Popboks - SOVIN HUK – Jamie Thraves - Od samoće do samoće [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 19.06.2009. 17:37 · 1

SOVIN HUK – Jamie Thraves

Od samoće do samoće

Ponovo Patricia Highsmith, ponovo jezovita priča o usamljenosti i mraku, ali ovog puta bez holivudske glazure i šminkeraja Talentovanog gospodina Riplija

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10
 

Naslov originala: Cry of the Owl
Scenario: Jamie Thraves (po istoimenom romanu Patricije Highsmith)
Uloge: Paddy Considine, Julia Stiles, Gord Rand, Caroline Dhavernas
Žanr: triler
Trajanje: 101 min.
Proizvodnja: Velika Britanija/Nemačka/Francuska/Kanada

Može se reći da je Patricia Highsmith imala dosta sreće sa ekranizacijama svojih dela. A motivisala je mnoge – od Hitchcocka, preko Renea Clementa, Chabrola, Wendersa, do Lilaiane Cavani. Čak i u lošijim izvođenjim (a bilo ih je!) na površinu je izbijao prepoznatljiv svetonazor Highsmithove.

Srećom, Jamie Thravers (poznatiji kao reditelj spotova Blura i Radioheada nego po svom jedinom prethodnom ostvarenju The Low Down) uspeo je da u 100 minuta Sovinog huka objedini uglađenost izraza i fanovsko poštovanje. Upućenima u literarni izvornik već posle deset minuta postaće jasno da je Thraves pronašao modus za obradu divnog dela ne naročito pogodnog za transfer u filmski medij. Manje sitničavima će, pak, ostati u pamćenju efektan, kompleksan i nadasve jezovit triler o psihičkim stanjima u koja je tako lako skliznuti, a od kojih je tako vraški teško uteći. A to je upravo esencija sveta sagledana umom Patricije Highsmith.

Od samoce do samoceZa razliku od Ripleyja koji je, gonjen potrebom za mimikrijom i pripadanjem, uspevao da proputuje Evropu, glavni junak Sovinog huka je sklon povlačenju, najtišoj mogućoj egzistenciji. Nakon bračnog brodoloma, on napušta veliki grad, a mir pronalazi u uspavanoj varošici. Jedino zadovoljstvo oseća kada osmatra nepoznatu devojku u kuhinji osamljene kuće. Čudnu i varljivu, ali ipak kakvu-takvu ravnotežu narušava trenutak kada bude opažen i kada devojka, na pragu raskida sa verenikom, poželi da ga bolje upozna. To inicira koloplet nesrećnih okolnosti koje lagano ispredu opasnost po sve uključene u ovaj klimavi začudni ljubavni trougao.

Thravers je očigledno detaljno izučio potencijale i moguće implikacije predloška Patricije Highsmith, mudro se uzdržavajući od srljanja u intervencionizam. Stoga njegov Sovin huk postaje turobna priča, hipnotički usporenog ritma kojim se opasnost prikrada ukletim junacima ove povesti. Thraves (koji je i autor scenarija) verno sledi roman i u toj istrajnoj privrženosti tekstu krije se njegova subverzivnost. U eri iščitavanja, dopisivanja, a često i silovanja književnih izvornika, ovaj reditelj bira promišljenu odanost polaznoj osnovi.

To omogućava da svedena priča, puna nepoznatih činilaca, a sa tek blago naznačenom motivacijom aktera, prodiše i u filmskom obliku, i postane verodostojan odraz proze Highsmithove, čuvene po hladnoj mizantropiji i nemilosrdnom tretmanu junaka. Nosioci priče bivaju kažnjeni čim istupe iz kalupa – voajeri nikada ne smeju napustiti svoju osmatračnicu, prezreni ljubavnici moraju istrpeti snagu prezira, a žrtva mora nastaviti put ka gubilištu.

Sovin huk nije značajno ostvarenje u istoriji filma, njegova distribucija je i dalje pod znakom pitanja (verovatno usled naglašene arthouse doslednosti i odsustva mamaca kakvi su bili Law, Paltrow i Damon u Minghellinom Ripleyju), ali jeste primer za dobru adaptaciju.



Komentari

  • Gravatar for Kun San
    Kun San (gost) | 19.06.2009. 17.58.52
    Sjajan film.... Depresivan do srži.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi