Popboks - GOSSIP - Music for Men [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.08.2009. 13:30 · 9

GOSSIP

Music for Men

(Columbia)

Trio iz Olimpije u državi Vašington ponovo juriša na plesne podijume. A ko još sluša reči u dancefloor fillerima?

Milan Vukelić

Ocena:
7


7/10
 

Znate li za ono u septembru? Ne, ne mislim ni na početak školske godine, ni na „vrelu sindikalnu jesen“, a ni na nastup Echo & the Bunnymena na Jelenu. O predstojećoj beogradskoj gej paradi već je na drugim mestima rečeno dovoljno (a poneki gradonačelnik je rekao i previše), ali ključno pitanje ove manifestacije i dalje je otvoreno: Šta će biti njen najveći hit?

GOSSIPNovi album grupe Gossip (sada su bez onog „the“), Music for Men nudi 12 kandidata. Njihov zapaljiv spoj soula i punka na novoj ploči dobija disco glazuru, a producent Rick Rubin svaki segment muzike čini još mišićavijim nego ranije, i to bez pomoći steroida.

Pravo je osveženje videti bend rasterećen svega onog što bilo ko od njih očekuje (uključujući i njih same), i koji se veselo predaje muzici, puštajući da ih vozi kud god ona hoće. „If there’s a risk, I’ll take it/And if there’s a chance I’ll take it“, urla u pesmi 8th Wonder pevačica Beth Ditto, najopasnija pop lezbejka ovog trenutka, kao da je to poslednja stvar koju će uraditi u životu i kao da to zaista misli.

„Kao“ da to zaista misli? Hm, da... Sve je to tačno: Album puca od energije, produkcija je besprekorna, Beth zrači harizmom o kojoj ostale prinove u svetu ženskih pop zvezda mogu samo da sanjaju, ali na kraju uvek na površinu ispliva problem ambicije.

Ovde su najveći problem tekstovi Beth Ditto, koji često ne uspevaju da dobace predaleko, iako na kraju albuma imate utisak da se od vas očekivalo da se smrznete od jačine poruke. Budući da teško da postoji stvar gluplja i besmislenija od disca s porukom (ili bilo čega s porukom, kad smo već kod toga), do smrzavanja naprosto ne dolazi.

Mislim, svaka čast discu na doprinosu emancipacijama svake vrste, ali nešto ne verujem da su one brke u kožnjacima iz Stonewall Inna đuskali uz YMCA sve razmišljajući o tome šta ta skraćenica dođavola uopšte znači.

Ako se ima u vidu činjenica da gotovo svaka druga pesma na albumu već u naslovu ima reč „love“ (ni Four Letter Word nije izuzetak), onda se album pretvara u minsko polje. Jer, nije svako Bob Dylan.

Ali, Beth je velika devojka i naučila je kako se izbegavaju mine, tako da album ipak uspeva da se održi do kraja, i to pre svega zahvaljujući muzičkoj potkovanosti (spisak manje ili više direktnih posveta impresivan je: Velvet Underground, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Michael Jackson...), kao i već povelikom iskustvu na trnovitom putu od opskurnog punk benda do MTV zvezda.

Iako na novom albumu nema ’hita (M. Vukašinović) kalibra Standing in the Way of Control, album Music for Men u nekim trenucima zvuči kao istinski veličanstvena ploča, s nekoliko pesama za kojima su jecale miksete mnogog kluba.

Najbolji trenutak je Men in Love, za koju ne morate da pročitate intervju u NME-ju da biste shvatili da se bavi gej ljubavlju (za razliku od već spomenute Standing in the Way of Control, za koju zaista ne bih imao pojma da je o tome da mi nije rečeno). Kako odoleti stihovima „Na na na na/Men in love/Na na na na/With each other“?

Eto izazovnog pitanja i za žestoke momke koji će se onog septembra naći s druge strane policijskog kordona. Čuli smo kako 357 obrađuju Kylie. ’Ajd da ih vidimo kako će izaći na kraj s Beth. 

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Đoda
    Đoda (gost) | 29.08.2009. 13.14.23
    Moram priznati da me slabo potresa gej parada. Live and let live. Sa druge strane, odveć sam radoznao kako bi Gossip obradili naslovnu temu iz serije ''Selo gori, a baba se češlja'', pošto su taj zadatak 357 odradili dosta loše.
  • Gravatar for m.sawyer
    m.sawyer (gost) | 29.08.2009. 14.03.45
    Do prekjuce nisam ni znao kada je gej "parada", a zaista nije ni bitno. Album je energican, pun sjajnih rifova i zvukova koji pokrecu. Na svu srecu sam presao preko stila Beth Ditto i zalim one koji to ne mogu da urade i vide kakvih je glasovnih sposobnosti.
  • Gravatar for Superbiseksualac
    Superbiseksualac (gost) | 29.08.2009. 14.21.53
    ma nju će Hari Poter nataket
  • Gravatar for Album lichi
    Album lichi (gost) | 29.08.2009. 15.50.17
    na kompilaciju boljih momenata nekog osrednjeg nu new wave benda tipa Radio 4. Samo shto Beth shijje i Lisu Kekaulu.
  • Gravatar for weljko
    weljko (gost) | 29.08.2009. 16.05.33
    dobar album
  • Gravatar for Đoda
    Đoda (gost) | 29.08.2009. 18.58.08
    ''Samo shto Beth shijje i Lisu Kekaulu.'' - Ne hulimo.
  • Gravatar for Jaa
    Jaa (gost) | 30.08.2009. 11.10.16
    Kakve veze ima aktuelno batinanje u najavi i ovaj album napravljen negde u USA? Cudno i pogresno povezivanje. A inace je los album. Preslusao jednom i necu vise.
  • Gravatar for Barker
    Barker (gost) | 31.08.2009. 02.06.51
    njihiva muzika dosadi jos i pre nego stigne da ti se dopadne :)
  • Gravatar for el paso
    el paso (gost) | 02.09.2009. 13.28.14
    prosecan album i promasena recenzija uz nategnute homo konstrukcije, u sustini nebitne za muziku, koja nije na nivou prethodnih albuma osim par odlicnih pesama poput 2012 ili 8th Wonder, steta sto su takve u manjini. Slazem se sa đodom-ne hulimo
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.