Popboks - MADEO – Joon-ho Bong - Sve nam je dala, zato joj hvala... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.12.2009. 13:05 · 6

MADEO – Joon-ho Bong

Sve nam je dala, zato joj hvala...

Na tragu svog remek-dela Sećanja na ubistvo, Bong još jednom posećuje korejsku provinciju kako bi istražio uzroke i posledice jezivog zločina

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10

Naslov originala: Madeo
Scenario: Park Eun-kyo i Bong Joon-ho
Uloge: Kim Hye-ja, Weon Bin, Jin Gu
Žanr: drama, misterija
Trajanje: 128 minuta
Proizvodnja: Južna Koreja, 2009.

Režiser/scenarista Bong stekao je kultni staus među ljubiteljima azijske kinematografije zahvaljujući retro krimi misteriji Sećanja na ubistvo (Salinui chueok) i akcionom horor spektaklu Domaćin (Gwoemul). Njegovo najnovije ostvarenje, Madeo, kamerna je ali višeslojna priča čiji su glavni aduti sjajna gluma i majstorska režija.

Do-jun je blago zaostali mladić koji u jednom malom korejskom gradu životari na grbači svoje obudovele majke. Kada joj sina uhapse pod optužbom da je usmrtio promiskuitetnu srednjoškolku, Do-junova majka, uverena u nevinost svog deteta, pokušava da otkrije šta se zaista dogodilo fatalne večeri.

Put do istine nije lak, trnovit je i pun iskušenja, ali majka nema nameru da odustane bez borbe. Uz neočekivanu pomoć lokalnog siledžije Jin-taea, ona postepeno, komadić po komadić, otkriva pojedinosti iz kratkog i mučnog života ubijene, sve u nadi da će pronaći dokaze koji će osloboditi njenog sina.

Kim Hye-ja (67), televizijska glumica slabo poznata van granica rodne grude, izvrsna je u naslovnoj ulozi. Njena gluma je proračunato suzdržana ali u krajnjem zbiru veoma efektna. Kimova sa iznenađujućom dozom dostojanstva dočarava prostu ženu, travarku, koja na sve raspoložive načine, ne štedeći se, pokušava da se izbori sa nedaćom u kojoj se našla njena porodica.

Majka-hraniteljaka, večito u drugom planu, rođena da služi, prisiljena je da izađe iz društveno nametnute ljušture kako bi spasila svoje dete. Njena borba je dvostruka –  mora da se sukobi sa drugima ali i sa vlastitim inhibicijama i ograničenjima. Da bi izbavila Do-juna, ona prvo mora da pobedi samu sebe.

Glavnoj glumici svesrdnu pomoć pružaju nekadašnji tinejdžerski idol Weon Bin u ulozi sina, kao i Jin Gu (negativac u serial-killer trileru Truck) kao Jin-tae i niz odlično odabranih epizodista koji, svako malo, svojim pojavama osvežavaju filmsku naraciju.

Inače vešt filmski stvaralac, Bong je u ovom slučaju dobio odrešene ruke da istera svoju viziju do kraja. Bez obzira na temu, film nije tugaljiv i melodramatičan jer Bong bizarnošću ili neočekivanim detaljem to sprečava.

Bez obzira što ne uspeva da dostigne briljantnost Sećanja na ubistvo, kome po tematici najviše sliči, i ovoga puta se radi o ostvarenju koje ume da izdašno nagradi gledaoca.



Komentari

  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 29.12.2009. 15.19.29
    7 je premalo za ovako sjajan film.
  • Gravatar for @Pedja
    @Pedja (gost) | 29.12.2009. 19.51.59
    Slazem se. Jedan od najboljih filmova ove godine.
  • Gravatar for (=*-*=)
    (=*-*=) (gost) | 29.12.2009. 22.41.40
    Problem sa ovim filmom je što je slabiji od Sećanja na ubistvo. To poređenje ga skupo košta. Odlična recenzija.
  • Gravatar for Majković
    Majković (gost) | 30.12.2009. 11.30.58
    Konačno jedna full filmska recenzija na PBXu. Film nisam gledao ali sad hoću. Kupljen sam!
  • Gravatar for splinter
    splinter (gost) | 31.12.2009. 10.37.08
    bravo Bong bravo, za svaku preporuku. lep tekst takodje.
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 02.01.2010. 13.40.54
    Uz "Thirst" Chan Wook Parka, bar za mene najbolji film godine! Mozda sam subjektivan,posto sam zaludjen Azijskim a pretezno korejskim filmovima.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi