Popboks - NARODNI NEPRIJATELJI – Michael Mann - I Fought the Law [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.07.2009. 14:57 · 5

NARODNI NEPRIJATELJI – Michael Mann

I Fought the Law

Državni neprijatelj br. 1? Romantični heroj? Ili samo običan čovek koga je nesrećan sticaj okolnosti i nedostatak novca gurnuo u život kriminalca? Michael Mann novim filmom pokušava da dâ novo viđenje legendarnog gangstera Johna Dillingera, ali i da osvetli lice čoveka koji mu je došao glave.

Sofija Vuković

Ocena:
6


6/10
 

Naslov originala: Public Enemies
Scenario: Ronan Bennett, Ann Biderman, Michael Mann, po knjizi Bryana Burrougha
Uloge: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Channing Tatum, Emilie de Ravin, Stephen Dorff, Giovanni Ribisi, Billy Crudup, Branka Katić
Žanr: Akcioni/Istorijski
Trajanje: 140 minuta
Produkcija: SAD, 2009.

Gangsterska karijera Johna Dillingera (Depp) bila je brzometna i uzbudljiva: svega 14 meseci spektakularnih pljački, vatrenih obračuna sa policijom i lukavih bekstava. Mann uspeva tu frenetičnost da prenese na platno što zgušnjavanjem i tumbanjem stvarnih događaja, što drhtavom ručnom kamerom. Dillingerovi poslovni i ljubavni doživljaji - romansa sa garderoberkom Billie Frechette (očaravajuća Marion Cotillard) - prepliću se sa naporima novonastalog FBI-a da stanu na put njemu i njegovim saradnicima, ali i sa razvojem nove vrste mafije, one koja deluje tiše ali dugotrajnije, one koja se protiv policije ne bori pucnjavom, već mitom.

Međutim, slika koju nam on pruža nije baš bliska realnoj. Istorijski događaji kojima se ovaj film bavi su veoma slobodno uklopljeni kako bi se stvorilo više napetosti i iznudila kauzalnost tamo gde je u stvarnosti nije bilo. Romantizovani gangsteri Narodnih neprijatelja su obučeni u elegantna odela, njihovi divni automobili su uglačani do vrhunskog sjaja i pri najžešćim jurnjavama a u banke se ušetaju kao da ih već poseduju. Mann nam ovde prikazuje gangsterski glamur na najvišem nivou. I to radi veoma vešto, pri tome izbegavajući socijalni momenat koji je uopšte doveo do toga da se Dillinger i njegovi ortaci otisnu u vode kriminala.

Neodoljivo harizmatičnom i neustrašivom Dillingeru, koji prema sopstvenoj izjavi želi „sve i odmah“ suprotstavljen je ozbiljni, fokusirani agent FBI-a Melvin Purvis (Bale). Pretpostavljam da je Mann ovaj film zamislio kao borbu dva nesvakidašnja uma: jednog kriminalnog a jednog na strani zakona. Slično kao u Vrelini (1995), on ni ovde ne želi da stane ni na čiju stranu.

Ipak, ni uz zavidne napore zavodljivog Deppa i strogog Balea, gledalac ne uspeva da se zaista uvuče pod kožu ni jednom ni drugom. Reči koje se o njima ispredaju slabo su potkovane delima. Umesto lukavog, veštog kriminalca, Dillinger ispada preterano samouveren i nepromišljen. Purvis sve vreme priča o „modernizaciji“ i „promenama u službi“, a na kraju svoje žrtve savladava na najstaromodniji mogući način. U toj vratolomnoj igri mačke i miša i lopovi i žandari ostaju bez adekvatne odbrane. Saosećamo se jedino sa devojkom.

Ipak, i uz sve nedostatke, Narodni neprijatelji su prijatno bioskopsko iskustvo. Vizuelno je raskošan, akcija je nogotresuća, glumačka ekipa uvek na visini zadatka a muzika očaravajuća. Samo nemojte očekivati da saznate ko je zaista bio John Dillinger. Nećete dobiti odgovor.



Komentari

  • Gravatar for Photoshopista
    Photoshopista (gost) | 21.07.2009. 22.52.36
    И оцена мање јер у филму "глуми" тј. појављује се Бранка Катић. Да јој је дата значајнија улога онда и требало и две оцене мање.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 22.07.2009. 02.40.16
    Precizno.
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 22.07.2009. 15.24.12
    koga boli uvo ko je on stvarno bio. Ovo je igrani film a film je veci od bilo cijeg zivota. za ostalo se brinu dokumentarci...
  • Gravatar for M
    M (gost) | 25.07.2009. 16.53.05
    Razocaravajuce...
  • Gravatar for Nebojsha
    Nebojsha (gost) | 02.08.2009. 18.12.43
    Dakle, da gledamo film iz 1974? :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi