Popboks - SUMNJA - John Patrick Shanley - Da ne bude sumnje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.05.2009. 22:36

SUMNJA - John Patrick Shanley

Da ne bude sumnje

Film nominovan za pet Oskara, nastao po nagrađivanom pozorišnom komadu istog autora, po narativnoj strukturi je jednostavna priča. Bavi se večnim pitanjima dobra i zla

Marija Perović

Ocena:
8


8/10
 

Naslov originala: Doubt
Scenario: John Patrick Shanley
Uloge: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis
Žanr: drama
Proizvodnja: SAD, 2008.
Trajanje: 104 min.

Baziran na jasno postavljenim dramskim karakterima i izuzetnim glumačkim ostvarenjima, Sumnja je locirana u okrilju katoličke škole u Bronksu. Dešava se poslije ubistva JFK-a, ustoličavanja novog pape, uživanja u novoj muzici: 1964. je godina promjena, nesigurnosti i neizvijesnosti.

Propovijed sveštenika Flina (Philip Seymor Hoffman) u uvodnoj sekvenci govori o promijenama koje su normalne ako se okrenemo bližnjima. Sveštenik Flin je i glavni protagonista filma. Njegov lik i djelo dovedeni su u pitanje zbog sumnje glavnog antagoniste, upraviteljke škole i katoličke kaluđerice (takođe odlična Meryl Streep).

Uzrok sukoba je ”naklonost” koju sveštenik pokazuje prema crnom dječaku, učeniku. U detektivskom zapletu u kojem se predrasude rekonstruišu na filozofskom i opominjuće realističnom nivou, autor se bavi pitanjem namjera sveštenika. Otkriva nam se ”samo” niz čvrsto postavljenih istina, u kojima su dobro i zlo dvije strane ljudskih priroda. Ljudi su ili jedni ili drugi. I nije važno pod kojim su ”uniformama”.

Ključnu rečenicu izgovara majka dječaka (opet odlična Viola Davis): ona će, kaže, uvijek biti na strani onih koji su uz njenog sina. Nevažno je što je homoseksulanost jedna od prisutnih, indiskretno naznačenih tema kojima se bavi ovaj film; za ideju filma mnogo je važnije što majka crnog dječaka u prvi plan stavlja emocije i sinovljevu dobrobit. Kroz dijalog sa upraviteljkom škole, a koji u toku scene postaje majčin sugestivni monolog, dovodi se u sumnju ono na čemu je sistem satkan.

Katolička škola metafora je za društvo u cjelini. Sumnja podriva društvo uređeno kroz različite sisteme. Osumnjičeni ne biva kažnjen. Sistem nije dobar. Stvari se mijenjaju. Briga prema čovjeku je važna.

Sumnja je na dramaturškom nivou satkana od niza suptilno spovedenih dilema i emocija, zbog kojih su pobjednici svi, osim upraviteljke. Umjereni, ali pobjednici. Riječ je, dakle, o mučnoj priči sa srećnim krajem, u kojem je moralna beskopromisnost riješenja sprovedena na miran način. Otvorena pitanja su ostala, a mala bitka je dobijena: sveštenik jeste premješten, ali je napredovao, a dječak će do juna ostati u školi.

Film govori o velikim-malim ciljevima koji će se uvijek ostvariti kad ih jasno poštujemo i ako ih se jasno pridržavamo. Ako stojimo uz dobro u pojedincu, nezavisno od njegove ”prirode”, kako to, takođe eksplicitno, definiše dječakova majka.

Veliki- mali film, osim dobro napisanih i glumljenih dijaloga i istih takvih monologa, svojstvenih filmovima baziranim na pozorišnim predlošcima, odlikuje i izuzetna atmosfera. Prije svega kroz verbalno ali i sugestivno vizuelno, autor višeslojno barata napetošću. Osnovna napetost, sukobi i dileme, nisu postavljeni između nadređenih i podređenih.

Svaki od sukoba, pitanja i sumnji smješten je u upravljački sistem nastavnika, sveštenika i roditelja, dakle onih koji podučavaju, i bavi se različitim pristupima. Ovo nije film o buntovništvu i represiji na direktan način, a ipak jasno govori o pravu da se bude drugačiji. I da se to pravo ne dovodi pod sumnju.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi