Popboks - SOMERS TAUN – Shane Meadows - I ovo je Engleska [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.11.2009. 12:25 · 2

SOMERS TAUN – Shane Meadows

I ovo je Engleska

Meadows donosi na oko simpatičnu best of kompilaciju svojih ranijih filmova

Kristina Đuković

Ocena:
6


6/10

Naslov originala: Somer Town
Scenario: Paul Fraser
Uloge: Thomas Turgoose, Piotr Jagiello, Ireneusz Czop, Perry Benson, Elisa Lasowski
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 71 min
Proizvodnja: Velika Britanija, 2008.

Pretposlednji film Shanea Meadowsa, nazvan po radničkoj četvrti u Londonu Somers Town u kojoj se dešava radnja filma, prvobitno je nastao kao kratki film po narudžbi Eurostar kompanije kao reklama za novu brzu voznu liniju do Pariza.

Na štetu filma, vidi se da su ovoj kompoziciji prikačinjani novi vagoni i da je tokom puta prestrojavana u više navrata u potrazi za idealnom ravnotežom između vagona treće klase, u kojoj se klacka crno-bela socijalna drama, i prve, u kojoj se brzinom vetra stiže do željenog srećnog kraja i Pariza u koloru.

Somers Taun počinje tako što na dva koloseka upoznajemo Tomoa, dečaka koji beži iz engleske unutrašnjosti (verovatno gradića iz Ovo je Engleska), i Mareka, Tomoovog vršnjaka emigranta iz Poljske. Iako je od starta jasno da će se njih dvojica, bliski po osećaju marginalnosti i dosade u prestonici, sresti i ujediniti, Meadows odlaže ovaj trenutak, a kada se susret desi za divno čudo prijateljstvo dvojice dečaka ostaje neoplemenjeno, konceptualno. Zbog čega Meadows uporno pokušava da dvojcu doda ubrzanje uvodeći ih u isiljene i neuverljive avanture kao što je krađa veša sa hemijskog čišćenja da bi Tomo imao šta da obuče, i da bi to baš bile ogromne čaplinovske tregerke.

Postavlja se pitanje zašto mu Marek jednostavno ne pozajmi nešto od svoje odeće.

Kada ostane bez gegova, umesto da radi na odnosu između svojih junaka, Meadows dečacima pronalazi zajednički predmet obožavanja – francusku konobaricu iz obližnjeg kafea.

I opet, iako je reč o lepom i nadasve fotogeničnom motivu - dva dečaka bez prebijene pare (jedan u preširokim pantalonama i havajskoj košulji) koji sebe i svoju prvu ljubav shvataju ozbiljno, lome se oko krhke, malo starije Francuskinje, gledalac ostaje dirnut tek mogućnošću da se ova priča dešava u nekom iskrenijem kontekstu, ostajući sve vreme uskraćen za priču koju je početak filma obećavao.

Somers Taun je dobro prihvaćen kao neka vrsta kratke filmske balade koja uspeva da  se izdigne iznad svoje prvobitne reklamne namere u poređenju sa, npr. Transformersima koji su očigledno dušu prodali auto industriji. Međutim, pošteda slabo važi, ako se uzme u obzir da smo, bez porudžbine il sa njom, manje više svi na tom putu borbe i spasenja.

Ako se pogledaju motivi koje Somers Taun koristi na svom, dobar primer kako se može napraviti mali film sa vozovima, il, u ovom slučaju trolom i dečacima iz radničkih četvrti zaljubljenih u kelnerice i prve žene koje ugledaju kad prošetaju par ulica po kraju, odličan primer (i više od primera) je rumunski 45-ominutni medaljon Marilena iz 7. Paviljona.



Komentari

  • Gravatar for Miloshsh
    Miloshsh (gost) | 17.11.2009. 16.47.14
    Iznenadih se otkud sad ovaj film, jer sam ga ja gledao odavno.. Ali se setim da je bio na slobodnoj zoni, mada ne znam zbog cega jer se ne uklapa bas u koncept festivala
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 19.12.2009. 14.14.46
    ovaj film je fantastican. mozda bi kriticar trebalo da ga pogleda jos jednom
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi