Popboks - REAL ESTATE - Real Estate [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.12.2009. 14:40 · 1

REAL ESTATE

Real Estate

(Woodsist)

Još uvek se sećamo prošlog leta

Miloš Trifunović

Ocena:
7


6/10
 

I pored vokala koji su svesno potopljeni u miks i maglovitog zvuka, debi album sastava Real Estate zrači vedrinom i opuštenošću, emitujući „dobre vibracije“ koje se osete već prvo slušanje. Ako bi neke odrednice morale odmah da se pripišu bendu iz Nju Džersija, one bi se kretale u krugu od ambijetnalnog gitarskog popa do sporog psihodeličnog surfa.

REAL ESTATEPoput svojih kolega i sugrađana Yo la Tengo, Real Estate, zapravo, jednim eklektičkim pristupom dolaze do pesama koje su koliko ambijentalne toliko i pop. Međutim, ono što Real Estate izdvaja je konzistencija. Dok Yo La Tengo u istraživanju uzora mogu da nakrcaju albume u raznim žanrovima i da ih tek zaodenu u koliko toliko zajedničko ruho, Real Estate su od početka do kraja u jednoj atmosferi, jednom tempu, zvuku.

Real Estate su donekle slični bendu Ducktails u kome svira gitarista Matt Mondanile, mada je njihova muzika uglavnom instrumentalna, psihodeličnija i radilaknije lo-fi. Real Estate ipak imaju pesme koje mnogo bolje „dišu“.

Njihove pesme su spontane, verovarno dobrim delom nastale iz zajedničke improvizacije benda, pa sasvim prirodno teku. Album nema neku raskošnu produkciju, i što se tiče samog zvuka, mogao je biti snimljen i uživo. Odrednica lo-fi se u ovom slučaju ne odnosi na prljavu produkciju. Upravo suprotno - ovde svaki instrument može kristalno jasno da se čuje.

Poput mnogih novijih bendova, i Real Estate na velika vrata vraćaju upotrebu reverba i delayja kao zvučnih efekata. Jednostavno, nema ni minuta na albumu a da nešto ne „zveči“, ili odjekuje stvarajući utisak prostranstva. Ne samo gitare, već je često i bubanj podvrgunt ovim efektima.

Sve to skupa stvara ugođaj vedrine, opuštenosti, strujanja toplog vazduha, ukratko, svega onoga što možda u Nju Džersiju nedostaje tokom godine - odatle možda toliko nostalgičnosti na albumu.

Vokali nisu u prvom planu, već su ravnopravni sa instrumentima. Osim nostalgičnosti, nenametljive sete, tekstovi umeju da budu i zabavno iskreni poput ovog dela iz Fake Blues: "Just last year seems so long, When I used to live alone, Now I sell shit on the phone, 'Cause I don't wanna live at home".

Motivi pregrađa, plaže i zime se često pojavljuju, ali ponekad je tekst sveden na mantru, kao u pesmi Suburban Beverage: "Budweiser Sprite, do you feel alright?"

Bez preterivanja, još od solo albuma Pande bear Person Pitch nije se pojavio toliko dobar album sa „letnjom atmosferom“. U vreme kada je leto davno prošlo a zimski odmor nije tako blizu, album benda Real Estate je vitaminski dodatak koji jača vitalnost duha.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for meox
    meox (gost) | 13.12.2009. 12.01.57
    odlican album,vec treci dan!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.