Popboks - E-PLAY - Drago mi je da smo se upoznali [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.06.2009. 12:27 · 10

E-PLAY

Drago mi je da smo se upoznali

(Cinema City)

Najzreliji album beogradskog kvarteta i ujedno najbolja ploča 1999. godine izašla 2009.

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


6/10
 

Domaćoj sceni ne nedostaje bendova sa ženskim članovima. Nije preterano reći da neki od popularnijih sastava Srbije (poput Vrooma ili Intrudera) duguju dosta svog karaktera upečatljivim pevačicama. No, broj bendova u kojima žene imaju vodeće autorske zadatke je drastično manji i ovo je podatak o kome vredi razmišljati u trenucima dokolice kada istražujemo ideje rodne ravnopravnosti u domenu popularne kulture.

Ako o ovakvim stvarima nikada ne razmišljate u trenucima dokolice, onda mora da imate još manje slobodnog vremena od nas.

E-Play je već čitavu deceniju primer benda u kome je pun autorski program na plećima dve žene – Maje Cvetković i Biljane Todorovski – dok su muški članovi izvođači radova. Da li ovo E-Play čini feminističkim bendom ili barem naglašeno ženskim? Odgovor na oba pitanja je negativan.

Biljana i Maja uspešno izbegavaju upadanje u bilo koji od dva moguća klišea: E-Play nije bend koji će slušaocu nametati rodnu politiku ni kroz tekstove ni kroz senzibilitet, ni da bi se konfrontirao ni da bi agitovao. Istovremeno, nema ovde nikakve objektivizacije, nikakve isforsirane seksualizacije članica benda. E-Play svoje bitke ne pokušava da izvojuje na bojnom polju erotskog niti ucenjuje slušaoca bazičnim instinktima.

E-PLAY - Drago mi je da smo se upoznali

Drago mi je da smo se upoznali je treći pravi album benda, i do sada najubedljiviji amalgam telesne zavodljivosti plesnog zvuka i odmerene emotivnosti. Ovo drugo je mač sa dve oštrice, jer i u momentima intenzivne melanholije i u momentima najvećeg gneva E-Play zvuče distancirano, kao da su hipnotički slojevi emotivno neutralnog zvuka bitniji od ljudi koji taj zvuk naseljavaju. Nekom će to smetati, a neko će baš u toj uzdržanosti pronaći autonomnu zonu u kojoj na miru može da kontemplira i pleše.

No, i ono prvo je mač sa dve oštrice. E-Play ni na prvom albumu nije zvučao kao da ispisuje nove stranice muzičke istorije, radije utvrđujući pouke drugih autora sa sredine 90-ih. Deset godina kasnije nije preterano posegnuti za epitetom "retro" ako baš želite da budete vickasti.

No, očigledno je da se devojke osećaju udobno u tome što rade, i ovom prilikom biramo da pohvalimo njihovu konzistentnost radije nego da ih kritikujemo što ne jure nove trendove. Drago mi je... je vrhunski izbrušena reinterpretacija drum’n’bass i house gestova u gitarističkom okruženju, bogato garnirana ambijentalnim prilozima, i mada nikako nova po idejama, životnost joj se ne može osporiti.

Štaviše, neke pesme na ovom albumu su punokrvni hitovi s velikom šansom da osvoje publiku koja se ne bavi time u koju fioku šta ide već samo time šta joj se sviđa. U tom smislu, U sumrak je, recimo, svedeno i veoma uspešno čitanje lekcija ostalih iza Darkwood Duba, dok su Sramota i Dobra prilika ubitačni ali kontrolisani ispadi besa.

E-Play disciplinovanost u izvođenju muzike čine svojom velikom prednošću postavljajući se negde na sredinu između opsednutosti mehaničkim/mašinskim i ljudskim/ranjivim. Ovo dobro funkcioniše i umnogome nadoknađuje manjak ambicije da se u tekstovima ode dalje od nekakve zabeleške trenutne emocije autorke.

Dakle, vrlo pažljivo napisan, aranžiran i produciran album sa kvalitetnim gositma (Alek iz Eyesburna, Bane Sunshine u potentoj pesmi Vremeplov kao i Marko Nastić u uspelom remiksu Too Late) koji pritiska svu pravu dugmad i čija vremenska izmeštenost, u krajnjoj liniji, ne bi trebalo da vam smeta. Ipak, ostaje san da će E-Play na narednom albumu sebi dopustiti da muziku gurnu u nekom neočekivanom pravcu, makar joj naneli i nekoliko modrica, a da će muzika, zauzvrat, zaseći u meso, sve do kosti.

Drago mi je... je kao onaj momenat pred buđenje u kome želite da san potraje zauvek... iako znate da je to nemoguće.
 

Besplatan download: www.exitmusic.tv

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for robot
    robot (gost) | 25.06.2009. 13.42.49
    carski album
  • Gravatar for izba
    izba (gost) | 25.06.2009. 13.44.26
    Devojke samo napred! Kod mene ste dobile 10
  • Gravatar for ex YU
    ex YU (gost) | 25.06.2009. 14.56.03
    "...najbolja ploča 1999. godine izašla 2009. zvuci kao "...samo par godina za nas je najbolji album 1974. godine." recenzija Ritam br 4. maj '89.
  • Gravatar for @ex YU
    @ex YU (gost) | 25.06.2009. 15.31.46
    kod nas u srbijici ionako sve kasni 10 godina minimum, tako da je kritika jos i super
  • Gravatar for Mark
    Mark (gost) | 25.06.2009. 15.54.54
    Ja samo jedno znam - tacno znam na prvo slusanje kada je na nekom albumu produkciju radio Nikola Vranjkovic, uvek isti efekti, uvek iste finte... Da ne duzim, meni je ovaj album kao iz 1999.
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 25.06.2009. 17.04.09
    Zanimljiva recenzija i relativno mala ocena za odlican album.Dobro je i poredjenje jedne pesme sa Darkwood Dub.U sumrak je nejbolja pesma 2009.
  • Gravatar for @ex YU
    @ex YU (gost) | 25.06.2009. 20.01.09
    hm..pa ta recenzija zaista postoji. Proverio u arhivi Ritma: "samo par godina za nas je najbolji album 1974". godine by Dusko Piljak @MArk: Ja samo jedno znam - tacno znam na prvo slusanje" :))))
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 25.06.2009. 22.23.14
    house i dnb, cuj to!
  • Gravatar for naboj
    naboj (gost) | 21.07.2009. 19.20.12
    he, kako sam se ismejao, maja se zalaufa, a mala bilja 2-3koraka za svaki njen korak, i onda one trce, i trce, a neki tamo buckaju sa sa hemijom i voleli bi da su ozbiljni, par kadrova zelenog spaceka da se gadja sa zelenom tvari iz menzure, ulazak u hangar i eto ti nikakav spot za nikakvu pesmu
  • Gravatar for Vecko
    Vecko (gost) | 09.10.2009. 01.30.33
    Ne razumem prve, podosta zlobne komentare... Meni je album vise nego dobar! A i ona opaska za producenta nije na mestu. Ljudi, ajmo da se drzimo zajedno, da ne postanemo nesvesno " ruzicasti..."
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.