Popboks - DARKWOOD DUB U POGONU DOMA OMLADINE - U nedogled na bis [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.10.2009. 16:00 · 10

DARKWOOD DUB U POGONU DOMA OMLADINE

U nedogled na bis

Sinoć je, u renoviranom Pogonu publika poskakivala i skakala mlada. Vuča, Miki, Bambi, Lav i Vasil su je nagradili sa tri bisa

Jovan Vesić

Mesto: Dom omladine, Beograd
Vreme: Četvrtak, 8. oktobar 2009.
Organizacija: Long Play

Darkwood Dub su poštovana, popularna i vrlo kvalitetna grupa. Iako su kao sastav sazrevali u Beogradu tokom 90-ih, pošlo im je za rukom da, za razliku od mnogih kolega iz te generacije, pred kraj prve decenije novog veka mogu tri dana zaredom da drže solo koncerte u Domu Omladine - i to po ceni koja bi većinu domaćih izvođača ostavila u polupraznoj sali.

DARKWOOD DUBRekao bi čovek da im sve ide kao podmazano kad je u pitanju publika.

To je posebno čudno ako se ima na umu da jedan nezanemarljiv deo slušalaca smatra da je nakon Elektropionira bend u opadanju. Ipak, na ulazu u Dom Omladine momak pored mene je rekao svom drugu: „Pa dobar im je ovaj poslednji album“, sa tonom kakve ispovesti i mrvicom stida.

Možda je u pitanju prirodno opadanje entuzijazma, logično s obzirom da je uz bend ostala publika koja ga prati od 90-ih. Drugim rečima, stari fanovi Darkwooda su, koliko im to vreme i zdravlje dozvoljavaju, redovni na koncertima, ali novih mladih obožavalaca nema u zavidnom broju. No, samom bendu se zbog takve situacije nema šta zameriti.

Na ulazu u DOB posetioci dobijaju letak sa natpisom „Pušenje je strogo zabranjeno, u suprotnom bićete udaljeni sa koncerta!“. I pored nespretno sklopljene rečenice, publika se začudo pridržavala ovog upozorenja, a u par izuzetaka čak se i obezbeđenje potrudilo da vazduh u prostoriji ostane svež, a publika zdrava, tolerantna i dobro raspoložena (naravno, na bini se pušilo).

DARKWOOD DUB

Prostorija renoviranog Pogona je bila taman popunjena, niti vas je neko gazio, niti se osećao manjak publike. Iskusni tonac Boris Jarbol Mladenović puštao je umerenom jačinom muziku pre nego što je grupa izašla na binu, kako dragoj publici ne bi bez razloga oštećivao sluh i remetio čavrljanje.

Koncert je počeo sa malim zakašnjenjem, sasvim dovoljnim da svi budu na broju, i, sve u svemu, nema ničega što nije bilo na mestu i perfektno izvagano.

Sama svirka ne ostavlja prostora bilo kakvom cinizmu. Darkwoodi su imali odličan nastup, čiji najveći kvalitet predstavlja uvežbana i skladna ritam sekcija. Koncert je počeo neočekivanim i pomalo zaboravljenim biserom Potaman (koji na albumu izvodi ženski vokal). Ovo, svakako dobrodošlo iznenađenje je ipak zvučalo malo neubedljivo, kao da se Vuča tek raspevavao.

DARKWOOD DUB

Sudar je već bila zantno bolja, i masa se uz nju razigravala. Sledi, među delom publike izuzetno nepopularni Šećer, a zatim, uz Treći Vavilon naglo naviru slike davno prošlih događaja vezanih za aktivizam, naš i Darkwooda - protesti, sneg, Sloba... Dačić? Ipak, to ne znači da nove pesme nemaju nikakve veze sa onim što nas okružuje. Štaviše, čini se da one sve vreme zapravo hvataju atmosferu u društvu – od energije 90-ih, preko strpljivosti sa početka 2000-tih, pa sve do nemoći i nezainteresovanosti koje danas preovlađuju.

DARKWOOD DUBNostalgija se nastavlja uz Elektropionir, a zatim nestaje uz pesme „novog“ perioda: Regioni, Ženeva, U svim pravcima, Robot.

Promene u aranžmanu koje su došle sa novim članom, Vasilom Hadžimanovim, unose svežinu u pesme kao što je Baobab. Supernova je dobila gotovo lounge karakter, i pritom ne zvuči uopšte loše. Ispod reaktora je imala odličnu energiju, a Nedaleko odavde je zašla u nešto psihodeličnije vode. Nedostatak Jerićevih gitara je bio primetan u O pustinji.

U čak tri bisa stale su Zapremina tela, Usamljeni hašišar, koji je pokazao da momci još znaju da praše, i sjajna izvedba klasika U nedogled.

Darkwood Dub su jedan od retkih srpskih bendova koji je prerastao status alternativnog (odrednica koja u većem broju ovdašnjih slučajeva ostaje zauvek, voljno i nevoljno), što je donelo pomak ako govorimo o profesionalnosti i kvalitetu njihovih koncerata. I prvo, rasprodato veče u pogonu Doma omladine je to nedvosmileno pokazalo.

Povezano:

 



Komentari

  • Gravatar for gagi
    gagi (gost) | 09.10.2009. 20.27.03
    Puki pratioci trendova. Nije ni cudo sto su toliko popularni. Van Gogh za "urbane" i "alternativne".
  • Gravatar for Urban & Alternativan
    Urban & Alternativan (gost) | 10.10.2009. 08.42.14
    Najbolji balkanski bend u poslednjih 20 godina. Tacka.
  • Gravatar for debi
    debi (gost) | 10.10.2009. 10.59.59
    @Urban & Alternativan : vaistinu!
  • Gravatar for @gagi
    @gagi (gost) | 11.10.2009. 11.17.28
    vaistinu!
  • Gravatar for Sol
    Sol (gost) | 12.10.2009. 00.09.36
    Jedan od savrsenijih koncerata...
  • Gravatar for Majkl Dudkoff
    Majkl Dudkoff (gost) | 12.10.2009. 02.31.01
    Vastinu Vaskisle
  • Gravatar for Tojče Dolsić
    Tojče Dolsić (gost) | 12.10.2009. 11.16.15
    Prošlost! Završena priča.
  • Gravatar for pfff
    pfff (gost) | 15.10.2009. 14.06.06
    broj komentara govori o važnosti ovog događaja...
  • Gravatar for cvika030
    cvika030 (gost) | 15.10.2009. 20.29.16
    Kako je ovo bilo dobro!!! Bre, morao sam da se vratim - i da odem josh jednom na koncert!.. ..i isto sam se proveo! (hocu reci - fenomenalno!) Hvala!
  • Gravatar for Dimitrije
    Dimitrije (gost) | 18.10.2009. 20.55.27
    Ja sam bio u cetvrtak.Jel ono stvarno bio rasprodat koncert???Bilo je oko 400 mozda 500 ljudi. Mozda ne daju vise ljudi da udje u novu salu,ali nije mi bas sve jasno.I toliko je niska bina svi su se zalili da ne vide bend.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji