Popboks - U IGRI – Kevin Macdonald - Da se igramo, ali ja da pobedim? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.06.2009. 13:41 · 1

U IGRI – Kevin Macdonald

Da se igramo, ali ja da pobedim?

U nadgornjavanje političara i korporativaca zaluta i neko drčno piskaralo koje, premda ne može da pobedi one s mišićima, barem uživa u igri visokih uloga i istini ograničenog roka trajanja. Zvuči poznato?

Zoran Janković

Ocena:
8
8/10

Naslov originala: State of Play
Scenario: Matthew Michael Carnahan, Tony Gilroy, Billy Ray
Uloge: Russell Crowe, Rachel McAdams, Ben Affleck, Helen Mirren, Robin Wright Penn, Jason Bateman, Jeff Daniels, Michael Berresse
Žanr: zaverenički triler
Trajanje: 127 minuta
Proizvodnja: SAD/UK/Francuska, 2009.
Distributer: Taramount Film

Ni u godinama kreativnih plima Hollywood ne odustaje od uvoza ideja. Najčešće se poseže za inostranim uspesima zgodnim za preradu (francuske pučke komedije, azijski horori), a ponekad se studijske glavešine uhvate i za zahtevnije izvornike, koje najčešće banalizuju i uproseče. Mada, ponekad im se omakne i pun pogodak kako bi podsetili da su, kada su dobri, američki repertoarski filmovi po pravilu najbolji.

Jedan od primera uspešnog transponovanja je svakako (anti)korporacijska triler-drama U igri Kevina Macdonalda, iznikla na istoimenoj bravuroznoj BBC-jevoj mini-seriji iz 2003. godine. Događaji predočeni u šest gotovo jednosatnih epizoda britanskog izvornika ovde su znalački komprimovani u dvosatni film, naravno, uz sve intervencije nepohodne za smislen i učinkovit transfer u drugi medij i na susedni kontinent.

U IGRI - Kevin MacdonaldBeskompromisni novinar (Crowe) vašingtonskog lista pod novom, ekstremno tržišno orijentisanom upravom započinje detaljnu istragu smrti mlade dame, uz to pripravnice i tajne ljubavnice njegovog prijatelja senatora (Affleck). Pritisnut vremenom, u klinču s konkurencijom i zahtevima urednice (Mirren), te nošen osećajem obaveze prema starom drugu sa čijom je suprugom (Wright Penn) bio u vezi, Croweovom liku ne preostaje ništa drugo no da dela.

Decenijama unazad, političke zavere su tema mnogih holivudskih naslova čvrsto oslonjenih na narodno uverenje da nema kvarnije pogodbe od one između krupnog kapitala i nosilaca političke moći. Macdonald svežinu obezbeđuje posežući za starovremenskom recepturom – preciznim, postepenim i razložnim iznošenjem povesti i minucioznim baratanjem odnosima među likovima.

Kevin Macdonald je prekaljeni dokumentarista sigurne ruke i bistrog oka. Prethodni angažmani na izuzetnim naslovima kao što su Touching the Void, One Day in September i My Enemy’s Enemy obezbedili su mu samopouzdanje i strpljenje da se nosi s pričom o svetu u kome nepodopštinama moćnika na putu često stoji samo aktivizam i pogibeljnost pojedinca. Zapravo, iako radi na zadatu temu i u postavljenim okvirima, Macdonald (uz pomoć Tonyja Gilroya – Michael Clayton, Dvoličnost – scenariste dokazano opsednutog temama korporativne pošasti) ovde varira teme koje je predstavio u prethodnom ostvarenju.

Kao i u Poslednjem kralju Škotske, pred nama je zlokobna mašinerija. Umesto od sistema afričke diktature, ovde opasnost dolazi od korporacija uključenih u iračku avanturu Bushovog aparata, a teret borbe ponovo mahom pada na pleća hrabrog pojedinca podstaknutog ličnim/emotivnim razlozima, kojima je u isto vreme i ograničen.

Po majstorskom ritmu i preglednosti krajnje usložnjenih međuodnosa likova ove napete priče U igri predstavlja dostojanstveno bavljenje potvđenim i zahtevnim predloškom, ali i podseća na smirene a podsticajne filmske priče majstorskog ritma iz 80-ih godina prošlog veka.

Princip vremenske kapsule i beskrajnih krugova je neprolazan. Na svim meridijanima igra i dalje traje.



Komentari

  • Gravatar for Maki
    Maki (gost) | 19.07.2009. 09.02.29
    Samo rec upozorenja: Ne gledati prvo seriju, pa film. Razocarenje je neminovno :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi