Popboks - KINGS OF CONVENIENCE - Declaration of Dependence [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.11.2009. 11:35 · 12

KINGS OF CONVENIENCE

Declaration of Dependence

Ako postoji lista stvari na koje se možemo osloniti u ovom nestabilnom svetu, na njoj definitivno treba da bude i norveški duo

Jelena Maksimović

Ocena:
7


6/10
 

Njihov nenametljiv akustični zvuk i stihovi u formi crtica iz svakodnevnog života okrepljuju dušu, ulepšavaju gradsko sivilo. Kings of Convenience su ekvivalent šolje toplog čaja na hladni dan, ali to ništa ne govori o njihovom novom albumu Declaration of Dependence, zar ne?

KINGS OF CONVENIENCEErlend Øye i Eirik Glambæk Bøe su drugari iz norveškog grada Bergena, koji sviraju zajedno od svoje 16. godine, a kao plod tog druženja imamo tri albuma relativno ujednačenog kvaliteta. 

Ta konstantnost je istovremeno i najveća prednost i mana za KoC. Očigledno je da vlasnik modela naočara iz circa 1974, aktivnija polovina grupe, Erlend Øye, svoje kreativne ideje radije troši van dvojca – iza njega je solo album (Unrest), jedan od uspešnijih albuma iz serije DJ Kicks, projekat The Whitest Boy Alive, kao i saradnja sa mnogim muzičarima, od kojih se izdvaja vokalna podrška zemljacima iz Röyksopp, u singlovima Poor Leno i Remind Me.

U bendu, on ne odustaje od formule koja ih je načinila miljenicima „indi-go“ omladine.

Iako ih mnogi smatraju za nastavljače tradicije Simona and Garfunkla u 21. veku, ovom sastavu fali antologijski hit S&G razmera. Najbliža tome je I Rather Dance With You, koja svojom lepršavošću iskače iz regularnog opusa ovog benda. U sličnom smeru ide i dinamična, ojačana violinom Boat Behind, najhitičnija numera na albumu Declaration of Dependence, koja je izabrana za prvi singl.

Inicijalni utisak, koji se samo potvrđuje daljim slušanjem, je da je ovaj album, za nijansu setniji od prethodnih. Na omotu, dva prijatelja sede na plaži, ali je leto definitivno prošlo, vreme je za jesenju refleksiju. Ta melanholična nit drži album, ni u jednom trenutku ne opterećujući slušaoca.

Ali nemojte unapred otpisivati Kings of Conveniece kao muziku koja svira u pozadini. Propustićete male istine prenesene na najsuptilniji način u pesmama kao što su Scars on Land, Renegade ili Freedom and Its Owner („freedom, freedom never greater than its owner, freedom is the mastery of the known; freedom, freedom never greater than its owner no view is wider than the eye”).

Erlend i Eirik mnogo vole i dobro razumeju pop muziku, to je jasno i ljudima koji nisu ljubitelji Kings of Convenience, jedino što im ne ide od ruke da iznedre pravi hit. Oni osvajaju skandinavskom skromnošću, atmosferom, albumom kao celinom u kojoj pesme savršeno funkcionišu. Ali se i teško izdvajaju. Declaration of Dependence nije izuzetak od tog pravila.

Više od muzike za devojčice i štrebere, ali manje od odličnog pop benda, Kings of Convenience su najpouzdaniji prijatelj u vašem CD plejeru/kompjuteru/Ipodu.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for sm
    sm (gost) | 21.11.2009. 12.03.00
    ovaj album je takav lek. bravo.
  • Gravatar for DESETKA...
    DESETKA... (gost) | 21.11.2009. 12.29.10
    ...cista! misa mu poljubim, je li to tako tesko prevaliti preko usta, ispustiti iz pera, tastature... ne kontam, kakav hit, sta ce im? sve i jedna pjesma sa albuma moze biti hit, samo odaberi i zavrti na mtviju jedno 100x, a ne mora ni jedna... hitove prave britny, madona i ceca, ovo se slusa.
  • Gravatar for Srecko
    Srecko (gost) | 21.11.2009. 12.42.57
    Fina recenzija, ali za mene, ovo je njihov daleko najslabiji album, racunajuci tu i side projekte koje imaju (Whitest Boy Alive, itd). Sve najbolje.
  • Gravatar for Ataman
    Ataman (gost) | 21.11.2009. 13.20.43
    Slazem se da KoK mozda nemaju nijedan jambo hit. Zapravo, kakve li ironije, najveci hit koji je Oye napravio je Burning sa Whitest Boy Alive. Ali, KoK imaju nesto drugo, a vrlo bitno: iznimno prepoznatljiv zvuk. Ja cim cujem tu gitaru znam da su to oni. Pri cemu, taj njihov zvuk, osim sto je prepoznatljiv je i dopadljiv. A u moru jednakozvucecih indie bendova to nije malo dostignuce.
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 21.11.2009. 17.37.46
    mala pauza-veliki album!
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 21.11.2009. 22.31.09
    bolje da njih dovedu na guitar art festival, nego air... air može posle :)
  • Gravatar for fan
    fan (gost) | 21.11.2009. 22.47.50
    Ja vise ni ne znam koliko puta sam preslusala poslednji album....Mislim da su sjajni, apsolutno autenticni, lako prepoznatljivi ljudima koji vole taj zvuk....Malo sebicno ali mi je i drago sto nemaju neki ogroman hit i sto nisu nesto planetarno popularni jer imaju manju ali odabranu grupu zaljubljenika u njihovu muziku....Jedva cekam da ih cujem uzivo!!!!!
  • Gravatar for sm
    sm (gost) | 22.11.2009. 14.04.49
    @Ivan, to je i bila namera da sviraju zajedno sa Air. Nazalost, nakon dosta pregovaranja, ipak je prevagnulo to sto, kako sami tvrde, u februaru nece biti usvirani jer turneju planiraju tek od aprila. Tako da je sad aktuelna ideja da Guitar Art uradi njihov koncert u maju cim otvore datume za turneju 2010. Fingers crossed...
  • Gravatar for Akira
    Akira (gost) | 22.11.2009. 14.35.57
    Percepcija recenzentkinje nije dobro nastelovana, promasuje li promasuje... Album zasluzuje bolju ocenu ali iz potpuno drugih razloga od onih koje ona navodi. Dugo bi trebalo da pisem da bi se sve promaseno ispravilo, a i jalov je to posao. Kings OC su ono sto jesu i bez toga. Mada me malo nerviraju ovakvi prikazi bendova koje osecam jako licno. p.s.Imaju oni primerene hitove itekako, a taj koji se tako u tekstu priziva je naravno Homesick.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 22.11.2009. 15.39.01
    En ca, en ca, en ca...
  • Gravatar for Jelena...
    Jelena... (gost) | 22.11.2009. 16.34.01
    ...objasnila!
  • Gravatar for trenje
    trenje (gost) | 24.11.2009. 23.57.20
    5/10 Te jedno te isto te jedno te isto... Smorili su više.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.