Popboks - DILAN DOG - Tiziano Sclavi - Klasik [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 30.06.2009. 23:46 · 11

DILAN DOG - Tiziano Sclavi

Klasik

Dilan Dog je na evropskoj strip sceni prisutan više od 20 godina. Za to vreme je doživeo bezbroj avantura i postao neizostavni deo popkulturne baštine. Luksuzno reizdanje prve tri epizode D.D. je dobar povod da se podsetimo prvih slučajeva (mlađi možda i da se prvi put sretnu s njim) horor detektiva

Đorđe Bajić

Veseli četvtak je nedavno započeo novu fazu promovisanja svog najpopularnijeg junaka - na tržištu se pojavilo luksuzno kolekcionarsko izdanje Biblioteke Dylan Dog u kojoj su na jednom mestu sakupljene hronološki prve epizode ovog dugovečnog serijala - sve tri iz pera prvog i najboljeg D.D. scenariste - Ticijana Sklavija.

Zora živih mrtvaca (kod nas premijerno objavljena 1987. pod nazivom Doktor Ksabaras) nikada nije izgledala bolje. Stanovo poigravanje sivim tonovima i senčenjem na kvalitetnoj štampi došlo je do punog izražaja. Priča o malom škotskom selu prepunom zombija mnogo duguje Romerovim filmovima o živim mrtvacima (u stripu Dylan sa asistentom Gručom i klijentkinjom čak posećuje projekciju kultne Zore mrtvih), a uvodi i neke od najznačajnijih likova i motiva iz D.D. mitologije.

Džeka Trboseka je nacrtao vrsni argentinski umetnik Gustavo Trigo koji je pre prerane smrti sarađivao na samo nekoliko epizoda Dilana Doga (pored Trboseka tu su još Demonska lepota i Među nama). Za razliku od prvog broja koji je bi usresređen na horor akciju, Sklavi ovoga puta piše krimi misteriju sa nadnaravnim preokretom - mešavinu Agate Kristi i giallo postulata.

Noći punog meseca donose priču o ženskoj školi u Nemačkoj koja se našla na meti vukolikih stvorenja željnih da omrse brk telima mladih devojka. Uz dosta pozajmica iz Arđentovog remek-dela Suspiria (što vizuelnih, što scenarističkih) ova Dilanova avantura je ujedno i prva koju su nacrtali Montanari & Grassani - tandem koji će svojim čestim pojavljivanjem vizuelno obeležiti serijal.

Tehnički, prva knjiga Biblioteke Dylan Dog predstavlja čisto uživanje. Tvrde korice (ukrašene naslovnicom koju je naslikao Korado Roi), kvalitetan papir i odlična štampa (za razliku od mesečnih izdanja Veslog četvrtka koja u poslednje vreme kubure za otiskom) zadovoljiće i najprobirljivije.

Ali stripovi nisu sve što je ponuđeno.

Posle pobrojanog trilinga, čitaoce čekaju dva teksta koja će pokušati da objasne (ili da bar načnu objašnjenje) ovaj dugovečni strip fenomen. Prvi tekst je priredio Marko Šelić (ujedno i urednik ovog izdanja) i u njemu se mogu pronađi izvodi iz intervjua i navažniji delovi Sclavijeve biografije. Drugi tekst, koga potpisuje Draško Roganović, osvrt je na život i delo Gruča Marksa - američkog komičara koji je poslužio kao uzor za nastanak lika Dilanovog pomoćnika.

Od prvog susreta domaće publike sa Dilanom prošle su 22 godine. U međuvremenu, serijal je doživeo brojne uspone i padove, ali njegov kultni status nije nikada dovođen u pitanje. Dilanov tata Ticijano Sklavi se uglavnom povukao i prepustio kormilo drugim scenaristima (Paoli Barbato, pre svega). 

Zamor materijala (u Italiji je objavljeno gotovo 300 regularnih epizoda, a silne specijale i reprinte je teško pobrojati) doveo je do pada kvaliteta (mada se i među novijim epizodama može pronaći poneki dragulj), ali zato su prvi brojevi sada ponovo tu da im se vraćamo i u njima iznova uživamo.



Komentari

  • Gravatar for pera
    pera (gost) | 01.07.2009. 13.10.16
    a must-have za sve ljubitelje stripa...cak i ako ne volite Dylana p.s. autor nije napomenuo da je cena 1400 din sto bi nekima predstavljalo problem..ipak je previse ali ne i za prave fanove
  • Gravatar for kleo
    kleo (gost) | 03.07.2009. 14.32.10
    uh, divno, Dylana nikad dosta, naaaaaaaaajbolji strip svih vremena!!!1
  • Gravatar for M'hejl
    M'hejl (gost) | 03.07.2009. 18.10.41
    Dilan the BEST. Moram nabaviti i kolekcionarsko izdanje!
  • Gravatar for Ksabaras
    Ksabaras (gost) | 07.07.2009. 15.36.57
    Ipak, imam ja moja stara Dnevnikova izdanja. Ne menjam ih nizašta. A za reprint - svaka čast. Ali ipak je moglo da bude samo SC, mesto HC izdanja...nešto poput DRAGONERA.
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 11.07.2009. 14.55.19
    Koja besmislica, mislim super je Dilan, citao sam ga ranije, ali izdavati tri stripa u Srbiji za 1400din i pricati kako je to strava...
  • Gravatar for Zoran
    Zoran (gost) | 11.07.2009. 18.31.20
    Ovakvo izdanje, sa ovakvom stampom i dodacima za 1400 dinara je blago receno poklon! Jedva cekam dvojku, koja ce nadam se uskoro!
  • Gravatar for Dejana
    Dejana (gost) | 15.07.2009. 11.39.26
    Ja obozavam Dilana, ali ne volim knjige stripove... Nije to to!
  • Gravatar for Drakken
    Drakken (gost) | 20.09.2009. 15.05.22
    Ljudi, kupujte u Darkwood-u po 1200 kinti ili se uclanite u klub citalaca Veselog Cetvrtka, pa ce vas kostati oko 1100... Nazalost, ovo izdanje ne ide u normalne knizare, inace bi mnogo vise ljudi kupovalo, tiraz bi bio vechi i cena niza, verovatno...
  • Gravatar for d.
    d. (gost) | 05.10.2009. 10.55.15
  • Gravatar for igor
    igor (gost) | 17.01.2010. 23.38.08
    extra je..kao mali sam pratio strip i imao lepu kolekciju..vidim da je ponovo poceo da se prodaje...
  • Gravatar for Ivan Grčić
    Ivan Grčić (gost) | 08.05.2010. 21.50.34
    ....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi