Popboks - ĐORĐE BAJIĆ - Mama, kupi mi vampira [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Kolumna · 09.12.2009. 16:40 · 6

ĐORĐE BAJIĆ

Mama, kupi mi vampira

Nikada u svom životu nisam doživeo tako snažnu reakciju publike u bioskopu. Ti tvajlajtaši su zaista hard-core fanovi, pomislio sam tada, snaga na koju se mora računati

Đorđe Bajić

Igrom sudbine, prošlog vikenda sam se obreo u Domu sindikata za vreme projekcije filma Mlad mesec – i to baš one rezervisane za članove foruma Twilight Srbija. Nisam tome pridavao veću važnost – razgledao sam DVD izdanja izložena u holu, jedva konstatujući da pored mene prolazi šarena armija sastavljena, uglavnom, od veselih tinejdžerki sa kokicama na gotovs.

Prošlo je desetak minuta, publika je ušla, ja sam i dalje prebirao po kutijama sa filmovima. Iznenada, kao šilom u čelo, razlegao se oduševljeni vrisak iz stotine grla od koga su se, dao bih se zakleti, zatresli rafovi po kojima sam prebirao. U prvi mah nisam shvatio šta se događa. Pogledao sam upitno prijatelja,  koji je u tom trenutku stajao pored mene. On mi je objasnio: “Verovatno se na platnu po prvi put pojavio Robert Pattinson.” Bio sam zatečen. Nikada u svom životu nisam doživeo tako snažnu reakciju publike u bioskopu. Ti tvajlajtaši su zaista hard-core fanovi, pomislio sam tada - snaga na koju se mora računati.

Pomama za Sumrak sagom počela je u Srbiji pre nekih godinu i kusur dana – u vreme kada su među omladinom postale popularne knjige Stephenie Meyer. Ne pamtim da je neka knjiga ranije privukla toliku pažnju maloletnih i jedva punoletnih čitalaca. Književno/filmski serijal o Harryju Potteru bio je bez sumnje omiljen, i još uvek jeste, ali tek su Sumrak i nastavci podstakli mlade da se udruže, pokrenu svoj forum (koji trenutno broji oko 2000 članova), isplaniraju zajednički odlazak na premijeru (sve sa dobrotvornim prikupljenjem čarapica za decu iz Svratišta) i pokrenu raznovrsne fan art konkurse.

Fanove je, rekao bih, privukla premisa o večnoj ljubavi koju Sumrak saga ističe u prvi plan – zauvek mladi i zaljubljeni, što je jedino moguće ako vam je dečko besmrtni krvopija. Samo, nisu ni svi vampiri isti. Ako ste se zaželeli krvave dekadencije Intervjua sa vampirom ili raspojasane erotike Prave krvi – ovde ih nećete pronaći. Edward Cullen je romantičan vampir koji se više ne hrani ljudskom krvlju i koji pre Belle Swan (znači, preko sto godina) nije ni pogledao drugu devojku. I eto nama PG-13 vampirijade.

Mladi treba da čitaju i odlaze u bioskop - to je nešto oko čega ćemo se svi saglasiti bez problema. Nažalost, tu je i jedno ali. Romani Meyersove i dva filma koja su do sada po njima snimljena jednostavno nisu preterano dobri. Pogledao sam Mlad mesec u bioskopu i sasvim mi je jasno zašto su ga kritičari masakrirali. Snimljen na brzinu, bez prave ideje i usmerenja. Mlad mesec je petparački devojački san od dva i po sata. Dosadan i razvučen, dramski neuverljiv i rutinski režiran, ovaj film iole iskusnijem gledaocu pruža još manje od prethodnog. Bez krvi (smrti u filmu su samo nagoveštene) i seksa (Bella i Edward se čuvaju za prvu bračnu noć)  – onako kako nalažu pravila koja važe za filmove namenjene onima ispod 18 godina.

Doduše – golotinje ima. I to muške. Maloletničke. “Indijanski” deo podele, predvođen sedamnaestogodišnjim Taylorom Lautnerom, većim delom filma paradira bez majice. A tu je i opšti miljenik - neizbežni vampir Edward kog tumači Pattinson. Pri kraja filma i on, gle čuda, ostaje bez košulje kako bi toniranim mišićima i fazoniranim maljama izmamio devojačke uzdahe. Mlad mesec još više od Sumraka koketira sa buđenjem seksualnosti svoje publike. U čast ovog serijala već je skovan i novi termin – abstinence porn, pornografija za apstinente.

Producenti filmova iz serijala Sumrak očigledno su shvatili šta najbolje prodaje njihov proizvod. Posle prvog dela, koliko-toliko uprizorenim režijom iskusne Catherine Harwick, koja je uspela da ponudi koju kap uverljivog teen angsta, Chrisa Weitza (Zlatni kompas, Sve o dečaku, Američka pita) zadovoljio se time što je svoje mlade glumce poslao u teretanu i onda ih obnažio pred kamerama. Pokazalo se da je Weitz, u komercijalnom smislu, znao šta radi. Nešto malo više od dve nedelje nakon premijere, Novi mesec je zaradio širom sveta gotovo 500 miliona $, što mu je omogućilo da sruši brojne rekorde u gledanosti i ustoliči se kao jedan od najvećih hitova odlazeće godine.

Premijera Pomračenja, sledećeg filma u serijalu, najavljena je već za jun 2010. godine. Ovoga puta, iza kamere se našao David Slade koji je ime stekao kontroveznim trilerom Hard Candy i očaravajuće krvavim vampirskim hororom 30 Days of Night. Producent Bill Bannerman i scenaristkinja Melissa Rosenberg (žena koja je jedna od najzaslužnijih za meteorski uspeh serije Dexter) obećavaju, u skladu sa senzibilitetom novog režisera, mračniji film.

Ako žele da sačuvaju postojeću vernu publiku to im nije baš najpametniji potez.



Komentari

  • Gravatar for Lucy Westenra
    Lucy Westenra (gost) | 09.12.2009. 19.23.00
    Svidja mi se tvoja fotka. A i tekst je dobar. Svaka generacija ima svoje idole, ma koliko to sve smesno bilo...
  • Gravatar for Dexterovka
    Dexterovka (gost) | 09.12.2009. 22.28.01
    Sto je handsome ovaj autor... A i dobro pise. Pravi Robert Pattinson za popboksasice! A i ovo je zanimljivo: http://www.husbandsagainsttwilight.org/
  • Gravatar for djmrcko, moderator foruma Twilight Srbij
    djmrcko, moderator foruma Twilight Srbij (gost) | 11.12.2009. 07.42.48
    Moram reci da nije samo autor bio zatecen reakcijom publike u sali. Premda sam, kao clan administracije foruma, ucestvovala u pripremi ovog dogadjaja, ja sam, takodje, prvi put u zivotu dozivela ovako nesto, premda spadam u TW mame i bila sam na dosta filmskih premijera pre ove. Vec je sama priprema ovog dogadjaja, organizovanog zahvaljujuci tome sto je Tuck velikodusno i spremno prihvatio nasu ideju, ukazivala da ce to biti nesto posebno. Na projekciju je doslo preko 900 nasih clanova, premda su pre nje odrzane, cak, dvadeset i dve prethodne projekcije! Inace, jako mi je drago sto je autor konstatovao da se radi o "armiji tinejdzerki". To znaci da smo se mi, TW mame, dobro uklopile u okolinu. :-) Jedino ne znam sta ce na to reci muski deo publike, kojih je bilo daleko vise nego na premijeri Sumraka. Sto se tice komentara autora o knjigama iz Sumrak sage i filmskog serijala - o ukusima ne treba raspravljati, posebno sto je autor, najverovatnije, daleko kompetentniji za kriticki osvrt. Moje misljenje je samo misljenje nekoga ko u njima uziva, premda se, kao i mnogi nasi clanovi, slazem sa pojedinim stavovima autora. Medjutim, primetila sam da se, u slucaju clanova naseg foruma, ne radi o zaslepljenoj opsednutosti Sumrak fenomenom. Mislim da je to povod za odlicna druzenja i razmenu misljenja o mnogim drugim, ozbiljnijim temama. Sto se tice Pomracenja, verujte mi da mnogi clanovi foruma Twilight Srbija nece biti razocarani ukoliko bude mracniji. Cak sta vise - nadamo se tome. Zao mi je sto autor nije bio u mogucnosti da ostane do kraja projekcije i "odslusa" sve reakcije publike u sali, posebno onu na poslednju scenu u filmu. Verujem da bi sve izgledalo drugacije da se nije radilo o posebnoj projekciji. Ovako smo svi bili opusteni, osecajuci se, nekako, kao "medju svojima". Pozivam autora i ostale da posete izlozbu pod nazivom "Cista ljubav", koja ce se krajem decembra odrzati u Kulturnom centru Rex i na kojoj ce nasi kreativni clanovi izloziti neke od svojih radova. P.S. Fotka je stvarno dobra.
  • Gravatar for jelena
    jelena (gost) | 11.12.2009. 10.04.00
    Nije los tekst sto se tice fanova ali film i bas nije pohvalio (a sta bi ocekivali od nekog kome je ta tema potpuno ne zanimljiva i vrovatno ni knjige nije procitao). Svidja mi se najava za sledeci film, naveo je likove koji stvarno obecavaju, ocekujem malo drugaciju reziju ali ne toliko da ne bi odskakao od prva dva dela, jedva cekam!!!
  • Gravatar for TVAJLAJT
    TVAJLAJT (gost) | 11.12.2009. 21.13.58
    popboks je upravo lansirao novi mushki sex simbol! kakav paterson, kakvi bakrachi. ako si uzivo kao na slici... djordje, ozeni me!
  • Gravatar for Mitchie_94
    Mitchie_94 (gost) | 31.12.2009. 17.44.17
    Pa jednim delom je u pravu,shtos i jeste bio da se prikazhu obnazheni,ali nisu oni krivi shto je Stefani bila malo slobodnija......Ipak je to tinejdzerska saga..... ;)......Ipak,mislim da je vecina nas doshla da vidi prichu,i ja sam za da budu malo mrachnija naredna 2 dela.....I ne brinem se za publiku,ima i vishe nego mnogo fanova vampirske sage......
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Hit

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Sarajevo

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Osmeh

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Koncerti

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Korni

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mljet

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mirođija

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Kan

Kolumna