Popboks - JARVIS COCKER - Further Complications [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.07.2009. 12:24 · 6

JARVIS COCKER

Further Complications

(Rough Trade)

Na drugom solo albumu bivšeg lidera Pulpa zaduvao je novi vetar. Njegovo ime je - Steve Albini

Branislav Predojević

Ocena:
8


8/10
 

Tamo negde sredinom 90-ih - kad je top listama vladao brit-pop, a lider Pulpa Jarvis Cocker megahitom Common People pozivao ljude da se pokrenu - čak je i u najluđim kombinacijama teško bilo poverovati da će on jednog dana snimiti album sa manijakalnim noise revolverašom Steveom Albiniem. Ipak, i to čudo se desilo, a da iznenađenje bude veće, reč je o jednom od najboljih albuma ovogodišnje veteranske produkcije.

JARVIS COCKERSlučajni susret u Čikagu, nakon Jarvisovog nastupa na Pitchfork festivalu, pretvorio se u saradnju koja je nakon kratkog i munjevitog snimanja (Albini je to!) u Albinijevom studiju Electrical Audio rezultirala ovim albumom.

Spoj opsesivne Jarvisove poetike seciranja sebe i srednjeklasnog okruženja, te bizarnog vokalnog pristupa (uglavnom je reč o urlanju, dahtanju, pričanju...) sa Albinijevim tretmanom muzike kao izvora uznemirujuće buke, funkcioniše na ivici perfekcije.

A da se Albini nije zaustavio na zadatku producenta (on ionako stalno tvrdi da je tek snimatelj) jasno je već nakon prve pesme Further Complications. Metalizovan zvuk ritam sekcije sa mnogobrojnim promenama ritma, oštri gitariski rifovi, bizarni zvuci starinskih sintisajzera, saksofoni... upotrebljeni su kao ekspresivna pulsirajuća podloga za Jarvisove perverzne opservacije o problemima 40-godišnje Made in England pop zvezde.

Ubitačni singl Angela vozi na razornom gitarističkom rifu i hand-claps ritmovima, koje bi bez problema mogli potpisati i Pixiesi... Sporovozeće balade I Never Said I Was Deep (nazvana po epitafu koji bi Jarvis želeo da ima na grobu) i Leftovers (posvećena razvodu), zalaze u teritoriju jednog Van Morrisona: beli soul i rytham&blues za stepen više pojačani raskošnom Jarvisovom interpretacijom na granici burleske.

Ima tu surf komada poput Homewrecker, punkerskih razbijačina Fuckingsong i Caucasian Blues („pokušaj da razumem bol čovjeka čija je 'honda goldwing' ostala bez goriva“, kaže JC), sedmominutnih psihodeličnih meditacija Slush („pretpostavljam da će lavina biti konačna posledica globalnog zagravanja“) i You’re In My Eyes (Discosong) i još mnogo muzike, koja se ne očekuje od starog Jarvisa...

Starog Jarvisa očigledno boli uvo za prošlošću... Ovo je Jarvis Cocker 2009, (nekadašnja) ekscentrična pop zvezda, 46-godišnak spreman na nove izazove, i dalje posednik britkog humora, jakog cinizma i zdrave ironije, čovek koji još štošta ima da kaže.

A komplikacije u tim godinama su očekivana stvar...

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for baš pogođena recenzija...
    baš pogođena recenzija... (gost) | 29.07.2009. 11.54.35
    ...jedino što bi trebalo dodati da su zvučni uticaji Bowie-Lou Reed-Stonesi. Kandidat za ploču godine.
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 29.07.2009. 16.29.27
    Nisam znao nista oko ovog albuma!!! Sramota se mesa sa radoscu i iscekivanjem... :D Jarvis=England
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 29.07.2009. 17.43.00
    wow stiv albini wow...wow ps wow
  • Gravatar for pozeraj.
    pozeraj. (gost) | 29.07.2009. 23.40.27
    los pozeraj.
  • Gravatar for Brett
    Brett (gost) | 30.07.2009. 09.34.48
    Loš Džarvis i još lošiji (tačnije sve gori!!!) Albini... jbt, kako je znao šta da radi sa Auteurs-ima, a sa Džarvisom izgleda kao da su se obojica žešće smarali?! Mada i to govori više u prilog da je Luke Haines bar 10 puta bolji lik od Džarvisa ...Aseksualna svirka skroz!!! p.s. Ploča godine?!!?!... Više turn-off godine!
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 07.08.2009. 15.30.14
    Odlican Javis i ne puno bitan Albini. Krajnje sexy svirka. Inteligentni i duhoviti tekstovi. Opusteno i spontano.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.