Popboks - UNITED STATES OF TARA - Transformers [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 19.05.2009. 15:25 · 1

UNITED STATES OF TARA

Transformers

Jaje koje je Diablo Kodi posejala u holivudskom gnezdu sa filmom Juno urodilo je daleko zrelijim plodom – serijom United States of Tara koja, za razliku od Juno ne igra toliko na kartu samilosti i simpatičnosti, koliko na kartu iskrenosti i dugo iščekivane ženske drčnosti. Ovoga puta pomogla joj je i autorka neprežaljene tinejdžerske serije Klarisa sveznalica

Kristina Đuković

Scenario: Diablo Cody i Alexa Junge
Režija: Craig Gillespie (1, 2, 3, 12), Mark Mylod (4, 5),Brian Dannelly (6, 8), Tricia Brock (7), Tommy O’Haver (9), John Dahl (10, 11)
Uloge: Toni Collette, John Corbett, Brie Larson, Keir Gilchrist, Rosemarie DeWitt, Patton Oswalt
Broj sezona: 1
Broj epizoda: 12
Trajanje epizode: 30 min
Žanr: drama, komedija
Originalni kanal: Showtime
Proizvodnja: SAD, 2009.
Zvanični sajt: http://www.sho.com/site/tara/home.do
 

“Ja nemam vremena da mi bude loše.”
Mirjana Bobić-Mojsilović u reklami za jogurt protiv gasova


Koncept višestruke ličnosti, oko kog su se lomili psihijatrijski viskovi, daleko češći u filmovima (Three Faces of Eve, Sybil, Me, Myself and Irene...) nego u stvarnosti, u seriji United states of Tara poslužio je kao zgodan motiv za tragikomičnu porodičnu seriju.

Ovaj poremećaj od kog boluje Tara, majka dvoje dece, najšire gledano, okvir je za razmatranje kulturološke raspolućenosti savremene žene. Tako, Tara s vremena na vreme postaje: T. – 16-ogodišnja lujka koja, u zamenu za kontraceptivne pilule, pozajmljuje odeću Tarine 15-ogodišnje ćerke Kejt, Alis – robotizovana, pobožna domaćica iz 50-ih, i Bak – povratnik iz Vijetnama sa južnjačkim akcentom. Iza T. ostaju tetovaže, tange i oglodane kreditne kartice, iza Baka napušena pluća, pornići i prazne flaše viskija, a iza Alis – čista kuća, brdo hrane i testovi na trudnoću.

Iako su sva tri Tarina lika do određene granice stereotipizovana, oslanjanjem na određene popkulturne fenomene (T. je hipertrofirana Bratz lutka, karikatura tinejdžerstva, Alis – duh neke od Stepford žena i domaćica iz reklama za belo, a Bak južnjačka drtina – karikatura homofobne muževnosti), njihov spoj daje šaljiv, subverzivan i oslobađajući rezultat.

Transformers

Kao i bilo koja druga porodična serija, Tara sledi blagonakloni pogled na "rogove u vreći" – niz svakodnevnih situacija u kući koju dele generacijski i polni zidovi. Ali, briga oko koncepta ostavila je malo prostora za svet mimo glavnog motiva. Tako serija počinje u trenutku kada je ukućanima već poznato da ispod Tare triste vire, pa beskrajno strpljenje muža Maksa deluje gotovo bajkovito, dok, sa druge strane, činjenica da sa Tarom živi već 17 godina čini neverovatnim neke od njegovih reakcija na T., Alis ili Baka, jer ostavlja utisak da ih susreće prvi put.

Sa druge strane, United States of Tara odoleva zloupotrebi koncepta i lakim metama koje se nude. Autori se opredeljuju za dugovečniji, gotovo filmski put razrade par osnovnih motiva koji proističu iz Tarine sudbine, umesto umnožavanja fazona.

TransformersVeć na početku serije, kao osnovni problem postavlja se pitanje da li Maks sme da ima seks sa Tarom kad ona nije, što se kaže, sasvim pri sebi. Ovo mu, naravno, ne pada teško kada je reč o Baku kome su primamljivije islužene konobarice, i sa kojim eventualno može da gleda porniće, ali je iskušenje daleko veće kada je u pitanju promiskuitetna T. pa čak i inhibirana i iritantna Alis koja seks opravdava reproduktivnim razlozima.

Ne samo da Tara na ovaj seks gleda kao na izdaju, već se čini da između Tare i njenih pritoka postoji rivalstvo oko Maksa, kao i oko metoda za vaspitavanje dece (Kejtino otkrivanje seksualnosti i Maršalovo otkrivanje homoseksualnosti), u čemu prednjači Alis sa srednjovekovnim poukama, npr. pranje usta sapunom. Ovakvo otimanje za poziciju supruge i majke kao uloge odvojene od ličnosti kojoj su nataknute, ukazuje na konfuziju pred seksualnim i pedagoškim vodičima koja u osnovi završava na pitanju - kojoj crkvi se prikloniti, zamagljujući činjenicu ko zapravo sedi iza tih biblija pokušavajući da dovoljno raširi noge da ispod njih prođu sve socijalne prepone.

Budući da autori izbegavaju da uvedu bilo kakvu pravilnost u pojavljivanje Tarinih suflerki, osim da su u pitanju tipične, stresne životne situacije, serija ukida predvidivost žanrovske orbite sitkoma, hvatajući signale iz nepoznatog, gotovo hororičnog kosmosa svoje umnožene junakinje. Da Tara nije TV sa više kanala koji se sedećki mogu prebacivati, već preteći prijemnik neistraženih dubina najavljuje hororična pojava četvrtog musketara – Gimija, za koga stručna lica iz serije tvrde da je čist id.

Poluironičan tretman psihijatra koji saslušava Taru ukazuje na daleko izmešteno razrešenje Tarinog raskoraka, daleko izvan psihijatrijskih beleški, što ćemo saznati ako uopšte bude druge sezone, najavljene za početak iduće godine.

Činjenica da Maksu, koliko god se pridržavao apstinencije od Tarinih slabih trenutaka, koji, kao što to biva, počinju njenom glavoboljom, na neki čudan način godi ova ženska revija (što je implicintno dato u seriji), u Tari stvara još veću konfuziju sa zaključkom: "kao da želi seks sa mnom, samo kada ja nisam ja“.

Iako teži egocentričnom ispovedništvu ženske neuravnoteženosti, United States of Tara nadilazi čisto feministički stav i teatar sa presvlačenjem (psihološki striptiz koji nadahnuto izvodi Toni Kolet), postajući izazov za istraživanje straha od suočavanja sa onim nepoznatim i nepoželjnim delovima nas samih za koje možda nije postavljen tanjir za stolom, ali se oni svojim svemirskim tanjirom na njega sami spuštaju i poslužuju. Prijatno!



Komentari

  • Gravatar for Kain
    Kain (gost) | 22.09.2009. 22.31.51
    E vala, iskreno se nadam da ce serija dopreti do vishe ljudi, sada kada je Toni Collette dobila Emi. I to VEOMA zasluzeno.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi