Popboks - THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS - Werner Herzog - Ružan, drogiran, zao koliko je dobar! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.12.2009. 14:35 · 15

THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS - Werner Herzog

Ružan, drogiran, zao koliko je dobar!

Nicolas Cage ostvaruje svoju najluđu ulogu još od dana kada je jeo živu bubašvabu u Vampire's Kiss (1988)

Dejan Ognjanović

Ocena:
9


9/10

Originalni naslov: The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
Scenario: William Finkelstein
Uloge: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Alvin "Xzibit" Joiner, Fairuza Balk, Brad Dourif
Žanr: krimi-drama/komedija
Trajanje: 122 min.
Proizvodnja: SAD, 2009.

Najvažnije što treba znati o novom Zlom poručniku jeste – u pitanju je film za koji treba na maksimum odvrnuti detektor za ironiju. Ovo nije rimejk Ferarine katoličke eksploatacije, niti je parodija, jer oba termina podrazumevaju prizemnu vrstu filmskog parazitiranja. Leslie Nielsen ne bi imao šta da traži ovde, ali je zato uloga tesno skrojena baš za Nica Cagea.

Pre svega, The Bad Lieutenant pokazuje da je ovaj glumac najbolji kada ne pokušava da bude ozbiljan. Uprkos Oskaru za Napuštajući Las Vegas, poslednjih godina Cage je uglavnom bio na ivici nenamerne parodije u travestijama kao što su The Wicker Man, Ghost Rider ili Kod sudbine. Herzog shvata ono što su već znali David Lynch i braća Coen: da Cage najbolje funkcioniše u visokostilizovanom, ironičnom kontekstu. Istina, nije najjasnije da li je Cage znao da igra u nekoj vrsti komedije, ili je bio ubeđen da je u konvencionalnom pulp scenariju kojeg je Herzog (nekreditovan na špici) samo zapaprio svojim začinima.

Zaplet se bazira na namerno potenciranim klišeima policijskog trilera: Herzog ih prenaglašava, a fizionomija protagoniste savršena je potpora za osobenu vrstu naturalističke karikature. Dovoljno je reći da se sve vrti ko potrage za egzekutorom cele porodice jednog sitnog dilera u Nju Orleansu, ali da je mnogo veći naglasak na "vrlom" istražitelju. Zbog jednog dobrog dela on zadobije povredu kičme; lekovi za bol nedovoljni su i ubrzo postaje navučen na drogu. Počne da potkrada klijente svoje devojke-prostitutke, ali tenzije u istrazi i nervoza zbog sve većih kladioničarskih dugova čine da njegovi grehovi i omaške narastaju poput nivoa vode u poplavljenom i truleži sklonom gradu...

The Bad Lieutenant je veoma zabavan i komunikativan film: likovi i situacije dovoljno su otkačeni i smenjuju se tako dinamično da skoro dva sata trajanja proleti neosetno.

Ali, ovo je mnogo više nego tek jedna uspela low-budget krimi-drama/komedija. U pitanju je vrhunski spoj trasha i umetnosti, ozbiljnosti i humora, uvrnutosti i strejt naracije, studije karaktera i larpurlartističkog one-man-showa N. Cagea, te najzad – ozbiljne kritike pod-žanra policijskog trilera i šale na račun gledalaca a la Incident at Loch Ness (2004). U potonjem je Herzog glumio samog sebe kako snima dokumentarac o čudovištu iz Loh Nesa.

Ovde umesto čudovišta ima Nicolasa Cagea kao nepresušni izvor fascinacije kakvu nije imao još od poslednje saradnje sa Klausom Kinskim – i ta uzajamna inspirisanost Cagea i Herzoga ludilom onog drugog vrca energijom i duhom iz svakog kadra ovog zaista unikatnog filma.



Komentari

  • Gravatar for Petparachki morzh
    Petparachki morzh (gost) | 30.12.2009. 17.28.02
    Sigurno je ludilo...gledacu ga sutra...
  • Gravatar for DIY
    DIY (gost) | 30.12.2009. 18.13.41
    Filmu ni u ludilu ne bih dao 9. 6.5-7 max.
  • Gravatar for Darja
    Darja (gost) | 30.12.2009. 22.11.02
    Kakva crna devetka. Sedam - tops!
  • Gravatar for ob1k3n
    ob1k3n (gost) | 31.12.2009. 09.22.42
    potpuno lud film, 10/10
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 31.12.2009. 09.25.06
    Jedan od vecih krseva koje sam imao prilike da odlgedam u poslednje vreme, a da se razumemo, bilo ih je... Kejdz nije samo doziveo finansijski nego i ozbiljan glumacki krah, a ovaj film mu ne pomaze nimalo da se iz istog izvuce... Koja crna ''devetka'', ovo je zakucano za donji deo skale ocenjivanja
  • Gravatar for retro
    retro (gost) | 31.12.2009. 19.00.22
    ovaj film zahteva poprilicnu dozu inteligencije, zdravog humora i suptilnog osecaja za ironiju...To bas nije za svakoga, if you catch my drift:))
  • Gravatar for divad
    divad (gost) | 31.12.2009. 20.15.27
    Mnogo dobar film. 2 sata su proletela, a sutra bih ga gledao opet bez problema. Naravno nije u pitanju klasican humor, tako da razumem razocarane gledaoce :))
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 02.01.2010. 13.43.01
    O ukusima ne vredi raspravljati, ali meni su ljudi govorili i da je ''Vrelina'' krsh film, a ''Blejdraner'' dosadan... U svakom slucaju drago mi je da se nekom dopao ovaj film, pre svega zbog izuzetno siromasne godine kvalitetnim ostvarenjima...
  • Gravatar for hej
    hej (gost) | 02.01.2010. 16.59.55
    dobro napisano...
  • Gravatar for raatko
    raatko (gost) | 03.01.2010. 13.54.13
    zamalo pa remek djelo. film sjajne atmosfere, jedna od najboljih uloga n.cagea.
  • Gravatar for ja
    ja (gost) | 04.01.2010. 15.14.08
    Moram ga pogledati! http://www.erepublik.com/en/referrer/Majstorcina
  • Gravatar for slacala
    slacala (gost) | 11.01.2010. 07.51.10
    ah to ludo srce Wernera Hertzoga! care, ne moze bolje! oh kako me je obradovao
  • Gravatar for Tomas
    Tomas (gost) | 11.01.2010. 14.44.42
    Pa,moje licno misljenje,kao velikog postovaoca Herzoga,je da je film poprilicno los.Mislim,u filmu se ne desava apsolutno nista vredno dubljeg utiska.A popularan je iz par razloga,tj. zbog postovanja kanona danasnje prazne kulture tipa akcija bez povoda,puno boja,puno narkomanije (sto ga,izgleda,cini vrlo interesantnim mladjim gledaocima),cageova gluma je k'o crtani film (cartoon je vrlo popularna stvar,zar ne?),al nije to crtani,to je njegov isforsirani manir i na kraju postovanje hard core principa,znaci da danas sve prolazi ako je extremne prirode,a kvalitet...to nema veze. Sve u svemu,Herzog ne gubi na ugledu,ipak je on genije filma,i poslednja tri-cetiri filma su mu bas sjajna,a Cage,on se gubi u svom stereotipu frika 21. veka,mislim.Ipak je on mala beba za jednog Kinskog.A izgleda i za Harvey Keitela ako vec povlacim paralele.
  • Gravatar for ulicni hodac
    ulicni hodac (gost) | 19.01.2010. 19.37.39
    film je toliko los da ga se niko nece sjecati za pola godine a nicolas cage je iz filma u film sve dosadniji.
  • Gravatar for Milena
    Milena (gost) | 19.03.2010. 18.13.19
    Iguane su me kupile ;DDD
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi