Popboks - DOBRO DOŠLI U ZOMBIELAND – Ruben Fleischer - Čovek je čoveku – zombi! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.10.2009. 13:37 · 10

DOBRO DOŠLI U ZOMBIELAND – Ruben Fleischer

Čovek je čoveku – zombi!

Ovaj film pokazuje da ima još života u naizgled mrtvom tkivu zombi podžanra, a iza odlične zabave nalaze se i neke mudre opservacije o vremenu u kome živimo

Dejan Ognjanović

Ocena:
9


9/10

Originalni naslov: Zombieland
Scenario: Rhett Reese, Paul Wernick
Uloge: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin, Bill Murray
Žanr: Horor komedija
Trajanje: 88 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

U zombi-podžanru najveće prokletstvo je to što je tu tematiku lako snimiti sa grupicom drugara u svom zadnjem dvorištu i uz malo jeftine šminke i iznutrica pozajmljenih od mesara. Zbog toga je horor i prenapučen u svakom pogledu jeftinim filmićima sa naslovima tipa "Dead Ovo" ili "Ono of the Dead". Zombieland nije takav film.

Pre svega, on ima pristojan budžet, tako da se tu može uživati u nekim spektakularnim apokaliptičnim prizorima polu-uništenog sveta (zakrčene auto-strade, pusti gradovi, zapaljene kuće...), kao i u složenijim maskama i efektima.

Zatim, on ima znatno bolje glumce nego što obično viđamo po B i C zombi-produkcijama: tu su Woody Harrelson i Bill Murray od "zvezda", ali i njihove mlađe kolege koje odreda plene harizmom i energijom.

Najzad, on ima priču koja je mnogo više od još jednog klinačkog omaža neizbežnim uzorima (Romero, Carpenter, Fulci...).

Priča je, na površini, tipična: živi mrtvaci hodaju (i trče!) zemljom i tamane poslednje preživele, a grupica nezaraženih pokušava da preživi. Ali, đavo je u detaljima. Odnosno, u odstupanjima od tradicije. Jedno od krupnijih je to što Zombieland umesto najčešće forme zombi podžanra, "filma opsade", zapravo ima oblik drumskog filma. Umesto da se zabarikadiraju na jednoj lokaciji, naši junaci neprestano putuju dalje.

A ko su naši junaci? Svakako ne uobičajena gomila mediokriteta iz zombi-filmova! Jesse Eisenberg (Columbus) je smušeni, povučeni mladić opterećen brojnim fobijama, zatvoren u sebe (i svoju sobu), sve dok se ne desi pošast koja njegove nedostatke ne preobrati u prednosti. Jer, pokaže se da će sociopate najlakše preživeti.

Bez porodičnih i drugih opterećujućih veza sa sebi bližnjima oni su slobodni da beže koliko ih noge nose, a da im o te iste noge ne visi dosadna dečurlija. Oni ne vucaraju sa sobom žene, majke niti prijatelje, već se uzdaju "u se i u svoje kljuse". Duhovita ilustracija ovoga su pravila preživljavanja koja nam Columbus izloži na početku filma. Ne zaustavljaj se da pomažeš bilo kome, i svakoga ko ti prilazi tretiraj kao da je zombi, i poživećeš dugo na zemlji.

Tallahassee (Harrelson) je još ekstremniji primer: fetišista za oružje i oklopna kola (ali i za twinkie poslastice!), on je parodija džonvejnovskog mačo-mena čija snaga pretežno leži u topuzu i drugom, što hladnom što vatrenom, oružju. Međutim, šnjur nose dve curice koje upareni Tallahassee i Columbus usput susreću: njihova bezočnost i beskrupuloznost logična su posledica sveta u kome je čovek čoveku – zombi, ali su i povod za neke od najsmehotresnijih momenata.

Najzad, rečita je i finalna destinacija ove grupice sebičnjaka. Ne, to nije vojna baza, tržni centar, niti ostrvo. Njihov cilj je skromniji: veliki Pacifički Zabavni park. Tako se na kraju pokazuje da Zombieland nije samo aluzija na to da je Amerika postala zemlja zombija, nego i da je njena zombifikacija umnogome izvedena upravo kroz industriju zabave.

Biće skoro propast sveta? Nek' propadne, nije šteta! Samo da je lud provod dok brod tone, ništa drugo nije bitno. Blaženi neka su sebični i samo-sebi-posvećeni, jer njihovo će biti carstvo zemaljsko. Amin.



Komentari

  • Gravatar for sober
    sober (gost) | 01.11.2009. 11.15.45
    "zadnjem dvoristu" hahahaha. dobar, dobar:)
  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 01.11.2009. 18.00.43
    Интересантна рецензија, мада не могу да верујем да филм може бити занимљив колико и она док га не одгледам:) Надам се само да у трејлеру није све што је смешно у филму, као што обично бива.
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 02.11.2009. 10.19.59
    Bravo. E, tako se pise iz muda, u dahu. I pomalo iz mozga. Dobra recenzija, mene si ubedio.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 02.11.2009. 11.33.43
    kako je sladak ovaj deckonja, jesse
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 03.11.2009. 18.50.28
    Fenomenalan film, duhovit, pametan i zabavan, a ocena je u potpunosti zaslužena; bez preterivanja, jedan od filmova godine.
  • Gravatar for indiesurfer
    indiesurfer (gost) | 04.11.2009. 17.07.33
    nadam se samo da je bar upola dobar kao norveski Dead Snow ;)
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 04.11.2009. 18.56.01
    Dead Snow je neki sasvim drugi ŽANR - derivativni, površni, klišetizirani B-flick sa vrlo malo duha, jedno solidno glupiranje i ništa više. ZOMBIELAND je kvantni skok u odnosu na Dead Snow, pa i na bilo koji zombi film nastao posle SHAUN OF THE DEAD.
  • Gravatar for ripkid
    ripkid (gost) | 11.11.2009. 14.56.42
    Kome se svideo Zombieland neka chekira Doghouse...isto super film sa zombijima
  • Gravatar for jednom rečju...
    jednom rečju... (gost) | 19.11.2009. 17.44.09
    ....ODUŠEVLJEN
  • Gravatar for AnDr@X
    AnDr@X (gost) | 07.12.2009. 19.42.29
    Filmčina!!! :D Meni je najzanimljivije to što se radnja još jednog ovogodišnjeg filma sa Eisenbergom dešava u luna parku - Adventureland, simpatična 80's komedijica o sazrevanju... Jesse Eisenberg nastavlja sa ulogama smotanih, ali cool likova (najbolja ostaje ona iz Roger Dodgera!), samo što nije - hajde da se malo igramo rečima - Adventureland Adventureland, već je ZOMBIELAND ADVENTURELAND!!! Iako se ovde likovi tek pred sam kraj nađu u pomenutom luna parku... Nezaobilazno. Ma, ludilo od filma! Deo sa Billom Murrayem - smejao sam se danima tome...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi