Popboks - THE BURNING PLAIN – Guillermo Arriaga - Tex-mex i tuga na ex [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.07.2009. 09:57 · 4

THE BURNING PLAIN – Guillermo Arriaga

Tex-mex i tuga na ex

Arriaga-reditelj je pošao u susret Arriagi-piscu. I baš poput tanke linije između Teksasa i Meksika, porozna je i granica katarze i čemerprošlosti. A granice su tu da se prelaze. Iznova i iznova

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10
 

Scenario: Guillermo Arriaga
Uloge: Kim Basinger, Charlize Theron, Jennifer Lawrence, Jose Maria Yazpik, Joaquim de Almeida
Žanr: drama
Trajanje: 111 minuta
Proizvodnja: SAD/Argentina

Nedavno gostovanje Guillerma Arriage, nesumnjivo značajne figure svetskog filma u Novom Sadu, ostalo je u dubokoj senci posete Nicka Slaughtera Žarkovu i okolini. Slaughter je grešno zadovoljstvo i deo kolektivnog pamćenja, a Arriaga je prepoznatljivo ime meksičke kinematografije sa čestim i uvek kvalitetnim holivudskim izletima.

Arriaga se preporučio scenarijem za kultni Pasji život (Amores Perros), usledili su predlošci za 21 gram, Tri sahrane Meskilijada Estrade i Vavilon, da bi se u poslednje dve godine ovdašnjim čitaocima pružila prilika da ga upoznaju i kao pisca sasvim uspelih romana Sladak miris smrti i Bufalo noći.

I ne toliko detaljnim izučavanjem njegovih dela (posebno holivudskih) dolazi se do zaključka da su svi njegovi junaci izašli iz istog kalupa – radi se o melanholicima u neprestanom povlačenju pred složenostima života, nesigurnim i izranjavanim. Bilo da je reč o pukom, ali vešto upakovanom manirizmu ili nepatvorenom autorskom izrazu, nema sumnje da je reč o prepoznatljivom kreativcu.

Nedavno smo dobili i Arriaginu prvu dugometražnu režiju – dramu The Burning Plain. I ponovo su tu životni gubitnici i uklete duše, kao i nezaobilazni motiv greha iz prošlosti. Tome treba pridodati i vremenski i prostorno fragmentiranu radnju u sadejstvu sa isprepletanim životnim putanjama kao vazda potentnim dramaturškim rešenjima.

Charlize Theron glumi ženu na pragu tridesete koju progone sećanja na jednu ljubav kojoj se nije dalo, te na majčino (Kim Basinger) neverstvo koje je i iniciralo tragediju koja je progoni.

Stvari su dosta jasne od početka - Arriaga nije ni želeo da priču o razorenoj porodičnoj sreći koja možda nikad nije ni postojala obogati nenadanim preokretom. Time je priča izgubila na intrigantnosti, koja nije ni presudna budući da je reč o egzistencijalističkoj drami, ali je Arriagi oslobodilo manevarski prostor za još jednu turu preispitivanja mogućnosti ljudi, tih „malih, finih, okruglih nula“ (Robert Valzer) pred sudbinom.

Ljudi i dalje srljaju u ambis vlastite propasti, tuga je nepobediva, katarza neizvesna, a tu je i Nick Slaughter da nas podseti koliko smo blizu prošlosti čak i kada govorimo o budućnosti. Arriaga to primećuje i beleži. I, čini se, ne posustaje niti menja vez.



Komentari

  • Gravatar for superljiki
    superljiki (gost) | 17.07.2009. 10.37.21
    Za svaku preporuku. Pitka, a ipak sadržinski veoma bogata priča. Kako se nositi sa krivicom? Kako živeti sa sobom? Otvara dosta tema, postavlja mnoga pitanja...Posle filma, imala sam više pitanja nego odgovora...Vrlo zanimljivo, sve u svemu
  • Gravatar for brate!
    brate! (gost) | 17.07.2009. 17.36.59
    cim se vratim iz meksikoa pogledacu...
  • Gravatar for I da se zna.
    I da se zna. (gost) | 17.07.2009. 22.03.22
    Teronka u filmu pokazuje full frontal - i to na samom početku. Pa koga zanima da li je prava plava...
  • Gravatar for M
    M (gost) | 18.07.2009. 20.52.35
    Iako predvidiv, sasvim korektan film vredan paznje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi