Popboks - JULIAN PLENTI - Julian Plenti is... Skyscraper [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.09.2009. 12:10 · 4

JULIAN PLENTI

Julian Plenti is... Skyscraper

(Matador)

I pored uvođenja alter-ega, lider Interpola na solo debiju ne pokazuje znake krize identiteta

Jelena Maksimović

Ocena:
6


6/10
 

Zvuči kao nepisano pravilo, ali ako razmislite logično, složićete se – ako član benda kreće putem solo karijere, pretpostavka je da hoće njime da izrazi stranu koja do sada nije bila poznata. Da ostvari ambicije koje se ne uklapaju u poetiku matičnog benda.

JULIAN PLENTIPre par godina sam negde pročitala kako je Paul Banks puštao hip hop u jednom njujorškom klubu, pa se inicijalna zabrinutost odnosila na mogućnost da se iza pseudonima krije nekakav ghetto fabulous “manuću se post-pank gitara, bacaću rime u Armani tamnom odelu” koncept. 

Ipak, P.Banks/J.Plenti nije toliko nepredvidiv. Na prvo slušanje, većina pesama na Skyscraperu se mogla naći i na regularnom albumu Interpola. Svi stubovi nosioci su tu – dominantne gitare, enigmatični stihovi u formi poziva/oda raznim lepim ženama, snobovska mrzovolja uzdignuta u životni stav i Njujork kao obavezni lajtmotiv. Ko čuje prvi singl Games for Days, neće se dvoumiti da u tom trenutku sluša Interpol.

Zato je i besmisleno pisati o Plentiju, kad pričamo o Banksu.

Treba ipak spomenuti Banksov trud da proširi spektar muzičkih interesovanja. Iako je njegov matični bend na svom poslednjem albumu Our Love to Admire već krenuo da obogaćuje tradicionalnu “dve gitare, bas i bubanj” postavu, klavirom i pristustvom gudačkih instrumenata, Banks ide jedan korak dalje. Tu je truba (Unwind), usporena, repetativna klavirska deonica, citat iz serije The Wire, i stih “come have at us, we are strong” je osnova Madrid Song, dok je H zanimljivo kamerno parče, ispresecano semplovima na (pretpostavimo) nekom azijskom jeziku.

Takođe, Banks/Plenti je spustio loptu, tempo gotovo čitavog albuma je smiren i ujednačen. Banksovo pevanje u takvoj postavci ima anestezirajuće dejstvo (u nežnoj On the Esplanade ili No Chance Survival), kao da je album napravljen da se sluša za vreme mamurluka. “Ovoj zabavi kao da je došao kraj” je prevlađujući ton ove ploče. Ali ako je neko očekivao nešto sadržajnije od tog utiska, biće pomalo razočaran.

Banks je često optuživan da kroji poetske slike koje zvuče misteriozno i seksi, ali suštinski ništa ne znače. Nigde to više nije istina nego na albumu Julian Plenti is … Skyscraper. Vizuelni ekvivalent ovog čitavog projekta nije film, već savršeni modni editorijal – kombinacija dovoljno izdizajniranog, pomalo nehajnog, super modernog i večno prisutnog retro elementa.

Paul Banks/Julian Plenti je postao dečko sa postera indy rock scene, snimivši album kao što je Skyscraper -  neosporno lep, ali bez dubine.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for ?
    ? (gost) | 01.09.2009. 15.28.58
    Gde je citat iz serije The Wire?
  • Gravatar for digitronen
    digitronen (gost) | 01.09.2009. 21.05.56
    foliranje, par excellance. i. curtis je morao da se rokne jos pre prvog albuma. tuga!
  • Gravatar for Jelena...
    Jelena... (gost) | 01.09.2009. 23.29.22
    ...pises bolje nego ikad. Samo napred!!!
  • Gravatar for Sjajan prikaz...
    Sjajan prikaz... (gost) | 02.09.2009. 17.01.21
    ...kao i uvek od Jelene M.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.