Popboks - POLYESTER SHOCK - Soba 304 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.01.2010. 12:05 · 10

POLYESTER SHOCK

Soba 304

(Free Download)

Beogradski rockeri na drugom albumu hodaju stazama koje su utabali na debi albumu. Pametno ili ne?

Nenad Milosavljević

Ocena:
4


4/10
 

U pauzama kad ne deli lekcije o veri, Bogu i urbanosti, i kada ne maltretira publiku na koncertima (kao na Jelen Liveu pre dve godine), Cane peva u Brejkersima. Nije da njihova novija izdanja pucaju od originalnosti, ali sa druge strane, to su Brejkersi, oni su taj original, pa ko voli-voli.

POLYESTER SHOCKU međuvremenu, ukoliko smatrate da oni nisu diskografski aktivni onoliko koliko bi trebalo da budu (poslednji album izašao 2007. godine), s vremena na vreme možete obratiti pažnju na neki od bendova mlađe generacije za koje se ne može baš reći da su generički, ali koji su nadahnuti upravo Partibrejkersima.

Polyester Shock se mogu svrstati u ovu kategoriju, s tim što treba napomenuti da se prilično oslanjaju i na rani rock ’n’ roll i punk, što, opet, nije neka ekskluziva, ali bar koliko-toliko doprinosi autentičnosti njihovog zvuka, sprečavajući slušaoca da uz njihovo ime stavi i epitet „čistog Partibrejkers rip-off-a“.

Album Soba 304 (postavljeno za besplatan download na MySpace stranici benda), ne donosi ništa novo ni u odnosu na debi Stereo (2007), ali ni u odnosu na aktuelnu rock ponudu. Bend i dalje mućka iste sastojke koje je koristio na prethodniku, ne uspevajući da napravi iole veći otklon koji bi označio bar minimalnu evoluciju.

Štaviše, moglo bi se reći da Polyester Shock nisu uspeli da nadmaše svoj prvenac u pogledu efektnosti numera.

Negde u trouglu između Partibrejkersa, ŽenaKesa i Gangbangersa, Polyester Shock se gubi u poplavi poznatih rifova, neinventivnih aranžmana i, naročito, banalnih tekstova. Nije da je priče koje oni pričaju moguće ispričati hajdegerovskim diskursom, niti je to potrebno, ali odsustvo svake volje za originalnošću ili, daleko bilo, eventualnom duhovitošću, u tekstovima je i te kako osetno. Oni su i najveća boljka ovog albuma, odnosno segment na kojem bend definitivno mora da radi.

Sa druge strane, ovde ima i pesama sa očiglednim hit potencijalom (Ogledalo, ’90, Soba 304...) i dopadljive svirke, što sa velikom izvesnošću garantuje dobar provod na koncertima i žurkama.

Ipak, to nije dovoljno za utisak bolji od onog koji smo imali prilikom preslušavanja debi albuma pre dve godine.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for superoperater
    superoperater (gost) | 05.01.2010. 21.05.25
    http://www.facebook.com/home.php?#/pages/Gangbangers/337226585354?ref=ts
  • Gravatar for Bravo
    Bravo (gost) | 05.01.2010. 23.24.50
    carevi!!
  • Gravatar for aman
    aman (gost) | 06.01.2010. 03.08.21
    hajdegerovski diskurs? je l to gledano kroz prizmu vegetoterapije vilejma rajha ili pak na odredjeni auditivni nacin znaci da novi album ne korespondira dovoljno na metafizickom nivou sa neofrojdovskim potencijalom jednog davida rapaporta? u toj konstelaciji snaga, zene kese su naprosto savrsen egzemplar pogresno shvacenih zvucnih deskripcija autoportreta egona schielea : muzicki pseudoekpresionizam. ps. za ovu poslednju recenicu sam mislio ozbiljno.
  • Gravatar for Go go
    Go go (gost) | 06.01.2010. 15.12.33
    Polyester go!
  • Gravatar for MaYYa
    MaYYa (gost) | 06.01.2010. 16.39.30
    U vasoj rubrici scena pise da ova grupa postoji od '99.Zene Kese i Gang postoje,cini mi se,mnogo krace. Kako je recenzent uspeo da ih postavi u taj trougao(treci cinioc istog,Partibrejkers,ocito jesu delimicni uzor,ali najvise po tom blues-rock zvuku,sto je moglo da se preuzme i od milion grupa pre njih, ne znam da li je tako, ali nisu Partibrejkers,iako genijalna grupa, dobili franshizu na taj zvuk u Srbiji i okolini,sta cemo onda sa Majkama,Pokvarenom mastom,Kojotima,Messerschmitt...(Cro),Res Nullius,BF mama(Slo)...tamo se uporedjivanje sa Brejkersima gleda kao plus,tj. kao lakse objasnjenje neupucenim citaocima u zvuk grupe koja se recenzira ili predstavlja,a u ovom slucaju to ispade kao da su Polyester pokrali iste, a osim tog blues-rock upliva, nemaju NIJEDNU dodirnu tacku),stvarno mi nije jasno,osim ako nije rec o zloj nameri istog.... E,momci,trebali ste da napravite "Obojeni program & Jarboli tribute band",onda bi vas na POPBOKSU sigurno tapsali po ledjima,ako vam to uopste treba. Sve najbolje i samo nastavite tako!
  • Gravatar for r'n'r soldier
    r'n'r soldier (gost) | 06.01.2010. 16.40.21
    they are rockers. it's good having them.
  • Gravatar for kriticar
    kriticar (gost) | 07.01.2010. 21.27.46
    kad su ovi momci krenuli da rokaju popboks nije ni postojao tako da njihove kritike ne treba uzimati bas ozbiljno.to sto polyester stavljaju u isti kos sa brejkersima govori samo o njihovom neznanju.znaci ako ne sviras pop i salala ti si niko i nista.ili si kopija partibrejkersa koji su toboze izumeli rok u srbiji. momci samo rokajte i ne obazirite se na komentare ljudi kojima su jarboli nesto sto su najbolje culi u zivotu. hocemo svirku!!!!!!!!!!
  • Gravatar for gosnje
    gosnje (gost) | 08.01.2010. 14.58.42
    Ne branim nikog, ali sajt se, ipak, zove PopBoks...
  • Gravatar for razocarana
    razocarana (gost) | 08.01.2010. 19.43.42
    nenade procitaj sta pravi rok kriticari misle o ovom bendu. bravo momci samo napred rokaj!
  • Gravatar for Alice Cooper
    Alice Cooper (gost) | 19.01.2010. 13.33.51
    Ukrali ste od mene ime za album.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.