Popboks - PATTI SMITH (1976) - Punk kuma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 11.06.2009. 12:33 · 1

PATTI SMITH (1976)

Punk kuma

U nekim trenucima sam se osećala zaista loše i pomišljala sam na samoubistvo. A onda bih, pre nego što bih se bacila, pomislila: „Bože, ako se ubijem, propustiću novi album Stonesa." Tako sam mogla da propustim Gimme Shelter

Džuboks

Slobodan Cicmil

 „Ko ne bi želeo da ga zovu ‘Kumom punka’. Kada sam bila mlađa, zvali su me ‘Kraljica punka’ ali sam sada malo stara za to, pa me zovu kumom“, nedavno je Patti prokomentarisala sve titule koje joj pripisuju najugledniji kritičari širom sveta. Jednu od takvih svakako joj je doneo i ulazak u Rokenrol dvoranu slavnih 2007, a sve je dodatno zaokružio dokumentarac Patti Smith: Dream Of Life.

Iste godine izdaje Twelve, album sa 12 obrada među kojima su Are You Experienced i Smells Like Teen Spirit. Prošle godine Patti je objavila The Coral Sea na kojem govori poeziju zabeleženu na istoimenoj knjizi, dok je muzički prati Kevin Shields iz My Bloody Valentine.

Punk i rock ikona Patti Smith prošla je put koji nikada nije robovao komercijalizaciji, od punka žestoko suprotstavljenog disco histeriji 70-ih, preko najjednostavnijeg sirovog rocka, čak i do jazza...

Njen snažan uticaj mogao se osetiti od momenta kada se pojavila na muzičkoj sceni – uticaj koji je ostavila na celokupan punk pokret, i u Njujorku, i u Engleskoj, i 70-ih, ali i kasnije...

Jenny Bulley u časopisu Mojo piše o značaju prvog albuma Patti Smith i kaže da je Horses (1975) i dalje jedan od najinspirativnijih rock debija, a Michael Stipe iz R.E.M. kaže da je sa 15 godina, slušajući ovaj album, odlučio da osnuje bend.

Patti nekoliko godina nije izdala album, nije mlada i ultrapopularna zvezda, njene ploče nikada nisu bile prisutne u vrhovima top lista najprodavanijih albuma... Više je od toga.

Prilika da vidi i čuje Patti Smith je valjda jedan od onih sada-mogu-da-umrem momenta.

Njen koncert 11. jula na Exitu definitivno je jedan od nastupa sa liste: "Šta želim da čujem dok sam još živ?"



Komentari

  • Gravatar for skept
    skept (gost) | 14.06.2009. 15.51.41
    kad cuh danas da na main stageu svira i OP, pobojah se da ne budu istog dana kad i P.Smith, da ne ispadne posle da su bolji od nje, ali, dobro je, ipak nije istog dana.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora