Popboks - ZVEZDANE STAZE – J. J. Abrams - Od Spoka do Spoka u dva skoka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.05.2009. 17:00 · 7

ZVEZDANE STAZE – J. J. Abrams

Od Spoka do Spoka u dva skoka

U novomilenijumskoj pometnji sve je moguće, čini se gotovo sve, pa i da vas najnoviji nastavak Zvezdanih staza ostavi bez daha

Zoran Janković

Ocena:
9


9/10
 

Naslov originala: Star Trek
Scenario: Roberto Orzi, Alex Kurtzman
Uloge: Chris Pine, Zachary Quinto, Eric  Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Zoe Saldana, Anton Yelchin, Simon Pegg, John Cho, Leonard Nimoy
Žanr: Naučna fantastika
Trajanje: 127 minuta
Proizvodnja: SAD, 2009

Kako mu samo uspeva??? J. J. Abrams se sa zbunjujućom lakoćom i bez izuzetaka uspešno kreće kroz medije i žanrova. I nikako da omane. Serijama Alias, Izgubljeni i Fringe je očarao i najprobirljiviju televizijsku publiku. Hororom Cloverfield je neke oduševio, većinu barem zadovoljio, tek malobrojne razočarao. A sada pogodak pravo u metu i to na mnogo puta arčenu temu – Zvezdane staze.

ZVEZDANE STAZE

Zvezdane staze su davno zauzele zapaženo mesto u istoriji dugovečnih pop fenomena. Istoimeni TV serijal se kroz mnogo pojavnih oblika i inkarnacija održava na površini, ali su, kada je o filmskoj verziji reč, Zvezdane staze, uz jedan-dva izuzetka,  uvek ostavljale utisak nedorečenosti i usiljenosti. A onda se posla remiksovanja prihvatio J. J. Abrams, uspevši gotovo neizvodljivo – da pomiri kodiranu tradiciju sa vlastitim doživljajem filma i ovim trenutkom.

Abramsove Zvezdane staze prate već poodavno ziheraški manir izmeštanja posrnulih serijala na dane koji su prethodili događajima, viđenim u prvom naslovu u nizu. Prednastavak jeste instant polazište koje najčešće odvede do puke eksploatacije i ceđenja suve drenovine, ali u slučaju ove verzije tradicija je tek polazište za stvaranje nove slike i obezbeđivanja osnove za novi početak.

Povrtak u mlađane dane Kirka i Spoka Abrams tretira tek kao osnovu za vlastito putovanje, kako se do ovog maja činilo, dobrano istraženim kutovima jednog filmskog univerzuma, vešto pomirivši obaveznosti unutar postavke i lična viđenja.

Abramsovo izlaganje je opušteno, sigurno i znalački, bez poriva za parodiranjem, postmodernim šmikanjem mrtvaca ili napadnim intervencijama na već klonulom tkivu zadate teme. Ove i ovakve Zvezdane staze donose priču o odrastanju dve snažne i oprečne individue (Kirka i Spoka, praćenih ispisnicima i saborcima), krenuvši od jednostavne, skoro pa didaktične premise sa potenciranim naukom – boreći se protiv osvetoljubivog i krvoločnog Nerona, ove junoše do prave pobede dolaze tek kada ovladaju vlastitim slabostima i strastima. Kirk  pogibeljnom nepromišljenošću, Spok hladnoćom i prenaglašenom analitičnošću.

Oslobođenje od sopstvenih stega put je do trijumfa u nevreme i udaljenih zvezda. Naivno, da, ali i filmski efektno i potentno.

Uspostavši nove vrednosti u dobro poznatom kordinantnom univerzumu, jasno predočivši hemiju na kojoj su zasnovani odnosi ključnih junaka ova povesti, potpomognut motivom alternativne istorije, Abrams nastavlja put do sledeće logične tačke – adrenalinskog tobogana, tj. akcije koja mami osmehe i aplauze.

Reditel u tim trenucima pruža spektakularnu, hipertrofiranu, bučnu i znalački tempiranu akciju, gotovo po obrascu starih western majstora. Abrams se tako preporučuje za preporoditelja Holivuda na kolenima – preuređujući Zvezdane staze, on pruža pregledno ispričanu, emocionalno ukorenjenu priču, osnaženu smislenim i zadivljujućim akcionim pasažama.

Scenaristi koji stoje iza ovog ostvarenja (Roberto Orzi i Alex Kurtzman) potpisivali su i promašaje, poput Transformera, Ostrva i Nemoguće misije 3, a Zvezdane staze po njihovom predlošku i u izvođenju J. J. Abramsa nude potpunu suprotnost – ni najveći mrgudi neće uspeti da ispod politure najvišeg sjaja nađu očekivane tragove besmisla i neukosti.

Naprotiv. J. J. Abrams im pruža najkvalitetniji film sezone, snimljen iz uverenja da kući sklonoj urušavanju nije najpotrebnija nova fasada, već prvenstveno ojačan temelj.



Komentari

  • Gravatar for nemoguća misija 3...
    nemoguća misija 3... (gost) | 24.05.2009. 16.47.02
    nije promašaj!
  • Gravatar for 2 u 1
    2 u 1 (gost) | 24.05.2009. 17.34.20
    Odličan film i sjajan tekst.
  • Gravatar for Kris
    Kris (gost) | 25.05.2009. 07.53.36
    Mislim da gluplji film u zivotu nisam gledao, i zao mi utrosenog vremena jer sam za to vreme mogao da procitam neku odlicnu knjigu
  • Gravatar for Kuper
    Kuper (gost) | 25.05.2009. 10.07.36
    Najbolji film u poslednjih par sezona. Izuzetno zabavno.
  • Gravatar for Lood na Kub
    Lood na Kub (gost) | 25.05.2009. 10.10.54
    Meni je bilo do sjaja. Gledo sam ga sa drustwom. Svi su bili u fazonu da je super i loodo.
  • Gravatar for doqtor
    doqtor (gost) | 26.05.2009. 22.34.30
    film je precijenjen. zabavan je za pogledat, ali ipak mu zameram što je sve to ličilo više na Star Wars nego Star Trek
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 17.06.2009. 11.23.32
    Kakav film, kakav film !!!!!Jedan od najboljih SF ova koje sam u zivotu pogledao...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi