Popboks - PARASOMNIA – William Malone - In Dreams [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.08.2009. 15:40 · 3

PARASOMNIA – William Malone

In Dreams

Unikatan i bajkovit, Parasomnia je odmor od niza samodovoljnih modernih horora. Iako reditelj ne poseže otvoreno za omažima, po duhu je blizak horor filmu 80-ih, a posebno Dariu Argentu iz najboljih dana

Miloš Cvetković

Ocena:
8


8/10

 

Naslov originala: Parasomnia
Scenario: William Malone
Uloge: Dylan Purcell, Cherylin Wilson, Patrick Kilpatrick, Jeffrey Combs, Dov Tiefenbach, Timothy Bottoms, Jeff Doucette
Žanr: horor
Trajanje: 103 min.
Proizvodnja: SAD, 2008

William Malone se već kroz rimejk Kuće na ukletom brdu i FearDotCom dokazao kao vizuelni poeta originalnih ideja, pa makar ta inovativnost bila sputana rutinskim ili, u potonjem slučaju, katastrofalnim scenarijem. Ovoga puta Malone je snimio autorski, ali ujedno i žanrovski film - sam je napisao scenario, finansirao snimanje i tako oslobođen studijskih okova, uneo dašak svežine u savremeni američki horor.

Iako se oslanja na više filmskih, literarnih, pa i likovnih uzora, u pitanju je ostvarenje unikatnog vizuelnog stila. Parasomnia je u osnovi mračna bajka, neobična ljubavna priča koja se udobno smestila u elastične okvire žanra.

Međutim, u pitanju je priča koja ujedno može odbiti one koji imaju potrebu za stalnim objašnjenjima i logičko-posledičnim sledom događaja, zato što pre svega crpi inspiraciju i smisao iz onog iracionalnog i u podrumima podsvesti zaključanog.

Zaplet je morbidna varijacija na Uspavanu lepoticu: Danny se zaljubljuje na prvi pogled u Lauru koja usled bolesti većinu svog života provodi usnula. Međutim, Laura ne živi u bezbrižnom svetu snova već u zemlji košmara, dočaranoj slikama Zdzislawa Beksinskog koje su oživljene kompjuterskim efektima. Gospodar Laurinih košmara je, pak, treći krak ovog bizarnog ljubavnog trougla – ubica i hipnotizer Byron Volpe koji Lauru vidi kao svoju srodnu dušu.

Malone vodi priču neutabanim stazama i mračnim sporednim uličicama koje zaobilaze većinu žanrovskih klišea. Odnos dvoje glavnih junaka pleni spontanošću, a dijalozi su prirodni i prožeti humorom. Neke neodoljivo uvrnute i duhovite scene između Dannya i Laure, koja poput neiskusnog deteta reaguje na njoj strani spoljni svet, u tren oka se smenjuju sa oniričkim prizorima na granici sna i jave i brutalnim ubistvima.

 

Vizuelno zanimljiva, ali ne do te mere ubedljiva završnica, deluje poput kakve moderne verzije Grand Guignola za generaciju odraslu na estetici muzičkih spotova. Iako pre svega predstavlja preteću pojavu iz senke – nalik na kombinaciju Hannibala Lectera i Freddyja Kruegera – ubica na kraju postaje bitan i kao lik, samo da bi shvatili da on i nije baš toliko bitan.

Malone, stoga, možda ne uspeva da lucidno odsanja film do kraja, ali na idejnom nivou je priča briljantno zaokružena u poslednjoj sceni koja će gotovo sigurno da izmami zadovoljni osmeh.



Komentari

  • Gravatar for M
    M (gost) | 08.08.2009. 23.14.11
    Interesantan bajkoviti horor koji ozivljava duh osamdesetih, ali previsoka ocena.
  • Gravatar for @M
    @M (gost) | 09.08.2009. 18.42.39
    nemoj da te iznenadjuje, to je stav koji beogradski kriticar ima prema duhu osamdesetih.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 09.09.2009. 02.03.16
    sad vidjeh ovo film je fantastican
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi