Popboks - IN THE LOOP – Armando Iannucci - Vrzino kolo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.08.2009. 10:29 · 6

IN THE LOOP – Armando Iannucci

Vrzino kolo

„U tvom delokrugu? Šta ti misliš, gde se nalaziš, u  nekoj jebenoj kostimiranoj drami? Ovo je odeljenje vlade, ne neki jebeni roman Džejn jebene Ostin!“ kaže Malcolm Tucker, jedan od glavnih likova filma. Ovo definitivno nije nikakva kostimirana drama

Sofija Vuković

Ocena:
9


9/10

Naslov originala: In the Loop
Scenario: Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche, Ian Martin
Uloge: Tom Hollander, Peter Capaldi, Chris Addison, Gina McKee, Steve Coogan, David Rasche, Mimi Kennedy, James Gandolfini
Žanr: Komedija
Trajanje: 109 minuta
Produkcija: Velika Britanija, 2009.

Pošto nam je već dao svoje, glamura lišeno, viđenje britanske vlade kroz genijalnu seriju The Thick of It (2005.), Armando Ianucci ovoga puta baca mrežu svoje otrovne političke satire i preko Atlantika. Kao i u pomenutoj seriji, i ovde je cilj da se svetska politika do koske razgoliti i izvrgne ruglu, samo što ovoga puta meta nisu samo lokalni akteri, već i njihove američke kolege, čije brljotine, na žalost, utiču na živote svih nas.

Kada dobronamerni, ali tragično nepromišljeni britanski ministar za međunarodni razvoj (Kako divno neodređeno zvuči!) – Simon Foster (standardno odlični Tom Hollander) na radiju pomene kako je rat između neimenovane bliskoistočne zemlje i SAD-a  „nepredvidiv“ dolazi u centar neželjene medijske pažnje i, hteo-ne hteo postaje zamorče američko-britanske vojne logistike.

Ministar i njegov nesrećni pomoćnik Toby (Addison) se, u pokušajima da izvuku nešto dobro iz cele situacije, upliću u igre moćnika kao pilići u kučinu, pritom zanemarujući tekuće probleme ministarstva, što će im na kraju doći glave.

Moćnike nećemo videti. Ianucci svesno premešta odgovornost u ruke činovnika, prikazjući ih kao beskrupulozne igrače velike partije „Rizika“. Kolovođa cele spletke je direktor komunikacija britanske vlade, Malcolm Tucker (Capaldi) – bezobzirni manipulator oštrog jezika, čija je jedina briga da vlada i premijer lepo izgledaju u medijima. Ništa mu ne promiče i niko nije zaštićen od lavina njegovih sočnih psovki. Kako je on sušta suprotnost Fosteru, veliki deo komike proističe iz njihove međusobne dinamike.

Scenario je toliko duhovit da ćete dok se siti ismejete jednoj opaski propustiti još pet isto tako dobrih. Sjajna glumačka podela prevashodno deluje kao ansambl sa pojedinim genijalnim minijaturama, počav od Stevea Coogana kao priprostog nezadovoljnog građanina, do Jamesa Gandolfinija (alias Tonyja Sopranoa) u ulozi zadriglog generala foteljaša iz Pentagona (obratite pažnju na scenu sa digitronom).

Ianuccijev kvazidokumentarni stil daje utisak autentičnosti, ali otežava praćenje. Za ljubitelje kvalitetne britanske političke satire In the Loop je film koji se gleda više puta i, pomalo neočekivano prvi zaista sjajan film koji je proizašao iz ere rata protiv terorizma.



Komentari

  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 27.08.2009. 01.23.49
    film godine, a nigde komentara. ako vam je bruno sinonim za dobru komediju, onda ništa :)
  • Gravatar for Ibar  voda
    Ibar voda (gost) | 27.08.2009. 18.49.30
    Veoma detaljno prepričavanje radnje, iz pasusa u pasus. Nema vajde ni gledati ga sada.
  • Gravatar for Bruno
    Bruno (gost) | 27.08.2009. 20.17.17
    Divno prepričano.
  • Gravatar for tuljan
    tuljan (gost) | 28.08.2009. 08.27.22
    odlican film.
  • Gravatar for Ankle cuffs
    Ankle cuffs (gost) | 28.08.2009. 14.17.55
    Sjajan film, nije preprican, ima vajde gledati ga
  • Gravatar for b
    b (gost) | 29.08.2009. 19.21.35
    odličan!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi