Popboks - RING RING ’09 (II deo) - O igračkama i zvuku [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 18.05.2009. 16:05 · 1

RING RING ’09 (II deo)

O igračkama i zvuku

Od bine do publike i od Beograda do Njujorka, pokazalo se da je muzika najbolji način komunikacije za ljude koji komunikaciju shvataju kao najveću svetinju savremenog sveta

Uroš Smiljanić

Mesto: Kulturni centar Rex, Beograd
Vreme: Nedelja, 17. maj 2009.

Ovogodišnje, 14. po redu izdanje Festivala Nove muzike značajno je i po tome što se domaćim muzičarima pruža prilika da u punokrvnoj i ravnopravnoj saradnji sa veteranima svetske scene pokažu šta znaju na svom terenu i pred svojom publikom. Nema ovde "predgrupa" i "gostovanja", već zajedničke kreacije, zajedničkog rizika i, nadamo se uvek, zajedničkih pobeda.

Improvizovana muzika nije proizvod već proces, čega je uvek dobro setiti se kada prisustvujete nastupu onako rascepkanom i fragmentarnom kao što su pružili (naturalizovani) Njujorčanin Peter Evans i naš Lukatoyboy. Evans je otvorio prošlogodišnji Ring Ring ubitačnim nastupom svog dua Sparks, a njegova saradnja sa Lukom datira još iz 2007. i poslednjih meseci je kulminirala zajedničkim nastupima u SAD-u.

Peter Evans

Evans, klasično obrazovan trubač, ambiciozni inovator i prekaljeni improvizator, sinoć je svirao kao posednut demonima, koristeći samo trubu, mikrofon i gitarsko pojačalo, puštajući sopstveni dah i prste da iz mraka velike sale Rexa privuku slike čegrtavih električnih demona i poluupamćenih košmara iz detinjstva (ljudske vrste).

Lukatoyboy je ispred sebe na stolu imao gomilu igračaka, što pravih (životinjice na navijanje, Nintendo GBA i DS konzole, mali megafon), što prikrivenih (Kaos Pad, kontakt mikrofon, mačke-zvučnici korišćene kao generator fidbeka). Kombinacija čiste analogne improvizacije i digitalnog procesiranja signala u stvarnom vremenu još uvek je uzbudljiv prizor, jer i pored napredovanja tehnologije i ljudskog iskustva u ovoj oblasti muziciranja, rezultati su i dalje najčešće divlje nepredvidivi.

Evans i Luka su imali nekoliko veoma nadahnutih momenata čiste sinergije analognog i digitalnog, telepatski usklađenih gestova i iznenađujućih, moćnih događaja, ali treba reći i da je dobar deo ostatka nastupa prošao u pauzama između epizoda kojih je naprosto bilo previše. Evans je vrhunski muzičar i njegovo sigurno popunjavanje ovih momenata uniktnom zvučnom magijom je ipak pomoglo da se kohezija nastupa ne prekine. Uzbudljiv eksperiment dvojice ambicioznih improvizatora i zalog za dalji rad koji će tek doneti vrhunske rezultate.

U drugom delu večeri, norveški trio Huntsville je demonstrirao sasvim drugu vrstu improvizacije. Umesto oslanjanja na jake kontraste i stalna iznenađenja, trojica iskusnih majstora sa severa Evrope su sat vremena svirala neprekinutu, tečnu, jednostavnu a veličanstvenu muziku oblikovanu tokom dugih minuta i ponavljanja u impresivnu organsku skulpturu.

Huntsville

Kombinacija gitare, bendža i basa (pod teškim analognim i digitalnim efektima) sa udaraljkama (zvona, doboši, timpani, činele, gudala, metlice) i primitivnom elektronikom (tabla-mašina) zvučala je "klasično" norveški, ako kao lidere norveške improvizacije za ovu priliku uspostavimo Supersilent, ali Hunstville zapravo imaju i jednu rokerskiju komponentu u svom zvuku.

Njihova muzika se proteže kroz univerzum u kome bi se prijatno osećali i This Heat, My Bloody Valentine, te desetine postrok bendova iz poslednje dve decenije, ali je istovremeno improvizovana na licu mesta, rizična, živa i zavodljiva.

Iako se nastup Norvežana ne može opisati kao savršen – s obzirom na to da su mu prva i druga polovina gotovo identične, mada drugoj unekoliko nedostaje spontana organska logika prve – njihova sigurna šetnja od opsesivnog ponavljanja u blagoslov čistog muzičkog smisla i spontanog ulaska u harmoniju najvišeg reda svakako je jedan od upečatljivijih momenata ovogodišnjeg festivala.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Djape
    Djape (gost) | 18.05.2009. 15.59.21
    "Lukatoyboy je ispred sebe na stolu imao gomilu igračaka, što pravih (životinjice na navijanje, Nintendo GBA i DS konzole, mali megafon), što prikrivenih (Kaos Pad, kontakt mikrofon, mačke-zvučnici korišćene kao generator fidbeka)." Zanimljivije procitati ovaj opis ili gledati ove dzidzabidze na stolu nego poslusati kako sve to zvuci. Akcenat kod ovakve muzike je sredstvo (dzidzabidze), a ne cilj ("sta je to pesnik hteo da kaze)ili sadrzaj, sto je totalno pogresno. Bio sam na gomili ovakvih nastupa i iskreno retko ko je uspeo da mi zadrzi paznju iako volim uslovno receno cudnu, improvizovanu, experimentalnu, avantgardnu....ili kako god nazvali muziku.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji