Popboks - VAN GOGH - Lavirint [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.06.2009. 12:42 · 37

VAN GOGH

Lavirint

(MT:S)

Da li se nazire izlaz iz lavirinta srpskog mainstream rocka? 

Nebojša Marić

Ocena:
4


4/10
 

Kako izgleda umešno vođenje poslova jednog benda pokazuje dosadašnja karijera beogradskog trija Van Gogh, naročito najskorija faza, vezana za album Kolo. Iako daleko od njihovog najboljeg ostvarenja (recimo, u poređenju sa Opasnim plesom), Van Gogh su upravo sa Kolom dodirnuli vrh srpskog i regionalnog mainstreama.

VAN GOGH

I dok je većina drugih domaćih bendova trošila (i još uvek troši) dane žaleći se zbog (za)datih okolnosti „posle 2000-e“, Van Gogh je Kolo promovisao u Eurosalonu i, u skladu s koncepcijom rock kola, otišao u Drvengrad (spot za pesmu Emigrant je režirao Emir Kusturica). 

Ova poseta je i faktički i simbolički označila zauzimanje vrha srpskog mainstream rocka, dok je nagrada regionalnog MTV-ja za najbolji koncertni bend u regionu potvrdila enormnu podršku fanova.

Ako se nešto ne može osporiti lideru benda Zvonimiru Đukiću Đuletu, onda je to upravo kalkulantska ozbiljnost (nedavno je nedeljnik Vreme pisao o tome da je koncert na gradskom trgu u Kragujevcu, koji je bend najavio kao početak turneje, koštao gradski budžet 40.000 EUR) sa kojom, uprkos već poslovično negativnom stavu koji prema muzici njegovog benda ima kritika, već više od dve decenije vodi bend.

Novi album možete dobiti uz MT:S prepaid karticu, a već na prvo slušanje on pokazuje staru boljku Van Gogha.

To je lako mogla da bude zbirka pesama koje iz različitih perspektiva pevaju o ljubavi. Međutim, nepremostivu prepreku na putu ka jednostavnosti predstavlja posezanje za dodatnim konceptom koji nema čvrsto uporište. Konceptualnost je rešenje kojem je Van Gogh već toliko puta do sada pribegavao i koje je mu je donelo epitet najpretencioznijeg na sceni. U slučaju Lavirinta, ono je samo sebi cilj i opterećuje slušaoca. 

Na Lavirintu se tako čuje insistiranje na agresivnoj svirci i produkciji, čiji efekat je polovičan s obzirom da ovde nema ničeg  važnog, ispovednog ili bolnog što bi eventualno moglo da se kaže kada je reč o zadatoj temi. Tako smo dobili uvod (valjda neophodan i ove 2009. godine), te niz „žestokih“ pesama koje ipak ne uspevaju da dosegnu dalje od zabavnog ugođaja. Pesma kao što je Nek te telo nosi teško da će izazvati neku snažniju emociju kod slušaoca, a isto važi i za Meni nije ni do čega, u kojoj gostuje bivši član Sunshinea Ramirez.

U drugom, manjem a boljem delu albuma, nalaze se pop pesme poput Pipi i Rođendan. U njima se pokazuje Đuletov smisao za dobru melodiju i gradaciju. Što je još važnije, one pokazuju da lider Van Gogha ne igra samo na kartu spajanja Milana Mladenovića iz faze albuma Ljubav i pretencioznosti Bona Voxa, već da ima lakoću koja već dugo nedostaje Bajagi ili Dejanu Cukiću, na primer.

Lavirint je, dakle, po formi rock, dok je u suštini pop album. Paradigmatičan slučaj u kome se sudaraju ovi senzibiliteti predstavlja pesma Lepa žena. U njoj pitko odsvirani blues ishodište pronalazi u stadionskom refrenu. U skladu s tim, emocija gubi na neposrednosti.

Bez sumnje, to neće poljuljati poziciju koju je Van Gogh zauzeo albumom Kolo. Međutim, Lavirint otvara vrata važnoj temi koja se odnosi na karakter srpskog mainstream rocka, ili preciznije - njegovog odnosa prema aktuelnim dešavanjima na svetskom tržištu.

Ukoliko bih ovde morao da saopštim o čemu se radi a da pri tome ne odlutam daleko od konkretnog slučaja, onda bih rekao da slušalac u čijoj svesti odzvanjaju In Rainbows, Icky Thump ili Only by the Night (kao primeri poslednjih velikih mainstream albuma na globalnom tržištu) u Lavirintu neće pronaći svoju hranu. Jednostavno, ovaj album nije namenjen toj ciljnoj grupi.



Komentari

  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 09.06.2009. 12.05.58
    Imam utisak da je Djuletova ciljna grupa sve mladja i mladja publika. Ili ja prebrzo starim?! :)
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 09.06.2009. 12.08.47
    dakle, kompletna prica o van goghu je ispricana u prvom pasusu ove recenzije. tacka. ocena je ne bitna jer smatram da je popboks pogresno mesto za procenjivanje vrednosti ovog produkta. neki marketinski forum bi bio mnogo prikladniji.
  • Gravatar for Van Grob
    Van Grob (gost) | 09.06.2009. 12.09.34
    Veceras sviraju u Skoplju. Tesko nama...
  • Gravatar for PG Cune
    PG Cune (gost) | 09.06.2009. 12.36.11
    ocena je realna, VG su prosečna grupa, a ovaj album ispod njihovog standarda. a ovo za 40000 evra pokazuje koliko su stvari u Srbiji neuravnotežene, jer ta "željko-ceca-brena" cifra bi bila ok kada bi i nešto nadprosečno vredno bilo plaćeno makar upola toliko i kada bi Srbija imala standard Luksemburga. Nažalost, ni jedno ni drugo nije realnost.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 09.06.2009. 13.09.56
    "a ovo za 40000 evra pokazuje koliko su stvari u Srbiji neuravnotežene, jer ta "željko-ceca-brena" cifra bi bila ok kada bi i nešto nadprosečno vredno bilo plaćeno makar upola toliko" ovde ljudi nikako da shvate tržište... ccc
  • Gravatar for maxocoola
    maxocoola (gost) | 09.06.2009. 13.24.37
    Tekstovi su katastrofa. Da im je kojim slučajem ovo prvi album, nikad se ne bi čulo za njih. "Opasan ples" je odličan album i ne verujem da će ga Đule nadmašiti.
  • Gravatar for Johnny
    Johnny (gost) | 09.06.2009. 13.51.09
    Cinjenica da su oni jedna od perjanica Srpskog main strema dovoljno govori u koliko jadnom stanju nam je RNR.A ti koji za njih plate 40000 eura tudjih para siguran sam da u svojoj kolekciji ploca nemaju ni jedan rock album.
  • Gravatar for s
    s (gost) | 09.06.2009. 13.55.46
    jeza, strava, uzas, prevrtanje u grobu
  • Gravatar for Gospoda koja gruvaju začin
    Gospoda koja gruvaju začin (gost) | 09.06.2009. 15.46.52
    Ja mislim da su tekstovi sasvim OK.
  • Gravatar for PSY
    PSY (gost) | 09.06.2009. 15.57.14
    "Lavirint otvara vrata važnoj temi koja se odnosi na karakter srpskog mainstream rocka" -Problem u kome se tzv.Srpski mainstream rock nalazi,je vrlo jednostavan-ne postoji ni jedan rock band u ovoj zemlji,osim Van Gogh-a,koji se takvim pristupom rock muzici,bavi na pravi nacin,ozbiljno i mudro,koristeci,osim muzike,koja "gadja" tacno u centar konzumente takvog zvuka i lirike,i druge mehanizme promocije i marketinga,a koji su u celom svetu potpuno normalna i ocekivana stvar. Naravno,za uspostavljanje takvih standarda samopromocije,olicenim u koriscenju "Veza i vezica",a s' obzirom da je ovo Srbija,potrebno je vreme i mozak. Ovaj decko ih je maximalno iskoristio,i poentira vec godinama.
  • Gravatar for van gog
    van gog (gost) | 09.06.2009. 15.59.49
    moracu da odsecem i drugo uvo
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 09.06.2009. 16.49.30
    Psy u pravu si
  • Gravatar for baranjonja
    baranjonja (gost) | 09.06.2009. 21.07.27
    lukovicu, gde si.....
  • Gravatar for jednina_mnozina
    jednina_mnozina (gost) | 09.06.2009. 21.34.17
    I zato nemoj da stanete, nemoj nemoj da stanete...kako moze nemoj(jednina) da stanete(mnozina)...??? I tekst je skroz realan, Djule stalno prica o rokenrolu a ovo je cist pop.
  • Gravatar for bernard panasonik
    bernard panasonik (gost) | 09.06.2009. 22.17.35
    Ok recenzija, ali pisati o samoj muzici u slucaju Van Gogha nema previse smisla, tu ni muzicki, a tek, tekstualno nema niceg bitnog, niti vaznog. Pada mi napamet da Bajaga npr. na poslednjem albumu ima otprilike tri dobre pesme, a Djule niti jednu. U vezi Van Gogha je puno interesantnije baviti se njihovom vezom sa ovdasnjim establismentom, koji je taj koji im i omogucuje koncerte od 40.000 evra. Isti taj establisment se naravno ne bavi pracenjem muzike i prirodno je da im je Van Gogh po meri. Djule koji se 90-ih nesto nije mnogo junacio protiv Milosevica, (ustvari se ne secam da je ikada ista rekao ili uradio protiv tadasnjeg rezima) je najvise koristi video od promene politickog miljea. Takodjer, u kontekstu iste price, on konstantno svira sponzorisane svirke, tacnije, verovatno se i ne seca kada je poslednji put svirao na karte (za Arenu kruze vrlo zabavne price o prodatih 3000 karata, a ostalo podeljeno preko sponzora). I za kraj, meni licno je Opasan Ples tezak podbacaj, doduse ne kao Dr. Under ili onaj live izmedju ta dva.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 09.06.2009. 22.33.04
    Van Gog je verovatno kvalitetniji od svih nova-scena-stara-cena-bendova. Verovatno i ulazu vise truda u svoju muziku nego bilo koji od ovih studentskih bendova. Tako da im je svakako mesto na pboksu, da postave primer i nedostizni cilj. Inace album je strava, dobio ga za 200din sa sim karticom. Jos nije koriscen ali omot obecava. Ima i jednu star sa dobrim imenom...
  • Gravatar for boris
    boris (gost) | 09.06.2009. 22.52.45
    potpuno otstvustvo talenta, kreativnosti ili bilo chega..,i to mislim o citavom "staralastvu" benda o keme se ovde raspravlja.beda...
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 10.06.2009. 00.54.19
    A izvini, kako ti dolazis do tih cifara, u ovom slucaju 40 tisuca Eura? Vrlo zanimljiv podatak, cenicu...
  • Gravatar for blues
    blues (gost) | 10.06.2009. 09.18.33
    bregovicu i colicu daju 5 puta vise, sto je mnogo mnogo je, a narod nema 'leba da jede!
  • Gravatar for Bernard Panasonik
    Bernard Panasonik (gost) | 10.06.2009. 13.20.27
    Podatak o 40.000 evra imas u samoj recenziji, a osim u Vremenu, bio je i u dnevnoj stampi, ako se dobro secam. Treba uzeti u obzir da je tih 40.000 verovatno ukljucuje siri tal od samog Djuleta. Meni je najfascintnija stvar da on sustinski nema veliki hit od albuma Hodi, a da sve bolje naplacuje svoj rad. Mislim i da Bajaga na slican nacin ozbiljno vodi svoju karijeru, ali da on prosto nije ljudima toliko antipatican i upadljiv, ali da on jednim delom ima i sta da proda ljudima, njegova set lista je realno puno jaca od Djuletove (ovi komentari napravise od mene ozbiljnog podrzavaoca Bajage).
  • Gravatar for ludvig macedonovic
    ludvig macedonovic (gost) | 10.06.2009. 14.54.06
    bregovic i colic zasluzuju 5 puta vise, jer su vrhunac sopstvenih zanrova. van gogh, ipak, to nije.
  • Gravatar for Bernard Panasonik
    Bernard Panasonik (gost) | 10.06.2009. 15.41.49
    Bregovic i Colic su najvise 100.000 evra i to u posebnim prilikama, mislim da je Cola inace 50.000 evra. I, da, oni jesu vrh u svojim zanrovima, a i realno su puno vece zvezde.
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 10.06.2009. 23.16.53
    Izem ti taj vrh...
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 11.06.2009. 08.02.31
    ovaj PSY je sve dobro rekao... In The Rainbows i pomenuti albumi nisu nikakvo mjerilo: niti posebno dobri albumi, niti se mogu porediti sa muzikom Van Gogha koja je oduvjek vukla na EKVom inspirasan mainstream Hard Rock (što nema nikakve veze sa Radiohead, Stripesima). Dakle, mainstream kao žanr nije jedinstven, imate mainstream u contry-u, soul-u, punk-u. S druge strane je analiza brojki prodatih CD-ova, popularnosti... Mislim da tu nebi trebalo da imamo ništa protiv 40000 eura: bolje Van Gogh nego Aca Lukas! Zato bi trebalo podržati ovaj bend jer u zemlji Srbiji Van Gogh je jedini bend koji moze da se čuje po studenskim žurkama gdje ne mozete da ostanete od Amadeus Benda i svakavih crnogorskih Ćetković/Pejović/Georgiev uzdanica. To bi trebali da stalno imate na umu kad pisete o ovom kad se pogleda cjeli opus i profesionalazam sasvim OK bendu...
  • Gravatar for PG Cune
    PG Cune (gost) | 11.06.2009. 10.06.16
    Razumljivo je da VG prolazi po studentskim domovima gde se sluša amadeus/ok/megamix bend ili georgiev/ćetković, to su možda reperi za domaći mejnstrim. Sa druge strane, ljudi koji paze na svoj ukus, organski ne podnose neprestanu VG prodaju magle potpomognutu predsednikovim pohvalama i kontaktima iz sfere smutnog srpskog biznisa i drugim polutajnim udruženjima. I to je razumljivo, i sa vrednovanjem Đuletove vrhunske profesionalnosti u promovisanju svoje prosečno/ispodprosečne muzike nema mnogo veze.
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 12.06.2009. 11.12.08
    ne posjecujem studenske zurke ali zivim kod studenjaka... Jedino sto mozete temo cuti a da nije amadeus/ok/megamix bend ili georgiev/ćetković jesu VG i Negativ, vec godinama je tako. Mozete reci da su se vremena promjenila i da studenti nemaju vise sluha ko nekada. Ali ja sam skloniji da mi nemamo mejnstrim kao nekada, mislim konkretno kraj 80-tih. Sa svojim opusom VG se moze nositi sa tadasnjim bendovima: Crvenom jabukom, Bregovićem, Filmom, Valjkom, Bajagom. Jednostavno rock muzika više nema hitove. Džaba medijski forsirati Jarbole, Block Out i Silu, oni se nikad necete cuti na slicnim zurkama (možda u rijetkim), jer nemaju potencijal za takve prilike. To BG elita mora da shvati jer sve gleda kroz svoj Sonic Youth muzički filter. Ali bez VG i slicnih bendova necemo imati ni kvalitetan indie, slušaće se Ćetković po 10 puta zaredom u SC.. Naprosto veliki mejstrim bendovi su neophodni za scenu kao 80-90tih... Uostalom, pjesma "Klatno" je jedan od najboljih songova srpskog roka u zadnjih 20 god.!
  • Gravatar for Najgorosti...
    Najgorosti... (gost) | 12.06.2009. 17.32.03
    Kad bismo sve gledali kroz Sonik Jut filter, Jarboli i Blok Aut bi prvi leteli sa spiska urbanih medija koji nude studentima po sistemu ''jer mi znamo šta vam treba, jer mi znamo šta vam valja''. No, to i dalje ne znači da opus Van Goga nije goli pištolj.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 12.06.2009. 21.11.28
    Nije u SY filteru stvar, već da se ono i ovo vreme NE MOGU porediti - društvo&politiku ako ostavimo po strani, glavna razlika je da se mejnstrim 80ih oslanjao na izgrađen sluh i svest dovoljnog broja ljudi, dok danas ovde jednostavno nema dovoljno ljudi sa izgrađenom svešću, pa tako ni sluhom. Sorry, but tvoje vrednovanje VGovog Klatna samo to potvrđuje.
  • Gravatar for milica
    milica (gost) | 13.06.2009. 11.34.11
    stvarno naj grupa...nema sta the best su
  • Gravatar for milosh
    milosh (gost) | 13.06.2009. 15.55.46
    Album nisam preslusao, niti planiram, cuo sam pesmu sa spota i ne zelim ponovo da je cujem. Greska Van Gogha je to sto da umesto nastave da rade muziku za onu generaciju, hm... :), koja ih je slusala kad su krenuli da rade i imali jedan, dva albuma, nakon dvadeset godina oni krecu sa publikom istog uzrasta kao ona kada smo mi krenuli da je slusamo. Razlika je u tome sto su ti albumi i te pesme bile daleko bolje i kvalitetnije od ovoga sad. U recenziji su pohvalili Kolo kao dobar album, ali bih i njega stavio u isti sesir sa ovim sto danas rade. Ne mogu samo da verujem da su isti ljudi pisali tekstove za one pesme i za ove sad...
  • Gravatar for @jednina_mnozina
    @jednina_mnozina (gost) | 13.06.2009. 20.33.13
    a pa to je ko Toma Nikolic, blisko narodu, a odlican shtos?!
  • Gravatar for Modulator
    Modulator (gost) | 15.06.2009. 10.24.55
    Pozitivno sam iznenađen. Posle nekoliko prosečnih ostvarenja, "Lavirint" je po meni, uz "Strast", najbolji Van Gogh album do sada! Bez loše pesme, veoma energično i osvežavajuće!
  • Gravatar for Nesha
    Nesha (gost) | 17.06.2009. 19.40.48
    I dalje, njihov najbolji album je onaj prvi, na kojem Djule nije pevao. Steta, mogli su da postanu sjajan bend.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 07.07.2009. 10.01.39
    Citat: potpuno otstvustvo talenta, kreativnosti ili bilo chega..,i to mislim o citavom "staralastvu"... Pogledah spot za prvi singl i utisak je sledeci: dobismo MTV Adria Plaketu i sad cemo da napravimo spot kakav smo oduvek hteli sa totalnim ludilom na stejdzu i vatrom i plesacicama i nama nadr**nim "rokerima" a pesma, koja pesma, vidi bre spot srbine ohhhh vidi ga !!! ( V G )
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 01.12.2009. 23.05.53
    @ Goran. Sta mislis ko ima vise slobodnog vremena tinejdzeri ili ljudi od po 30 god ;-), vise slobodnog vremena vise bacanja para u etar,a tu se nadje po neko da sakupi te parice.
  • Gravatar for Dux
    Dux (gost) | 02.12.2009. 20.31.18
    Boze boze,ko ste vi bre da pricate o talentu,kako vas nije samo sramota! Van Gogh je super grupa,i daj boze da bude jos takvih koji ulazu u sebe i svoje nastupe! Po mnogima grupe treba vecito da sviraju po garazama i da stare zajedno sa svojim fanovima,pa gde je tu onda satisfakcija!( i da im prvi album zvuci kao deseti),i takav neko pise ovde komentare! Napred Van Gogh - i zato nemoj da stanete,nemoj da stanete!!!
  • Gravatar for auh !
    auh ! (gost) | 21.12.2009. 20.05.10
    Sada sam pogledao spot, poslusao pesmu. Ljudi moji, pa to je totalna katastrofa !! Nema duha, nema ideje, nema nicega. Ako je Djule i hteo da bude kopija Milana Mladenovica, ovo je samo smesna, cak ni senka, jer tu nema ni t od texta ! Totalno klinacki. Prazno. Citao sam komentare ispod spota na youtube i uverio se da samo klinci i pisu ispod. Da, bolje je od Cece i kompanije, ali nije ni daleko. Isprazni text, isprazna muzika !
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.