na virtuoznost gitariste,i ostalih..A ako nekog narodnjaka uzasava si(u)rovost muzike,neka se bar malo nasmesi gledajuci perove kajle i glasovne mogucnosti.Sve u svemu,ne morate ih voleti ni slusati,ali bar priznajte da su orginalni. Metalac
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji