Popboks - Aleksandra Kovač [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 09.06.2009. 23:00 · 12

Aleksandra Kovač

Pred koncert u Bašti SKC-a 12. juna, AK govori o Rickie Lee Jones i Maceo Parkeru, putovanju nakraj Norveške, napuštenim životinjama, Federeru i Safini, zdravoj pameti i vožnji aviona

Popboks

Omiljeni album i pesma?

Album koji mi je zauvek promenio život je istoimeni album Rickie Lee Jones, za koji je 1979. dobila Grammy. Prvi put sam ga čula u osmoj godini. I dan-danas sam zahvalna ocu Korneliju koji mi je tu kasetu poklonio uz znalački osmeh i reči: "Mislim da će ti se ovo dopasti". Bio je u pravu!

Očarale su me njena originalnost, maštovitost, emocija i tekstovi, i taj album i dalje ubrajam u najbolje albume svih vremena. Tada sam intuitivno slušala muziku, i na prvo slušanje se zaljubila u njen glas i šarm. Tek kasnije, kao muzičar i kompozitor, shvatila sam njenu muziku kroz kombinaciju jazza, bluesa, soula, rocka, njene bogate aranžmane, vrhunsko umeće i snagu svih muzičara koji su svirali na albumu: od bubnjara Stevea Gadda, Victora Feldmana i Jeffa Porcaroa, preko pametnih i pogođenih duvačkih sekcija, klavirskih deonica, do Michaela McDonalda na pratećim vokalima.

I sada znam sve pesme napamet, svaku frazu i dah, svaku harmonsku promenu i sax solo. Najvažnije je što sam po ceo dan slušala njen glas, i još kao mala devojčica shvatila koji spektar emocija glasom može da se prenese, od pozitivne uzbuđenosti u Chuck E's in love, do duboke emotivne rastrzanosti u After Hours. Ali, pesma koja me uvek odvede u nestvarni svet emocija i harmonija je Company.

Neki albumi zauvek ostanu deo vas i vašeg srca. Meni je ovaj odredio kako ću doživljavati muziku.

Koncert?

Sigurno Maceo Parker 2001. u Berlinu. Funk u svom najboljem izdanju! Nakon koncerta sam imala čast da upoznam muzičare iz benda, pre svega legendarnog trubača Rona Tooleyja, kome sam poklonila svoj maxi singl You And Me i očekivala da će to biti naš poslednji susret.

Nakon dve nedelje mi je poslao mail rekavši koliko mu se dopala moja muzika i glas. Od tada smo dobri prijatelji, i sudbina nas spaja potpuno neočekivano.

I sada kada smo Roman i ja boravili u NY, proveli smo par nezaboravnih dana u njegovom društvu. Pričao nam je o sviranju sa Jamesom Brownom, kao jedan od JB's Hornsa, odveo nas u Appolo Theatre gde je 60-ih svirao sa Jamesom, i dočarao nam atmosferu rasnih previranja u Americi u vreme kada je muzika značila mnogo više od spoja harmonije i melodije. Ovo prijateljstvo zalivam kao redak cvet.

Film?

Briljantin, Sav taj džez i Kosa. Zbog fenomenalnog soundtracka, naravno!

Knjiga i pisac?

Jedna od omiljenih je Put do jednostavnosti Milene Jesenske. Ženska biblija.

Postoji li pesma za koju bi volela da si je ti snimila?

Da, većinu mojih pesama koje pevaju drugi izvođači. Ali i te pesme ću snimiti na nekom albumu.

Sajt?

Moj svakodnevni web obilazak podrazumeva proveru pošte, youtube, myspace i facebook stranica. Na Facebooku sam odskora, na nagovor sestara, mada sam se dugo opirala, i koristim mogućnosti koje pruža u komunikaciji sa mnogim prijateljima koji više ne žive u Srbiji.

Volim da šetam po sajtovima muzičara, izvođača, filmskih kompozitora, svetskih izdavačkih i publishing kuća, kao i po sajtovima koji se bave zdravom ishranom, jogom, i zdravljem. Poslednjih dana redovno posećujem i meteorološke, zbog vremenskih prognoza za petak.

Hobi?

Pa, ne mogu da kažem da je udomljavanje napuštenih životinja hobi, ozbiljnije je od toga, ali je nešto što me je doskora mnogo okupiralo.

Volim da putujem, i to je opet više od hobija, to je već opsesija. Odavno sam shvatila da nikad u životu neću imati nikakvu ušteđevinu, jer sve ode na putovanja. I to najviše na ona koja imaju veze sa ostvarivanjem novih muzičkih i poslovnih kontakata širom sveta.

Putovanje?

Najlepše putovanje u životu sam doživela u 10. godini. Moji roditelji su tada vozili onaj stari model mini morisa, i taj isti auto je odvezao mene, moju tada osmogodišnju sestru Tinu i tatu na čarobno putovanje od Beograda do malog gradića Tromsa, prestonice Severne Norveške. Spustili su nam zadnja sedišta i napravili malu sobu, sa igračkama, ćebićima, jastucima... Posle par dana smo izgledali kao hipi komuna, ali nam je bilo divno. Otkrivale smo nove gradove, ljude, usput doživljavali razne dogodovštine, divili se fjordovima, jezerima, šumama i prirodom koja u Skandinavaiji ostavlja bez daha.

Pratiš li sport i za koga navijaš? Ideš li na utakmice?

Volim da gledam tenis, pogotovo grand slam turnire, i uvek navijam za Federera od muških i Safinu od ženskih igrača. Košarku samo pratim kada su evropska ili svetska prvenstva, i uvek od svakog gledanja utakmice napravim malu žurku u kuci... dobra hrana i piće, puno vatrenih navijača, i super se svi provedemo.

Volim sport, pešačim i već dugo radim hatha jogu, smatram da je to najbolji način da vodite računa o svom telu i duhu. Pomaže mi da nađem večito neuhvatljivu sredinu.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvala na večeru?

Chopin, Gandhi, Martin Luther King, Mahalia Jackson i Mihajlo Pupin.

Ko je tvoj alter-ego?

Već sam dovoljno komplikovana, samo bi mi falio još i alter-ego...

Šta voliš da misliš o sebi?

Da nisam pri zdravoj pameti.

Šta bi probala, a još nisi?

Stoj na glavi, da napišem balet i da vozim avion.

Psuješ li ikada? Zašto?

Da, kad se iznerviram, ali koristim samo dve psovke. Mada, što sam starija i te dve mi ne leže kao nekad.

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenila?

Volim njegov duh, Vračar i njegove ljudske i životinjske stanovnike... to što je i pored svega što mu se izdešavalo ostao grad dobrih, toplih i šarmantnih ljudi, kakvi nigde drugde ne postoje.

Kada putujem i pitaju me odakle dolazim, prvo kažem iz Beograda. Onda zaustim - iz Jugoslavije, ali setim se da imam 36 godina i da nisam više Titov pionir.

Da li si zlopamtilo?

Ne, hvala bogu! Mrzela bih sebe da jesam. To je takvo mučenje za datu osobu. Sve ružno što mi se desilo u životu, a došlo je od strane drugih ljudi, sam oprostila. Jer znam da život nikome ne ostaje dužan.

U koga ili u šta veruješ?

U svog dobronamernog prijatelja na nebu, anđela čuvara, silu koja me vodi kroz život, sudbinu, Romana.... najviše u svoj glas i srce.

Šta/ko je pravi muškarac?

Nesavršen muškarac koji zna da voli.

Zbog čega se kaješ?

Što nisam izdala album Med i mleko, dobila MTV nagradu i napravila uspeh u Srbiji dok mi je majka Spomenka bila živa.

Ko je genije?

Aretha Franklin. Takav talenat je genijalan, i niko ga drugi na planeti ne poseduje.

Aleksandra je...

...uzbuđena zbog koncerta 12. juna. Jedva čekam!



Komentari

  • Gravatar for s
    s (gost) | 10.06.2009. 07.23.43
    buljaga buljaga
  • Gravatar for Vrabac
    Vrabac (gost) | 10.06.2009. 11.01.30
    u je, svi bi zvali Gandija i Martin Luter Kinga na večeru! ali ok, lepo i živopisno! :)
  • Gravatar for Milica
    Milica (gost) | 10.06.2009. 11.46.54
    "Pa, ne mogu da kažem da je udomljavanje napuštenih životinja hobi, ozbiljnije je od toga, ali je nešto što me je doskora mnogo okupiralo." Bravo, tako razmislja neko ko se svim srcem brinuo o napustenim kucama i macama.
  • Gravatar for Rac-Q - Hiphopfob
    Rac-Q - Hiphopfob (gost) | 10.06.2009. 16.19.26
    Predvidivo, pretenciozno i dosadno. Kao i muzika koju pravi. Eh da. Umalo da zaboravi... Buljaga Buljaga.
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 10.06.2009. 20.23.49
    Koliko djecijeg otrova u komentarima. E sad, muzika koju pravi mi ni najmanje nije privlacna, ali postujem njen profesionalizam. Pazi sta govori, obraca paznju na produkciju, pristojna je i shvata svoj posao ozbiljno. Sve su to kvaliteti koje 90% rok muzicara nema, sto se i vidi iz prilozenog. Mada ono, kul kul, Icky Thump i slicno. Pa makar i bez pokrica.
  • Gravatar for Kemish
    Kemish (gost) | 11.06.2009. 01.06.29
    Mnogo je kul...
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 11.06.2009. 13.30.29
    Dobar rnr nema veze sa dobrom produkcijom. Dobra muzika nema veze sa dobrom produkcijom. Muzika ako je dobra, njena energija daleko prevazilazi ograničenost produkcije. Mnogo dobre muzike je upropašteno zahvaljujući nadrndanoj produkciji.Vokalne bravure ili virtuoznost u sviranju gitare nikako nisu manifestacija dobre muzike, nego iskerenost i čistota emocija! Ko tvrdi drugačije ne zna šta je muzika. Koga normalno mogu zanimati ljubavni jadi i usponi sestara Kovač. Kao što neko reče: dosadno, pretenciozno i predvidivo. Kao sviranje muzike Erika Kleptona!
  • Gravatar for @ Rac-Q - Hiphopfob
    @ Rac-Q - Hiphopfob (gost) | 11.06.2009. 13.52.18
    Predivno,nepretenciozno i toplo.Kao i muzika koju pravi.
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 11.06.2009. 15.35.26
    @... Ko kaze da Aleksandra Kovac zeli da pravi dobar rnr? A sto se tice produkcije, u pop muzici kojom se ona bavi, produkcija je veoma bitna, jer da nije - ko bi danas znao za Timbalanda? Ja ne govorim o DOBROJ muzici, nego o muzici koja se prodaje. Ko kaze da je to isto? Uostalom, ajmo iz mozga - koliko je prvih mjesta na Billboardovoj listi bilo LOSE producirano u poslednjih 10 godina? Meni niko ne pada na pamet. Aleksandra ne zeli da bude nova Hope Sandoval, nego nova Macy Gray. Domaci zadatak je uradila - osmislila je imidz, ulozila kintu, nosi dzempere od kasmira, daje intervjue i snima spotove. Kao bonus, nije gadljiva na medije, gostuje gdje je pozovu (ili se sama poziva) i svuda je pristojna. Na stranu sta mislim o njenoj muzici, ali to sto ona ima zove se profesionalnost i nedostaje svakom domacem rok bendu (osim Van Goga). Dodao bi da se za Kleptona potpuno slazem, bas kao i za Kristinu, ako cemo samo o muzici. Ekstremno neoriginalno i bezveze, ali curi svejedno skidam kapu zbog nekih drugih stvari. I to onu, od kasmira, sa prelivom od breskve...
  • Gravatar for Rujna zora
    Rujna zora (gost) | 11.06.2009. 21.10.24
    U novom izdanju Petkazanja videćete najveću gusku u Mokrinu. Friday 22:20. Stay tuned.
  • Gravatar for vudi
    vudi (gost) | 12.06.2009. 13.03.21
    Ovde se nikome ne sviđa Aleksandrina muzika, mislim podržavate njen profesionalizam, radne navike, očigledno poštujete njenu ličnost. Ali listom pljujete po njenim pesmama. možda je devojka jednostavno pogrešila zanimanje. jeste li i vi pogrešili zanimanje? ili ga još nemate?
  • Gravatar for ejmi
    ejmi (gost) | 30.10.2009. 11.56.54
    Obozavam Alex jos iz k2 faze, predivna,drugacija,orginalna ma super zena
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.