Popboks - FESTIVAL FILMA I VINA, GROSSMANN '09 - Dani krvi i vina [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.08.2009. 13:46

FESTIVAL FILMA I VINA, GROSSMANN '09

Dani krvi i vina

Bizaran spoj vrhunskih vina i "pulp" filmova savršeno je funkcionisao tokom pet dana festivala u Ljutomeru

Dejan Ognjanović

Mesto: Ljutomer, Slovenija
Vreme: 10-15. avgust 2009.

Isprva festival regionalnog karaktera i skromnijeg programa, Grossmann je za par godina (počev od 2007.) izrastao u međunarodnu manifestaciju žeđi za nesvakidašnjim filmskim izvorima.
U pohode slovenačkom gradiću Ljutomeru gde se Grossmann održava, dolazili su renomirani autori poput Lloyda Kaufmana, kralja neukusa i jeftinih filmskih zadovoljstava iz Troma-radionice a vrhunac dosadašnje hronike festivala bio je prošlogodišnji dolazak žive legende, Rogera Cormana.

Ove godine je glavna zvezda festivala bio Ruggero Deodato, reditelj kultnog italijanskog ostvarenja neprevaziđene žestine - Cannibal Holocaust. Iako je napunio 70 godina, Deodato pleni vitalnošću koja krasi i njegove klasične naslove (The Last Cannibal World, The House at the Edge of the Park...). U ekskluzivnom intervjuu koji je Deodatu dao potpisniku ovih redova za slovenački list Delo, najavio je čak dva nova filma, od kojih jedan spada u projekat pod radnim naslovom Italian Masters of Horror.

Na Grossmannu se ove godine našao i nemački pank-art-splatter majstor Jorg Buttgereit, tvorac ode nekrofiliji – Nekromantik (deo 1 i 2), samoubistvu (Der Todesking) i serijskom ubici (Schramm). Naživo srdačan i sklon šegačenju, ovaj samosvesni mladi umetnik pružio je u iscrpnim razgovorima pred publikom dobar okvir za međunarodnu premijeru svog najnovijeg naslova - Captain Berlin Versus Hitler. Reč je, zapravo, o dinamično montiranom i vizuelnim efektima garniranom snimku Buttgereitove kemp pozorišne predstave.

U skromnom takmičarskom programu, prikazano je svega pet horora: usporena ali atmosferična finska Sauna, norveški Dead Snow o naci-zombijima, morbidna teen sex horor komedija Deadgirl, domaći Zone of the Dead, te engleski horor-triler Eden Lake koji je zasluženo i dobio nagradu Hudi Maček za najbolji film.

U ponudi pratećih programa, izdvojili su se Digital Mayhem sa opskurnim naslovima prikazanim preko video-bima (pakistanski zombi slešer Hell's Ground, duhovita norveška parodija Kill Buljo...) i selekcija bizarnih filmova distributera Mondo Macabro (neodoljivo satanistička meksička Alucarda, začudan filipinski For Your Height Only o patuljku-specijalnom agentu, i turski Tarkan Versus Vikings).

Posebno blesav deo programa bio je maraton Torture Garden od šest indonežanskih, turskih i meksičkih filmova za koji je ulaz bio besplatan, ali se izlaženje na kraju maratona naplaćivalo!

I ove godine, srpska delegacija je uzela živo učešće u festivalskom vrtlogi. Pored neizbežnog  nastupa autora TV emisije Šok koridor, Aleksandra Radivojevića i Nenada Bekvalca, timovi pod vođstvom Mikija Lakobrije i Sendija Kumalakante maskirali su preko sto zombi-dobrovoljaca koji su se potom teturali pustim ulicama gradića u veseloj (ali ne gej) zombi paradi. Predstavljene su najnovije srpske knjige iz oblasti horora i autsajderskog filma, održani javni intervjui i performansi, a Slobodan Šijan, inače dobitnik nagrade Hudi Maček pretprošle godine, je na videlo izneo svoje rane kratke filmove i fanzin Filmski letak. Kumalakanta je prikazao fotografije svojih šminkerskih umeća primenjenih na okrvavljenim foto-modelima.

Posebna draž Grossmann festivala je odsustvo crvenih tepiha, glamura i gužve: ovo je festival koji prave fanovi za fanove, nešto kao beogradski Beokon, samo sa sposobnošću i budžetom da dovede atraktivne strane goste. Neposredni organizatori, direktan kontakt i druženje sa gostima, neprestane degustacije vina i program retkih, uvrnutih filmova čine Grossmann festival intrigantnim iskustvom za svakog avanturistički nastrojenog filmofila.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji