Popboks - KRISTINA ĐUKOVIĆ - I tamo i ovde aždaha [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Kolumna · 23.09.2009. 12:00 · 18

KRISTINA ĐUKOVIĆ

I tamo i ovde aždaha

Ako nije ubedljiv argument starih pesnika koji kažu kako treba biti svoj, onda se čak ne isplati ni ne biti svoj, osim što se podrazumeva. Jer uvek će neka aždaha da te lapi

Kristina Đuković

Zatekla me vest da je promenjena odluka žirija po kojoj je Tamo i ovde, koji je trebalo da bude srpski predstavnik na dodeli Oskara vraćen, jer je našem žiriju javljeno odande da odavde ne mogu da šalju srpskog kandidata u kom se govori na engleskom. Rekao bi neko: ko radi, taj i greši, ali ova situacija je tipičan primer trenutne situacije u domaćem filmu.

Jer, posebno je ironično to što se baš pošiljka sa ovim filmom vratila nazad. Ako se uzme u obzir da je Tamo i ovde priča o srpskom emigrantu koji odlazi u Njujork i odande za Beograd šalje Amerikanca koji treba da mu pomogne da u Ameriku dovede verenicu koja tavori u Beogradu, težeći da pošto poto poveže to „tamo“ sa ovim „ovde“ na zajedničkoj mapi razmene izgubljenih duša, čini se da film preispituje jedan transfer dok propada na drugom, te da je nemoguće biti, kolko god to tvrdili konsalting doktori, i globalno svarljiv i konkurentan, odnosno specifičan.

Iako je ovaj film bio uspešno prikazan na nekoliko svetskih festivala, nagađam, kao filmska drama koja se uklapa u standarde umetničkih festivala koji šire ruke za male filmove nepoznatih reditelja koji idu da se požale kolko su mali komadić sveta; iako mucaju njegovim jezikom, suštinski ne razumevajući ni sebe ni svet; mada razumevajući nepisana pravila konkursa, pičinga, poželjnih „humanističkih“ tema i dilema, vratio se s vrata tog sveta čijim jezikom, odnosno predstavom o nama kakvu taj svet očekuje, upravo i govori.

Jedno podneblje odlikuju određene, lokalne teme, a očigledno je da ih Tamo i ovde na neki prilično odokativan način banalizuje, otprilike na način na koji holivudski ljubavni filmovi banalizuju Italiju ili Španiju kada im je potrebno da se umorna američka sekretarica zaputi na daleku destinaciju gde će je dočekati sve sami patrijarhalni Tarzani, Don Huani i ostale drvoseče i njihova debla, povratiti joj suzbijenu ženstvenost, ugroženu u liberalnom američkom društvu.

Posredi je film koji, zarad spajanja tamo i ovde falsifikuje i jedno i drugo, iako dobija nagradu na Tribeka festivalu za najbolji prikaz Njujorka. To mu valjda dođe stara fascinacija puritanske Amerike kvazievropskim rediteljima poput Jarmuscha koji će da je isprljaju i tako je oslobode naporne ideje o bezgrešnosti. Tako postoje fondovi za uzgoj malih reditelja koji će da sanjaju filmske niskobudžetne košmare i potucaju se po festivalima, dok bajne filmske snove, zaštićene od zveri u Sandens podrumu, i dalje sanjaju veliki igrači na biftecima i najskupljim vilama. Velika, globalna glava savršeno funkcioniše jer svaki organ obavlja svoj posao.

Zaključak je da, ako nije ubedljiv argument starih pesnika koji kažu kako treba biti svoj, onda se čak ne isplati ni ne biti svoj, osim što se podrazumeva. Jer uvek će neka aždaha da te lapi.

Jer, kad je diskvalifikovan Tamo i ovde, pronašla se autentično srpska aždaha da bljune autentično srpsku vatru na sjajnog golaća. Kucnu se Petar Volk istorijom filma po glavi, zveknu ključaru i reče: puštaj, alu, masa skandira. I, eto nama idealne, doduše cirkuske predstave o dve Srbije – s jedne strane začešljan srpski emigrant razdvojen od svoje dragane zatrpane pepelom ušljivog Beograda i Mire Karanović što stiska ruke oko trošnog mantila na opakoj građanskoj košavi, a s druge Srbija s goblena, iz epskih pesama koja samo srpski zbori.

Usred cele papazjanije, da stvar bude još smešnija, čuče sve sami akademici – Petar Volk, pisac istorija jugoslovenskog filma i Nevena Daković, teoretičar filma, koji, iako se, svaki student zna, naširoko bave srpskim i stranim filmom i njegovim dubokoumnim teorijama i tananostima, ne pročitaju dobro pravila.

U celoj priči, na žalost, još nema na pomolu Trećeg čoveka, zasad se samo vrti cirkuska vrteška na kojoj se voze dve ribe koja jedna drugoj grizu rep. Treći kandidat za srpskog Oskara valjda će se pojaviti, probosti srpsku aždahu i tamo i ovde pljucnuti dvaput, a onda krenuti svojim putem.

Da bude jasno, nije stvar likovanja nad ovim po malo komičnim nesporazumom, ali nije loš povod da se ljudi koji sede u žirijima, odborima filmskih centara i ostalim zvaničnim institucijama, vrate na najosnovnija pitanja i shvate da se domaći film ne pravi specijalno za festivale, na podatne teme u kojima je cela jedna zemlja tretirana kao manjina na mapi sveta i ugurana u šablone koje čak neće štiklirati ni taj svet kad dođe do velike priče.

Stvar je u tome da čekamo da neko drugi umesto nas shvati da sami sebe ne razumemo, navije nam baterije i okrene nas u suprotnom smeru. Nije po sredi likovanje, jer Oskar nije bitan, bitan je film, svaki za sebe, veran samo sebi i svojim kriterijumima. S tom mišlju, valja početi.Komentari

 • Gravatar for crip
  crip (gost) | 23.09.2009. 11.28.05
  Bravo, Kristina, odlican tekst!
 • Gravatar for kun
  kun (gost) | 23.09.2009. 13.34.44
  Bravo, Kristina, odlican tekst!
 • Gravatar for gin
  gin (gost) | 23.09.2009. 14.10.54
  Bravo, Kristina, odlican tekst!
 • Gravatar for dolfie
  dolfie (gost) | 23.09.2009. 14.11.43
  he he da da mnogo je smesno sto su vratili film srbendama i kao "pa ovo je film na engleskom jeziku, a takmicarska kategorija je films made in a foreign language" ili tako nesto, ovo bi parafraza. Mada, meni je odma' zasmrducnulo to objasnjenje, koveli da li je revnosni akademski amer (ili ko li) stvarno to vratio ili su se drugoplasirani na ovom nasem lokalnom nivou malo uvreducnuli pa se zainatili da pronadju nepravilnost u selekciji kad vec predpostavljeni pritisak na komisiju nije urodio ocekivanim plodom. Naravno, to su sve ocekivane paranoidne pretpostavke :) mada ono sto je sigurno jeste da "i jedna i druga Srbija" (ako uzmemo da postoje kako si ih dala) zasluzuju bolje filmske predstavnike (pod uslovom da su sposobne da ih iznedre dok ova "srbija u sredini" /ne politicko centristickoj sredini nego egzistencijalisticko stuck-in-the-middle sredini/ nastavlja da ga dudla, place i potekad se nasmeje)
 • Gravatar for zik
  zik (gost) | 23.09.2009. 14.23.16
  Bravo, Kristina, odlican tekst!
 • Gravatar for Bad Day
  Bad Day (gost) | 23.09.2009. 14.24.04
  Nena Dakovic je imala los dan.
 • Gravatar for Meh
  Meh (gost) | 23.09.2009. 14.31.32
  Bravo, Kristina, odličan tekst!
 • Gravatar for satan markovic
  satan markovic (gost) | 23.09.2009. 15.34.36
  Ne dopada mi se ovaj ton podsmevanja Bravo, Kristina, odlican tekst!-u, jer ima nas iskreno živimo u skladu sa tom ideologijom svaki dan.
 • Gravatar for PiDzej
  PiDzej (gost) | 23.09.2009. 15.54.47
  Ovde se na filmski plan moze primeniti ona sportska fraza "koliko Srba toliko selektora." Sve u svemu - besmislen i bezidejan tekst
 • Gravatar for Arf
  Arf (gost) | 23.09.2009. 22.42.52
  Coliceva Kristina je napisala nemust srednjoskolski tekstic u kome obilazi oko vruce kase i nikako da otvoreno u dve-tri recenice kaze sta zapravo 'oce. Besmisleno. Azdaha je tamo i ovde progutala Kristi. Tuzno.
 • Gravatar for Mihajlo
  Mihajlo (gost) | 24.09.2009. 01.07.52
  Svaka cast :)
 • Gravatar for mi, bokasa
  mi, bokasa (gost) | 24.09.2009. 13.49.53
  careeeee! (ili cariceeeee!?) inace ne mogu da se ne slozim sa pidzej-om i arfom. pomalo isprazno. get to the point - sto rece honore de balzac u liftu hajfelove kule (inace oba H su "silent") pa se cuju kao shklokotanje klodijum filtrata u epruvetama dr dabic-a ziveli!
 • Gravatar for Jovan
  Jovan (gost) | 24.09.2009. 17.08.23
  Savrseno nepotreban tekst.
 • Gravatar for Savrseno nepotreban tekst
  Savrseno nepotreban tekst (gost) | 24.09.2009. 20.42.42
  u trenutku kada je trebalo žestoko i pametno reagovati na ovu smejuriju od žiriranja.
 • Gravatar for pm
  pm (gost) | 25.09.2009. 07.28.41
  ako se sećate, ista stvar se desila sa izraelskim filmom BAND's VISIT. Film je odbijen jer poseduje vise od 50% engleskih dijaloga. A Kristina je odlicna i nemojte da je dirate.
 • Gravatar for plastikmen
  plastikmen (gost) | 28.09.2009. 20.46.11
  blago ljudima koji gledaju domace filmove
 • Gravatar for dobro
  dobro (gost) | 28.09.2009. 21.49.50
  nije sve u svemu lose napisan tekst ali da je dugacak dugacak je i da nema neku preteranu poentu nema
 • Gravatar for slacala do daske
  slacala do daske (gost) | 02.10.2009. 08.01.19
  oba filma su katastrofalna - ne trositi reci
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Hit

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Sarajevo

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Osmeh

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Koncerti

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Korni

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mljet

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mirođija

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Kan

Kolumna