Popboks - TRANSFORMERSI 2: OSVETA PORAŽENOG – Michael Bay - Bejformersi, deo drugi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 23.07.2009. 12:44 · 5

TRANSFORMERSI 2: OSVETA PORAŽENOG – Michael Bay

Bejformersi, deo drugi

Opišite nastavak Transformersa u nekoliko reči: 1) Atak na čula bez mere i zadrške; 2) Najskuplja masturbatorska fantazija Michaela Baya; 3) Najduža reklama za igračke ikada; 4) Sve navedeno

Miloš Cvetković

Ocena:
2


2/10
 

Naslov originala: Transformers – Revenge of the Fallen
Scenario: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Ehren Kruger
Uloge: Shia LaBeouf, Megan Fox, John Turturro, Ramon Rodriguez, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, Isabel Lucas
Žanr: akcija/komedija/SF
Trajanje: 150 min.
Proizvodnja: SAD, 2009

Zlatno doba blokbastera, period između 1975. i 1993. omeđeno je sa dva izuzetna filma koja su uspela da pomire potrebu za spektaklom oličenim kroz eskapizam u izmaštani svet koji je oživljen najnovijim vizuelnim efektima, ali i želju da sve to ima bar nekog smisla tj. da dobra bioskopska zabava ne mora da znači nedostatak zanimljive priče, nadahnute režije i ubedljive glume. Spielberga ne pominjem samo zbog nostalgije. Naime, dotični je potpisan kao producent na novom celuloidnom ekcesu Michaela Baya. Dotičnog bi trebalo da bude sramota zbog toga, sve i da nije reditelj odličnih filmova kakvi su Ajkula i Park iz doba Jure.

Da citiram najboljeg internet kritičara Verna: „Ovo nije fer kritika“. Što se mene tiče, nakon prvih Transformersa jedino sam se mogao ponadati da nastavak neće biti baš toliko loš, dok su šanse za pozitivnu kritiku u startu bile ravne nuli. Ista ekipa ispred i iza kamere. Isti koncept. Logično je bilo očekivati suštinski isti bljutavi proizvod. Međutim, Osveta Poraženog je poput još glupljeg, ružnijeg i agresivnijeg brata blizanca prethodnog filma. U čemu je razlika između zapleta i specijalnih efekata? To zvuči kao trik pitanje ukoliko gledate novi film Michaela Baya.

John Turturro u tangama, robotski testisi, roboti koji (kao i u prvom delu) ispuštaju razne "telesne" tečnosti, robot sa robotskom bradom i štapom, transformerica/terminatorica koja zavodi Shiu, nasumični kadar dva gej psa kako se trpaju na kauču, mali transformer koji priča kao Joe Pesci i koji se napaljeno trlja o nogu Megan Fox, uništavanje nosača aviona u Perl Harbur stilu (Bay je patriota!), uništavanje piramida u Egiptu u Armagedon stilu (Bay je kosmopolita!), nešto što bi moglo biti kratka vizija robotskog Raja (!?); a naravno tu su i beskrajne kombinacije kao npr. robotski testisi koji uništavaju piramidu u Egiptu po kojoj se vere John Turturro. Dakle, zabava za celu porodicu!

I sve to. Dva i po. Sata. Zaista je teško dočarati svu imbecilnost ovog filma.

Tu su i dva robota blizanca koji se sve vreme ćuškaju i guraju dok pričaju u najgoroj parodiji na geto sleng, tako da će biti bar malo neprijatno svakom razumnom ljudskom biću, bez obzira na boju kože. Dotični roboti formiraju sladoledžijski kombi na kome piše: „Suck my popsicle“, imaju zlatne zube i ozbiljne problema sa čitanjem. Politički nekorektan humor je sjajna stvar ukoliko je valjano osmišljen i kada je postavljen u odgovarajući konstekst, dok ovako samodovoljan deluje naprosto jadno.

Ovo nije film kod koga se „isključi mozak i uživa“. Lako je isključiti mozak, ali uživati je malko teže ukoliko imate kakve-takve kriterijume, bar zrnce dobrog ukusa i mrvicu zdravog razuma. Ne, nisam očekivao Šekspira, mada bi i četvorosatna verzija Hamleta bila uzbudljivije iskustvo od posmatranja hrpa zgužvanog metala (robota) kako se tuku, dok pikseli lete na sve strane. Tu i tamo, poneki fragment te papazjanije je gledljiv, makar na par sekundi. Drugačije rečeno, davljenik se i za slamku hvata.

Međutim, ono najvažnije...

Ovo nije film za decu. Ukoliko ste odgovoran roditelj koji ne bi ostavio dete sa sredovečnim bejbisiterom u kišnom mantilu koji zaudara na alkohol dok mu iz džepova ispadaju slatkiši, nemojte ga voditi da gleda loš akcioni film tj. reklamu za igračku koju ćete mu možda kupiti. Svaki petogodišnjak će ionako izmaštati uzbudljiviju priču od onoga što Bay (čika sa bajatim slatkišima) ima da ponudi.



Komentari

  • Gravatar for nikola
    nikola (gost) | 23.07.2009. 17.49.21
    sf... bjak!
  • Gravatar for Pop
    Pop (gost) | 23.07.2009. 17.59.19
    Ok, film je over the top.. Nasuprot kriticaru, mislim da prvi deo nije bio toliko strasan, na trenutke cak i zabavan, no M.B. je valjda skontao sta mu je uspelo u prvom, pa je pokusao da to ponovi i umnozi u drugom delu, sto mu bas i nije poslo za rukom. Pixeli ne lete po ekranu. I da, Michael Bay je jedan od najgorih reditelja danasnjice... Mozda je samo Uwe Boll gori, mada on ima neku camp vrednost..
  • Gravatar for shone
    shone (gost) | 24.07.2009. 18.58.23
    I da ne zaboravimo: prvi singl sa soundtrack-a je uradio Linkin Park
  • Gravatar for Zarko
    Zarko (gost) | 29.07.2009. 16.46.05
    Ejh, sad, jedan od najgorih reditelja na svetu...Pope, nemash nishta dechachko u sebi...
  • Gravatar for dr.
    dr. (gost) | 02.09.2009. 17.14.20
    Michael Bay potvrdio se koliko je bezvezan. Svaka cast na recenziji, film je odvratan i prepun je beskoristnih likova. pa onda ono bljutavo politicki korektno, leprsanje americe i britanske zastave rame u rame u onoj bazi, bljak, bljak, onda ovi marinci ili sta su vec koji ceo film unezvereno jurcaju kao muve bez glave, i pritom pucaju a ne znaju ni zasto. onda, mozda bi neko mogao da mu obajsni o postojanju vremenskih zona, da skratim pricu film je O.D.V.R.A.T.N.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi