Popboks - OBSERVE AND REPORT – Jody Hill - Travis Bickle iz tržnog centra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.08.2009. 12:45 · 6

OBSERVE AND REPORT – Jody Hill

Travis Bickle iz tržnog centra

U stvarnom životu većina luzera i nije baš previše simpatična. Jody Hill se kroz ovaj film nasmejao, i to pomalo gorko, toj životnoj istini

Miloš Cvetković

Ocena:
8


8/10

Naslov originala: Observe and Report
Scenario: Jody Hill
Uloge: Seth Rogen, Ray Liotta, Anna Faris, Michael Peña, Celia Weston, Collette Wolfe, Dan Bakkedahl
Žanr: komedija
Trajanje: 86 min.
Proizvodnja: SAD, 2009

Jody Hill (The Foot Fist Way) je opisao svoj film kao svojevrsnu komičnu verziju Taksiste. Priču o luzeru koji radi kao šef obezbeđenja u tržnom centru i mašta da postane pravi policajac, Hill koristi kao polazište za subverzivnu komediju koja će neke oduševiti dok će drugi biti smoreni, iznervirani, a možda i zgađeni. Ništa lepše od komedije o autsajderu koja ima potencijal da tako oštro podeli publiku.

Na prvi pogled, sve je već i suviše poznato: zaplet o gubitniku koji pokušava da ostvari svoje snove je ozbiljni deja vu, a Seth Rogen se ispraksirao u ulogama simpatičnih luzera kod Apatowa. Međutim, u pitanju je dobro promišljena diverzija, koju Hill garnira sa dovoljno vulgarnog humora.

Za razliku od holivudske formule, nema propovedničkog hepienda u kome gubitnik nauči životnu lekciju. Jok. Ronnie (Rogen) je sociopata koji će sopstveno luzerstvo da doživi kao ličnu pobedu. Bar do sledeće krize. I upravo zbog toga je kraj u Observe and Report srećan koliko i onaj u Taksisti, samo uz nešto manje prolivene krvi.

Ronnie je poput narcisoidnog ali i vrlo naivnog deteta, kada su u pitanju odnosi s drugim ljudima. Bilo da je reč o njegovom navodno najboljem prijatelju i kolegi Dennisu (Michael Pena), detektivu Harrisonu (Ray Liota) ili pak o izblajhanoj fufici Brandi (standardno odlična Anna Faris) koju Ronnie idealizuje preko svake mere, iako se njihov odnos svodi na pijani-seks-za-jednu-noć. Čak i izgledna romansa sa simpatičnom Nell (Collette Wolfe) deluje tragikomično usled Ronniejevog neshvatanja šta se od njega očekuje u takvoj situaciji.

Međutim, uz sav bogat dramski podtekst, Observe and Report je u svojoj suštini ipak jedna poprilično zabavna komedija. Po površini mora gegova pluta dosta politički nekorektnog humora, sočnog poigravanja psovkama, realističkih scena nasilja koje dobijaju komični obrt i vice versa, ali i neprijatnih situacija iz kojih se neočekivano rađa humor, kao što je sada već ozloglašena scena zbog koje su neki histerično optužili Hilla da promoviše date rape.

Vrhunac filma je potera za egzibicionistom kroz tržni centar uz Where Is My Mind. Treba se usuditi, pa nakon Borilačkog kluba ponovo upotrebiti tu pesmu u potencijalno ikoničkoj sceni. Doduše, kod Finchera uz pesmu ide tek jedan frejm penisa, dok se kod Hilla klati puna dva minuta u ritmu muzike. Ali možemo to da posmatramo na ovaj način – par minuta golotinje nakon skoro sat i po ogoljenosti duha je sasvim smislena i efektna završnica.



Komentari

  • Gravatar for dimsel
    dimsel (gost) | 24.08.2009. 15.59.30
    Bravo! Odlična dijagnoza!
  • Gravatar for voivodBG
    voivodBG (gost) | 24.08.2009. 17.15.12
    Najbolja ne-pandurska crna komedija ove godine, koja prati dozivljaje Ronnie Bernhardt-a (Seth Rogen) sefa obezbedjenja (aka mall cop) u Forest Ridge trznom centru, u kome vodi svoj "tim" (meksikanca koji mu je najbolji ortak, i dva "skoro" identicna burazera kineza) i gleda da sve bude u najboljem redu. Avaj, Ronnie bi da se dokaze i eto pristize mu to u obliku matorog perverznjaka koji terorise zenske musterije po parkingu sa svojim razgolicenim telom. Ronnie u tome vidi svoj veliki slucaj, da ucini veliko dobro celom svetu i da mu to niko nece preoteti, kada ono tresla se gora rodio se mis, nastupa detektiv Harisson (Ray Liotta) koji pokusava da taj slucaj sto pre zavrsi, dok ga Ronnie ometa. Otprilike tako ide fabula, na vama je da odgledate film i uzivate, sve ce to zavisiti od vaseg raspolozenja i kolicine crnog humora. (ima ga dosta) Zanimljivo mi je kako su scenaristi nemoralno iskoristili gomiletinu psovki da bi napravili Ronni-ev tekst, uklopljeno sa Rogen-ovom glumom, to mi se cini opravdanim. (videcete u kakvom je psihickom stanju njegov lik) Liotta je isti kao i u svakom drugom mu filmu, prvobitno miran i priseban sve dok se u jednom trenutku zajapuri kao bulka, da bi ubrzo potom eksplodirao od nakupljenog besa. (i verovatno zbog istog izgubio erekciju) Humor je barem po mojim standarima okej, mada ima momenata kada film prestane da bude smesan i izbaci neku totalno suludu scenu ili repliku da vas natera da razmislite, a da li se treba bas zajebavati sa ovim? Ili da li je ovo smesno i kako bi mogao/la ovo da upotrebim za ne daj boze neku 'akciju'. Hm... Primeticete nekoliko cameo uloga glumaca koji su vec glumili sa Rogen-om u nekim filmovima, to ce vam mozda dodati tog kul smeka, ako ste mu ispratili svu filmografiju do sada. (najvise ciljam na Judd Apatow filmice) Muzika je miks country, starog roka, punkeraja bas su pogodili atmosfere filma sa nekim od izvodjaca i njihovih im pesama. (Dwarves, nepravedno zapostavljen bend, The Yardbirds, City Wolf obradise od Pixies Where Is My Mind?, i to bas muski, skoro da zvuci dobro kao i oridjinal) Zacudilo me je trajanje filma, navikao sam da ove nove komedije traju po 2 cuke, a ova se tek vuce oko 80 minuta... "Let me ask you something - how much did they get paid to storm Normandy, how much did King Arthur get paid to kill Merlin, how much did they get paid to invent Television? Nothing. They did it because they knew it was right." Ronnie-jev odgovor na zaljenje mladjahnog kolege da mu se cini da ih ne placaju dovoljno za teze akcije.
  • Gravatar for super
    super (gost) | 25.08.2009. 08.18.39
    OTKRIJ MI U DRUGOM PASUSU DA NEMA HEPI ENDA!!!!
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 25.08.2009. 09.25.07
    "OTKRIJ MI U DRUGOM PASUSU DA NEMA HEPI ENDA!!!!" Hm, a ko kaže da nema? ;) "nema propovedničkog hepienda..." akcenat je na drugoj reči, a za to čega tačno na kraju ima - pogledajte sami. mada poslednji pasus jeste malecni spojler ;)
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 31.08.2009. 20.56.11
    ovo je negledljivo.
  • Gravatar for Nizina
    Nizina (gost) | 15.09.2009. 15.01.25
    Neinventivno, dosadno, a crni humor je ono sto je u filmu In the Loop, ovde u ovom filmu je crna rupa od humora.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi