Popboks - RUDO Y CURSI – Carlos Cuaron - Iz keca u kec [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.01.2010. 11:34 · 2

RUDO Y CURSI – Carlos Cuaron

Iz keca u kec

Mlađi brat Alfonsa Cuarona, Gael Garcia Bernal i Diego Luna u prototipu srpskog filma iz snova –  komunikativnoj, a pametnoj priči o ljudskim naravima

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

Naslov originala: Rudo Y Cursi
Scenario: Carlos Cuaron
Uloge: Diego Luna, Gael Garcia Bernal, Jessica Mas, Guillermo Francella
Žanr: komedija
Trajanje: 103 minuta
Proizvodnja: SAD/Meksiko, 2008.

Debitantska režija Carlosa Cuarona, mlađeg brata čuvenog Alfonsa (Velika očekivanja, I ja tebi kevu, Potomci), Rudo Y Cursi ponovo okuplja glumačke snage iz filma I ja tebi kevu Gaela Garciu Bernala i Diega Lunu.

Rudo Y Cursi je zrelo i prvenstveno zabavno delo, ostvaren spoj drame sa izraženim lokalnim koloritom Meksika, sportskog filma i komedije naravi. Sve to u formi efektnog i krajnje komunikativnog repertoarskog filma.

Rudo Y Cursi je jednostavna i šarmantna povest o dva brata po materi koji sanjaju isti san – da postanu zvezde i tako uteknu iz života meksičke seoske sirotinje.

Rudo je golman uhvaćen u zamku neželjnog porodičnog života, a Cursi (’Šećerko’u slobodnom prevodu) nesuđeni golgeter, voljan da napreduje u fudbalskoj hijerarhiji ako će to da mu garantuje i karijeru pevačke zvezde. Pomoć stiže u vidu sumnjivog, ali dobronamernog lovca na talente.

Ono što njegovim junacima možda i neće sasvim poći za rukom (ili bolje reći – nogom), hoće mlađem Cuaronu. Njegova igra je posledica tačno spoznatih mogućnosti, jasno predočenog cilja i mudro odabrane strategije. Rudo Y Cursi ne pleni inovativnošću - nema tu soliranja i akrobacija na ivici praznog jedanaesterca; Cuaron je usredsređen na jasno pripovedanje o zgodama i varljivim nadama junaka koji već od prve rolne ovog ostvarenja privuku sasosećanje i simpatije gledateljstva.

Sve to je umešno ojačano nepatvorenim levičaranjem karakterističnim za svet Latinske Amerike, a izraz Carlosa Cuarona je iznenađujuće primetno dalek dubokoj kontemplaciji starijeg brata Alfonsa, a bliži pametnoj pučkoj komediji kako je shvata Manuel Gomez Perreira (Zašto kažeš ljubav, a misliš na seks?, Usta na usta, Ljubav može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje).

Ovo je film koji svojom lakoćom i šarmom natkriljuje i poneku manjkavost (tačka gledišta naratora, lovca na talente i menadžera je previše klimavo postavljena). Film sladak kao pobeda u gostima, i to u neposrednom komšiluku.

Šta više, čini se da Rudo Y Cursi premda stiže sa udaljenih, egzotičnih meridijana izrazito precizan primer retko ostvarenog absoluta ovdašnjih filmadžija – topla ljudska priča garnirana lokalnim humorom, a kadra da privuče lenjivu publiku u bioskope u dovoljno impozantnom broju.



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 03.01.2010. 11.32.47
    ovo zvuči kao nešto što bi djape, kao osvedočeni fan "y tu mama tambien", m.o.r.a.o. da pogleda.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 28.01.2010. 11.46.50
    film je bezveze, 5 je maksimalna ocena ovog filma.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi