Popboks - LADY GAGA - The Fame Monster [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.01.2010. 11:15 · 11

LADY GAGA

The Fame Monster

(Interscope)

Možete je voleti ili ne, ali Lady GaGa je zasela na pop tron i ne namerava da nekom drugom prepusti krunu

Đorđe Bajić

Ocena:
5


4/10
 

Gvožđe se kuje dok je vruće i Stefani Joanne Angelina Germanotta alias Lady GaGa to dobro zna. Uzdignuta na talasu planetarnog uspeha prvenca The Fame, trenutno najpopularnija dance atrakcija požurila je da svojim poklonicima ponudi novi razlog za radovanje i olakšavanje novčanika.

LADY GAGAPrvobitno planirano da osam novih pesama koje sačinjavaju The Fame Monster budu deo proširenog reizdanja debija, ali je naknadno došlo do promene plana i pred publikom se tako našao drugi studijski album Lady GaGe.

The Fame Monster je namenjen isključivo onima koji su proteklu godinu i kusur proveli slušajući Lady GaGigne hitove sa debija. Značajnijih odstupanja od zvuka i izraza nema – dobro prepoznatljiva kombinacija plesnih electro ritmova i lascivnih tekstova (koji su ovoga puta, treba istaći, za nijansu mračniji), predstavljaju okosnicu izdanja.

Pokerašica GaGa igra na sigurno.

Komozitor/producent RedOne (pružio svoj doprinos na hitovima Poker Face i Just Dance sa prethodnog albuma) sarađuje sa GaGom na četiri nove kompozicije, od kojih se tri nalaze na samom početku. Album otvara udarni hit (i prvi singl) Bad Romance.

Po već prepoznatljivom Poker Face šablonu, Bad Romance je zarazna pop melodija sa pitkim refrenom koju je Francis Lawrence (Konstantin, Ja sam legenda) pretočio u fascinantno morbidni video spot na tragu Landisovog Thrillera i Mondinovog Open Your Heart.

Sledi retro Alejandro, pesma koja podseća na bolje produciranu verziju nekog srpskog plesnog hita 90-tih (što se može shvatiti i kao pohvala i kao pokuda, u zavisnosti od prefeenci i/ili stepena trpeljivosti.) Sledeća numera, Monster, opisuje slatke muke devojke koja u klubu upoznaje, ehem, izuzetno obdarenog momka. U pitanju je još jedan potencijalan hit čije bi ekranizacije mogao da se prihvati, recimo, Frank Henenlotter.

Baladična Speachless veoma podseća na Again Again sa The Fame. Tu je da popuni prostor i može se slobodno preskočiti.

Dance In The Dark je tekstualno najzanimljivija, i uz Bad Romance najbolje što The Fame Monster ima da ponudi. Na primeru tragično nastradalih medijskih miljenica (Marilyn Monroe, Judy Garland, Sylvia Plath, princeza Diana i, u krajnje bizarnom zaokretu, JonBenét Ramsey – šestogodišnja misica čije je ubistvo još uvek nerešeno), Lady GaGa želi da ukaže kako slava može biti opasna po život.

Album zaokružuju drugi singl Teplephone (duet sa Beyoncé, koja je uskočila umesto predviđene Britney Spears), zatim auto/lezbo-erotična So Happy I Colud Die (RedOne po četvrti put) i S&M koračnica Teeth, u kojoj GaGa kanališe Christinu Aguileru iz njene „najprljavije“ faze – pa još malo preko toga, a uz kozačke sinkope. Eto, i bubblegum pop je evoluirao, a ovladalo se i zanimljivom geografijom.

Pri oceni ovog i ovakvih izdanja valja biti obazriv. I banalni plesni pop kao muzička pokrivalica za hiperdizajnirane bizarnosti ima svoje kanone, i na ovom albumu Lady GaGa nijednog trenutka to ne gubi iz vida, igrajući na čist zicer i držeći se onoga u čemu je u ovom trenutku neprikosnovena.

Treći album će najverovatnje biti presudan trenutak GaGa fenomena. Ako joj tada ne bude zaboden kolac u srce, postoji osnovana sumnja da će Dragana postati besmrtna. Mislite o tome.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Narodni pjesnik
    Narodni pjesnik (gost) | 26.01.2010. 16.39.15
    Oj, Dragano, Gago, Svako ti se sag'o. Zbog tebe sam ženu lag'o, Oj, Dragano, Gago. Oj, Dragano, Gago, Katkad sanjam tvoje tijelo nago. Zbog uspeha tvoga mi je drago, Oj, Dragano, Gago. Oj, Dragano, Gago, Odbij me nežno i blago. Svako ti se sag'o, Oj, Dragano, Gago.
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 26.01.2010. 19.37.46
    Zaboga, ko sluša ovo?
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 26.01.2010. 20.57.36
    Viki Miljkovic.
  • Gravatar for shrike
    shrike (gost) | 26.01.2010. 21.33.16
    U pitanju je još jedan potencijalan hit čije bi ekranizacije mogao da se prihvati, recimo, Frank Henenlotter. xe, xe, sjajno.
  • Gravatar for Nik d'Sick
    Nik d'Sick (gost) | 27.01.2010. 01.57.15
    bablgam plesni pop jbe keve. recept je vise nego jednostavan: na prvom mestu prepoznatljiv imidz, kechi refren, zatim zanimljiv bit ili tako neka pishtalica il zujalica koja privlachi paznju i eto hita. poenta je samo u dobroj zabavi, ekipa male gargamelke to iskusno koristi a mi se foliramo kao da nemaju pojma..
  • Gravatar for M
    M (gost) | 27.01.2010. 09.04.36
    Potpuni rispekt za Lady GaGa, The Fame Monster za razliku od Fame je potpuni krs.
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 27.01.2010. 11.18.58
    @ Nik mala gargamelka! :))))
  • Gravatar for magdalena
    magdalena (gost) | 27.01.2010. 13.23.49
    hajde sad svi brzo na slušanje Smithsa, nemoj slučajno da slušate nešto "plitko"!
  • Gravatar for GaGoman
    GaGoman (gost) | 27.01.2010. 15.07.27
    Ledi GaGa mom je srcu mnogo draga. Volim da je gledam i spreda i straga. Još kad bi mi prešla preko praga...
  • Gravatar for brate
    brate (gost) | 27.01.2010. 16.39.00
    totalno je na tragu metju barnija, ja ne znam shta se cimate.
  • Gravatar for Lord Gaga
    Lord Gaga (gost) | 10.03.2010. 10.08.31
    Popboks neprikosnoveno drzi najgore i najsubjektivnije recenzije. Pobeda je vasa! Nama ostajemo da ih citamo i da se ironicno smejemo sa grizom savesti sto smo slusali Gagu umesto Dalibora.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.